Balaton, Villány, Tokaj csak egy van

2012. június 19. 10:26

Különlegesnek az olyan borokat tartom, amelyeket kisebb termelők nem biztos, hogy tudatosan készítettek.

2012. június 19. 10:26
Radosevics Radován
Budai Polgár

„- Hidegkúton milyen borokra van leginkább kereslet?

- Az elmúlt években sokat fejlődött – nemcsak ez a terület, hanem egész Magyarország borfogyasztási kultúrája. Nagyon érdekes, hogy itt is átalakult a vásárlói kosár: tíz évvel ezelőtt hat palackból négy magyar és két külföldi fogyott. Amikor beléptünk az EU-ba, akkor ez az arány 3-3 lett, mostanra 5-1 az arány a magyar borok javára. Hidegkúton mások a vásárlói szokások is, mint például a Lipótvárosban: a lipótvárosi lakásokban élők 1-2 üveg bort vesznek, többször, míg Hidegkúton inkább egy kartonnal vesznek, ami hosszabb időre is elegendő.

- Mi a tapasztalata – bizonyos személyiségtípusokhoz bizonyos borok passzolnak?

- A hölgyek mindenképpen előnyben vannak, sokszor jobban kóstolnak, mint a férfiak. Nem lehet embertípusokra szűkíteni, hogy ki milyen bort iszik, de ha néhány mondatot tudok beszélni a vásárlóval, akkor biztosan le tudom szűkíteni a kört nemcsak az ár, de a borfajta alapján is: hogy például könnyebb, vagy testesebb, mátrai, egri vagy somlói bort ajánlanék.

- Melyik a legkülönlegesebb bora?

- Különlegesnek az olyan borokat tartom, amelyeket kisebb termelők nem biztos, hogy tudatosan készítettek. Készül, mondjuk, ezer palack egy adott borból, kiderül, hogy nagyon jó, és tíz nap alatt eltűnik az egész készlet a piacról. A borkészítésnél is előfordul, hogy a véletlen segít. Ezért is érdemes borkereskedésbe járni, hogy az ilyen kincseket segítsenek felfedezni, mert nem feltétlenül a címke és a reklám alapján érdemes bort választani.

- Mik a jövőbeni tervei?

- Idővel szeretnék nyitni egy borbárt, és még néhány üzletet Budapesten és Pest megyében. Bízom benne, sikerül…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!