Méltányosságra nem törekszem, objektivitásra annál inkább

2012. szeptember 10. 15:06

Ha megvan a téma és megvan a vendég, akkor először megpróbálok kilépni a szerepemből és olyan szempontból megnézni a témát, mintha semmit sem tudnék róla. Interjú.

2012. szeptember 10. 15:06
Szöllősi Györgyi
Onleány Társasblog

„Valahol azt nyilatkoztad, hogy családi örökséged a hírek iránti kíváncsiság. Én is úgy nőttem fel, hogy ha elkezdődött a híradó, nekünk gyerekeknek nem volt apelláta, teljes csöndbe kellett maradnunk. Nálatok is hasonló volt a helyzet? Otthon a vasárnapi ebédnél nagy politizálások zajlottak gyerekkorodban?

Igen, abszolút. Ha híradó volt, akkor azt mindig nézni kellett. Később persze már érdekelt is. A politizálás is megvolt, keresztapám, apukám, nagypapám… sorolhatnám.


Kiválóan interpretálod a híreket híradósként, remekül elemzel és kérdezel az Estében. Sosem akartál alakítója is lenni a politikának?

Nem. Tényleg nem jutott még csak eszembe sem.

Aki intenzíven követi a politika alakulását, annak nyilván kiforrott véleménye is van az eseményekről. Mi a stratégiád a kérdezésnél, hogyan lehet objektivitásra és méltányosságra törekedni? Vannak tanulható technikái ennek a rendkívül nehéz és izgalmas műfajnak?

Persze vannak. De az a legjobb szerintem, ha magad jössz rá a dolgokra, hiszen mindenkinek a stílusa más és más. Méltányosságra nem igazán törekszem, legalábbis ez eddig még nem jutott eszembe egy beszélgetés előtt sem, objektivitásra annál inkább. Egyébként, ha meg van a téma és meg van a vendég, akkor először megpróbálok kilépni a szerepemből és olyan szempontból megnézni a témát, mintha semmit sem tudnék róla. Sokszor félrevihetnek a fél információk, vagy a saját vélemény. Elképzelem, hogy mit kérdezne tőle a néző, mi az, ami érdekli ebből a témából. Aztán persze nekiállok és felkészülök rendesen. Ez nálam elég sok időt vesz igénybe. Minden nap, ha Este van, már 11-kor kezdek és sok-sok órán keresztül készülök egy témára. Persze egészen másként, ha egy politikus jön és másként, ha egy közéleti, vagy lazább témáról van szó. A politikust igyekszem szembesíteni a pártjával, vagy saját magával, az ellentmondásaikkal és mindent megpróbálok, hogy a sablonokat, a mellébeszélést megakadályozzam. Hát őszintén? Több-kevesebb sikerrel.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
StG
2012. szeptember 13. 16:17
"remekül elemzel és kérdezel az Estében" Amikor Orbán elutasította a MN-ben megjelent "IMF-követeléseket", a következőt gondolta kérdezni a szakértőktől: "Mit gondoltak először, amikor meglátták a horror-listát?" Objektivitás LOL
kvázi
2012. szeptember 10. 20:59
Piaci légy ez a spiné.
kisalex
2012. szeptember 10. 19:08
a jó riporter nem elégedhet meg azzal, hogy az interjú végén nem tud meg többet a néző, a hallgató, mint az elején...elsősorban a témáról, másodsorban a riportban szereplő emberről... ez a riportkészítés alaptörvénye....
Zokni
2012. szeptember 10. 17:17
Lehet, hogy az interjú közben nem jutott eszébe a méltányosság szó értelme. Aki méltánytalanul objektív, az a végeredményt tekintve nem objektív.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!