Nemzeti radikális vagyok

2012. október 29. 08:40

Hogy a szavazóit megtartsa, a Fidesznek a vidékstratégiában megfogalmazott célokról kell beszélnie, ám a háttérből irányító gazdasági érdekkörök igényeinek kell igazából megfelelnie. Interjú.

2012. október 29. 08:40
Ángyán József
Barikád

– Tollba mondták? Kik?

– Maradjunk annyiban, hogy valószínűleg ugyanonnan származhatnak, ahonnan a földbérleti pályázati rendszerbe is bekerültek. Amiről a vidékfejlesztési miniszter a törvény-előterjesztő expozéjában a parlamentben beszélt, abba alig lehetne valahol belekötni. Ám a szavak és a törvénytervezet beterjesztett normaszövege helyenként köszönőviszonyban sincsenek egymással.

– Mit lehet látni, az egyes pártok kiknek az érdekeit képviselik a vitában?


– Az MSZP – ahogyan mindig is tette – most is a vagyonszerzésnél »jókor, jó helyen lévő«, a nemzet vagyonát széthordó mai tőkés nagybirtokosok, a téeszeket, állami gazdaságokat elprivatizáló körök érdekeit védi. A MAGOSZ vezetésének egy része is mint hogyha ebbe az irányba hajlana. Erre utal az is, hogy ők egyáltalán nem ellenezték a birtoknagyság növelését, s nem feltétlenül csak Csányi Sándor vagy Nyerges Zsolt kérésének eleget téve. A tőkés nagybirtokosi érdekkörnél van a gazdasági erő, képviselőik a mai politikában is erőteljesen jelen vannak. A másik kör, az európai léptékkel mért kis és közepes egyéni, családi gazdaságok, akikről például a jobbikos vagy LMP-s vezérszónokok beszéltek a földtörvény vitájában. Ennek a kisgazda társadalomnak ma nincs tisztességes képviselete, mert felmorzsolta a politika. A Fidesz láthatóan e két kör között próbál lavírozni. Ahhoz, hogy a szavazóit megtartsa, a vidékstratégiában megfogalmazott célokról kell beszélnie, ám a háttérből irányító gazdasági érdekkörök igényeinek kell igazából megfelelnie. Ilyen igény a nagy állattartó telepekkel és élelmiszeripari kapacitásokkal rendelkező érdekeltségek részéről a gyakorlatilag korlátlan birtokméret engedélyezése a földbérletnél. Bár a tervezet formálisan rögzíti, hogy ez legfeljebb 1200 hektár lehet, ami egyébként Európában már önmagában is gigantikus birtokméret, de ráadásul a társaság saját tagjaitól vagy részvényeseitől bérelt földterülete nem számít ide, magyarán szinte korlátlanul bővíthető a terület. Ez a folyamat a dél-amerikai tőkés nagybirtokrendszer kialakulása felé visz: a föld kevesek kezén koncentrálódik, az emberek pedig tömegével szorulnak ki a földművelésből.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2012. október 29. 15:37
A Jobbik és az LMP egyelőre könnyen beszél. Ellenzékben vannak. A hatalomban ők vajon mennyiben tennének mást, mint az MSZP és a Fidesz? Kétséges, hogy figyelmen kívül tudnák hagyni azokat az érdekköröket, amelyekről a cikk szól. Az emebrek földművelésből való kiszurlása pedig több évszázados folyamat. Magyarázata nem a politika huncutsága, hanem a technikai, technológiai fejlődés. A középkorban a népesség 60%-a a mezőgazdasgban, az élelmiszerek előállításán dolgozott. Ma ez úgy 1%, pedig sokkal nagyobb a népesség, sokkal több élelmiszer kell, míg a föld ugyanannyi. Ha kombájnok helyett újra a kasza jönne divatba, akkor természetesen sokkal-sokkal több embernek juthatna munka a mezőgazdaságban, csak éppen a középkori szintű termelékenységből nem lehet XXI. századi életszínvonalon élni. Amúgy volt egy párt az FKGP, amelyik elvileg ezt a kisbirtokos réteget (is) képviselte, de úgy tűnik nincsen rájuk elegendő igény. Kevés a mezőgazdaságból élő ember ma már, csak rájuk nem lehet egy sikeres pártot alapozni.
Member
2012. október 29. 13:19
Kérdés, ki miként értelmezi a szavakat, pl. voltak polgári radikálisok is, de sztem Ángyán kifejezetten a centralista népiekhez áll közel (Németh, Illyés, Szabó), nem a jobbszárnyukhoz, mint mondjuk Erdélyi vagy Sértő voltak.
füst
2012. október 29. 12:45
Drága Ángyán úr, ha jól értem, mindenki lobbsita, csak Ön nem. Még az is lehet, hoyg igaza van. csak azt mondja meg, hogy akkor kivel akarja megcsinálni a saját elképzeléseit? Biztos, hogy segít az Ángyán elképzeléseinek, ha ő segít a szociknak leamortizálni a fideszt?
miloka
2012. október 29. 11:55
Hát ha ÁJ nemzeti radikális, akkor én meg Sophia Loren vagyok, vagy Gina Lollobrigida a fénykorukban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!