Örüljünk-e Matolcsy csomagjának?

2012. október 05. 17:13

Minden retorikai fogás és ellentmondás ellenére úgy tűnik, a kormány most ismét elmozdult az ortodox gazdasági receptek alkalmazása felé.

2012. október 05. 17:13
Gaál Csaba
Komment.hu

„Azt már jó ideje lehetett tudni, hogy a jövő évi költségvetés futóhomokra épült. Hiába fogadta el ugyanis a parlament már júliusban a büdzsé fő számait, azok már akkor megalapozatlanok voltak, főként azért, mert a munkahelyvédelmi akcióterv fedezete hiányzott. Szeptemberre már a kormány számára is nyilvánvalóvá vált, hogy ha el akarja kerülni a Magyarország ellen folytatott túlzottdeficit-eljárás folytatását és a kohéziós források esetleges elvesztését, ahhoz nem lesznek elegendőek az addig bejelentett fiktív bevételek. Meg is kezdődött az intenzív munka a Nemzetgazdasági Minisztériumban a források megtalálására, és a közvélemény ráhangolása a várható lépésekre.

A Matolcsy György által pénteken ismertetett csomag továbbra is két elvárásnak igyekezett megfelelni egyszerre. Egyrészt demonstrálni akarta a piacok és a hitelezők felé, hogy a kormány komolyan veszi a fiskális fegyelmet, és a szükséges kiigazításhoz akár népszerűtlen intézkedéseket is bevállal. A lakosságot ugyanakkor azzal igyekezett megnyugtatni, hogy az új terhek döntő része nem rá hárul majd. Csakhogy a végeredmény várhatóan senkinek nem tetszik majd. (...)

Minden retorikai fogás és ellentmondás ellenére úgy tűnik, a kormány most ismét elmozdult az ortodox gazdasági receptek alkalmazása felé. Hogy ezt komolyan gondolja-e, és elég lesz-e a kilábaláshoz, még nem látható. Az viszont biztos, hogy a növekedési és finanszírozási áldozat jelentős része elkerülhető lett volna, ha eleve ezen az úton indul el. Akkor talán a mostani Matolcsy-csomagra sem lett volna szükség.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2012. október 06. 11:33
Ha Matolcsy ortodox lépéseket tett volna, akkor: - nyugdíjcsökkentés, - SZJA- emelés, - bankadó, teljes eltörlése, - ingatlanadó, - közalkalmazottak fizetésének csökkentése, stb. lett volna. A segg hülye IMF-recept átvétele. Mekkora ötlet már az online pénztárgépes kapcsolat a NAVval? Kezdem azt gondolni, hogy az unortodoxia csak annyit jelent, hogy gondolkodunk, az ortodoxia meg azt, hogy nem.
cutcopy
2012. október 06. 08:23
Az a három ezrelékes ortodox megszorítás.. )
Semaszop seszadi
2012. október 06. 01:12
Ja? Bajnai-csomag: áfaemelés, családi pótlék befagyasztás 2009.04.19. Nem emelkedik két évig a családi pótlék összege, csökken a táppénz, eltörlik a 13. havi nyugdíjat, sőt a juttatás idei második részét is visszavonják. http://hirszerzo.hu/profit/2009/4/19/105301_bajnaicsomag_afaemeles_csaladi_potlek_befag
füst
2012. október 06. 00:44
Kimaradt. Az utolsó csoport egy országból áll. Belőlünk. Nálunk recesszió van DE nem nő az adósság. Figyelembe véve az előbbi hsz-emet, de leginkább az ország helyzetét 2010-ben, ez nem rossz pozi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!