Szívünk-lelkünk most kitárjuk

2012. március 30. 16:13

Számomra a nagyböjt és a húsvéti időszak egyik legkedvesebb szertartása a keresztút. Ha jól tudom, ez csak nálunk, római katolikusoknál szokás.

2012. március 30. 16:13
Mogyee
Álmodtam egy világot magamnak...

„Számomra a nagyböjt és a húsvéti időszak egyik legkedvesebb szertartása a Keresztút. Ha jól tudom, ez csak nálunk, Római katolikusoknál szokás. A lényege, hogy tizennégy stációba/állomásba foglaljuk Krisztus szenvedéstörténetét, egészen Pilátus ítéletétől kezdve a Golgotára vezető kínkeserves úton át Szent testének sírba tételéig. A stációk a templom két oldalán a falon helyezkednek el általában (nálunk is), így az egész végigjárása egyfajta körmenet is. Minden stációnál letérdelünk, és az állomásokhoz tartozó lelki részt olvasunk. Azért is szeretem kiemelten ezt a szertartást, mert nagyon sokat segít abban, hogy jobban értsem, érezzem, felfogjam, hogy pontosan mit is jelentett Krisztusnak vállára vennie a keresztet, majd újra és újra felállni, hogy aztán keresztfára szegezzék az ÉN bűneimért...

Ennél érzékletesebb csak talán Mel Gibson: Passió című filmje. Aki már látta, tudja miről beszélek. Többször láttam már, minden Nagypénteken megnézem, mióta megvan. Csak ekkor, de ez sosem marad ki. Volt már, hogy egyedül, volt, hogy társaságban, lényegtelen. Az eredmény minden egyes alkalommal ugyanaz - Jézus arcon köpésétől kezdve menthetetlenül végigzokogom a filmet. Nem csak azért, mert iszonyatos látni, hogy mit műveltek a Megváltóval... főképp azért, mert tudom, hogy mindezt értem vállalta. Az én bűneim bocsánatáért, és megtenné újra. Ennek ellenére én mégis újra és újra bűnbe esek, ugyanazokba, és hiába a bűnbánat, később megint elkövetem. Ahogy egy ifis társam fogalmazott: »Minden alkalommal beljebb verem Jézus kezén a szöget...«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pikkpakk
2012. április 07. 10:51
ajjjééé keresztre feszítették ? Kit vazze ? A volt komcsi Plagibát ? Te itt nagyon összekeversz valamit...:)
Krupp Skya
2012. április 07. 10:22
Most Húsvétra a HVG (Hikálok Világgazdasága csinált passiót. Keresztre feszítették Schmittet. Tota és Balavány felölthetett volna valami római jelmezt és egy kaftánt. Balaványon jól állna a páncél, Tota W-n Mega tóga. Mega tógában Mega adóssággal.
FOB
2012. április 07. 09:52
Azt azért tegyük hozzá, hogy a Passió c. film néhol köszönő viszonyban sincs az evangéliumokkal. Sírni azért biztos jól lehet rajta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!