A bor a nemzet metaforája

2012. március 19. 18:23

Minél több íz, aroma, szenvedély és tudás jelenik meg bennünk, annál többet tudunk a nemzetről. A bor a magyarság maga.

2012. március 19. 18:23
Dlusztus Imre
Elitbor

„Mint említettem, a nemzet metaforájaként megjelenő bor nem egyetlen típus vagy fajta, hanem mindazon élmény együttese, amit a borról tudunk. Minél többet vagyunk képesek érzékelni a bor tulajdonságaiból, annál többet tudunk magunkról, s ha ezt átemeljük a kollektív értelmezési tartományba, akkor azt kell mondanunk: minél több íz, aroma, szenvedély és tudás jelenik meg bennünk, annál többet tudunk a nemzetről. Vagy legalább is arról, amit nemzetnek gondolunk.

Ami engem illet, nagyon szeretek elmélyülni egy tokaji citrusos kajszijában, egy villányi meleg áfonyájában, egy szekszárdi tüzes fűszerében, egy somlai komplex gyümölcs-sójában vagy egy kunsági ezerjó almás-körtés, ropogós savtengerében. Ilyenkor mindig arra döbbenek rá, hogy milyen hihetetlenül gazdag a magyar táj.

Velünk az iskolában, szovjet érdekből, azt akarták elfogadtatni, hogy Magyarország ásványi nyersanyagban szegény ország. Generációk nőttek föl ebben a tudatban. Holott a magyar bauxitra épült a szovjet űrprogram, holott hazánk építőipari nyersanyagban Európa élvonalába tartozik, holott a mai szénkészletünk épp 230 évig szolgáltatna elegendő energiát az országnak, holott mi rendelkezünk a kontinens legnagyobb édesvíz készletével, holott a világ három legnagyobb termálvagyonának egyike van a magyar föld mélyében, holott a magyar paprikának, paradicsomnak, őszibaracknak, meggynek, cseresznyének, szilvának, gabonának nincs párja – hála a magyar termőföld hihetetlen gazdagságának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2012. március 20. 17:33
cseresznyének, szilvának, gabonának nincs párja – hála a magyar termőföld hihetetlen gazdagságának.” A fantázia mehet tovább gabona- kenyér, állati eleség és eljutunk a baromfiig, meg a májig.
anegy_
2012. március 20. 17:29
Ezek szerint csak a kannást ismered. A cikk hangulata kifejezetten üdítő olvasmány, nem árt belőle a "többi söprű" közé.
nyugalmazott tanár
2012. március 20. 17:25
És a kenyér? A baromfi? A libamáj? Az már smafu? Lassan elhiszem én is, hogy a kormányközeli gazdák rátelepedtek a politikára...
pierre bayle
2012. március 20. 17:24
Minden giccsek közül a bor körül vert felhajtás a legócskább. Igyatok, basszátok meg ha akartok, de ez a ráerőltetett "filozófia"... ezért utáltam meg Hamvas Bélát is, az Öt géniuszért, aztán a többi műve sem változtatott semmit az ítéletemen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!