Chikán Attila a versenyképességről

2012. október 06. 15:56

Sikeres-e a magyar gazdaság, ha igen miben, és ha nem, miben nem?

2012. október 06. 15:56
KDSZ
KDSZ Blog

Sikeres-e a magyar gazdaság, ha igen miben, és ha nem, miben nem? – vetette fel a kérdést előadása elején Chikán Attila. A kérdést a siker három kritériumának meghatározásával válaszolhatjuk meg, ezek:

1) Politikai siker: a kormányzat saját ideológiáját sikeresen elfogadtatja a társadalommal és átülteti a gyakorlatba, mindezt pedig saját újraválasztásának bebiztosítása mellett teszi. Ezzel a sikerkritériummal kapcsolatosan minden kormány politikájának elemzésekor két fontos kérdés merül fel, egyrészt mi a kormányzat ideológiája, másrészt a vezetés milyen eszközökkel próbálja stabilizálni hatalmát.  

2) Társadalmi siker: a rendszerváltás lezajlása óta beszélünk a gazdaságban szükséges strukturális reformok megvalósításának igényéről, mely különösképpen a nagy elosztórendszerek esetében lenne sürgető, és melynek hatásaként a társadalom egészének működésbeli átalakulása várható. A cél elérésének a kulcsa a finanszírozható hatékonyságjavítás.

3) Gazdasági siker: a gazdaság hatékony működése alapfeltétele a politikai és társadalmi célok megvalósításának, így az előző két sikerkritériumnak. A közgazdaságtudomány alapvető törvényszerűségekkel rendelkezik, ezeket nem elfogadni unortodox gazdaságpolitika, amely számos veszélyt rejt magában, a szabályok be nem tartására pedig a gazdaság kedvezőtlenül fog reagálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. október 07. 20:05
Csak egyszer írná már le valaki , mi is van ebben a világban! Mindenki "megítélésről", "ajánlásokról" beszél ahelyett, hogy nyíltan leírnák mi is folyik ! Ja és a "kinek az érdekében" !
Laibach
2012. október 06. 16:58
Beleragadtunk a gulyáskommunizmus bográcsába.
laci0011
2012. október 06. 16:40
Biztos bukás ha a kormány és a multik is engem fosztogatnak az erőfölényükkel visszaélve!Fosztogassák egymást,engem meg ha már segíteni nem tud a kormány legalább ne akadályozzon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!