Az etika nélkülözhetetlen, de nem elég

2012. június 25. 15:12

Örülök, hogy felfigyeltek arra az elég sok munkára, amit ebben az ügyben végzünk, de sikeres nem ettől lesz a szervezet, hanem attól, ha aktívan és következetesen képviseli a közösen kidolgozott elveket.

2012. június 25. 15:12
Weyer Balázs
Mérték blog

„Milyen jelentősége van annak, hogy az Európa Tanács értékelésében említést kapott a frissen alakult Főszerkesztők Fóruma (FF) és utalnak arra, hogy erősíteni kellene az önszabályozó mechanizmusokat Magyarországon?

Ha van is elvi jelentősége, gyakorlati következményei egyelőre nincsenek. Személyesen örülök, hogy felfigyeltek arra az elég sok munkára, amit ebben az ügyben végzünk (nem csak az Európa Tanács, hanem a Global Editors Network a Coalition for Ethical Journalism és jó pár európai önszabályozó szervezet), de sikeres nem ettől lesz a szervezet, hanem attól, ha aktívan és következetesen képviseli a közösen kidolgozott elveket.

Történt-e valamilyen kapcsolatfelvétel a médiahatóság és a szervezet között?

Nem volt eddig semmilyen kapcsolatfelvétel a médiahatóság és a Főszerkesztők Fóruma között. Egyébként nem tartom kulcsfontosságúnak, hogy legyen formális vagy akár informális kapcsolat az állami szabályozást gyakorló hatóság és az önszabályozó szervezet között, de feltétlenül rossznak sem tartanám, ha lenne. A lényeg nem a kapcsolat tényében, hanem a minőségében van.

Elképzelhető-e, hogy éppen a médiatörvény miatti viták után az FF alapjain egy fejlettebb önszabályozás épül ki?

Az önszabályozás elméleti háttere változóban van, én magam is egy szélesebb stakeholder-modellre alapuló önszabályozást tartok hosszú távon jónak, amely a piaci-szakmai szereplők mellett kontrollként szerepet ad a területen mozgó civil szervezeteknek, tudományos műhelyeknek és amelynek laza, kölcsönös tiszteletre alapuló kapcsolata van az állammal, amely megteremti az önszabályozás halvány jogi keretét és előnyöket biztosít az abban résztvevőknek, cserébe pedig tájékoztatást és transzparenciát kap az önszabályozótól. Így az önszabályozó nem tud zártkörű szakmai klubbá, véd- és dacszövetséggé válni, mert a civil tagokon keresztül kívülről is belelátni a tevékenységébe, de az állam sem tudja befolyásolni a működését. Néhány helyen már így reformálják meg vagy vezetik be az önszabályozást. Ez nálunk nyilván nem rövid távú program, de maga a Főszerkesztők Fóruma sem az, mindenhol azt mondom, hogy egy ilyen szervezetet évtizedekre érdemes tervezni, mert sokáig tart amíg kialakítja saját gyakorlatát és megteremti saját hitelességét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!