Senki nem tartotta be a forradalmi Index-alkotmányt

2011. szeptember 07. 17:11

Szélsőbalos marhaságnak tartotta, relativizálta, rendszeresen megkerülte maga a most leköszönt főszerkesztő is, aki inkább a felvilágosult abszolutizmusra hajlott.

2011. szeptember 07. 17:11
Bodoky Tamás
Átlátszó.hu

„Az Index.hu 2001-es szerkesztőségi minialkotmánya (amelynek a Magyar Narancs hasonló, azóta szintén feledésbe merült „chartája” szolgált mintául), egy zúzósabb menedzsment vs. szerkesztőség deathmatch után készült, egy olyan konfliktust követően, amiből – talán akkor utoljára – a szerkesztőség jött ki sokkal jobban. A kihívásokkal küzdő korábbi hírigazgató helyett a népszerű és karizmatikus Uj Péter lett a szerkesztőség vezetője, és felállt egy szerkesztőségi érdekképviselet, amelynek széleskörű jogosítványait a tulajdonos, a menedzsment és a főszerkesztő aláírásával is elismerte.

Ezt a vívmányt azonban, meglátásom szerint (közel tíz évig dolgoztam az Indexnél), nem sikerült hosszú távon megőrizni – nem kizárólag, sőt nem elsősorban a mindenkori tulajdonosok vagy a menedzsment hibájából. Szélsőbalos marhaságnak tartotta, relativizálta, rendszeresen megkerülte maga a most leköszönt főszerkesztő is, aki inkább a felvilágosult abszolutizmusra hajlott, és a kapitalizmus vívmányait féltette a szakszervezettől. És persze nem volt ínyére a mindenkori tulajdonosnak sem: Kőrösiék után tudtommal formálisan már nem ismerte el senki, hogy a szerkesztőségi autonómia határokat szabhat a tulajdonosi mozgástérnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2011. szeptember 08. 06:42
Akkor Uj Péterék kezdték a fülkeforradalmat csak balra villogott az index és jobbra fordultak. Az MSZP szavazóik is azt hitték hogy az MSZP alatt jobbra fordul a sorsuk de az meg balra fordult.
kalasnyikov
2011. szeptember 08. 05:45
A hazai konzervativok nagy hibája,hogy az ilyen szennyportálokat mint a kapcsolat, nol, stb...stb...ugymond bojkottálják. Ellenkezőleg kéne meglépni a dolgot, nem engedni ,hogy még a mostani szük ganéjukból és kenneljükből kimozdulhassanak. Naponta kéne bombázni őket a saját házukban ellenvéleményeinkkel. Meg kell nézni mennyire elpofátlanodtak mára. Semmi sem szent a vesztes minoroknak már ebben az országban. Tökéletesen mozognak a saját hu----gyukban.Ideje rájuk dönteni a vödreiket.
kalasnyikov
2011. szeptember 08. 05:40
A nol volt főszerkesztőjéhez és a nolblog aljas tákolmányaihoz képest a jelzett portál maga a paradicsom....Vajon mikor zavarja már el a médiafelügyelet a rohadék, aljas és fellazitó minorokat nolblogostól. ??????? Naponta ötvenszer sértenek meg minden közösségi és magánjogot.
nyoooc
2011. szeptember 07. 18:41
Belenézve az Index-alkotmányba úgy éreztem magam, mintha egy (egy = bármelyik) párt alapító okiratát olvastam volna. Ha jobban belegondolok, olyanná is vált, mint egy önálló (önjáró?) (bármelyik) politikai szereplő. - Mindene a népszerűség. Hajlik a populizmusra. - Mindent fenntartásokkal kell kezelni, amit írnak. - Van néhány megmondó embere. - A deklarált elvek és a gyakorlat messze vannak egymástól. ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!