A nagy visszatérés

2011. április 04. 15:03

A hetvenöt éves Belmondónak van egy nagyszerű filmje, amiről hallgatni szokás, pedig fennhangon kellene ünnepelni.

2011. április 04. 15:03

„Belmondo kedves kollégájának, Francis Husternek a rendezése egy másik kedvenc, Vittorio De Sica híres művét idézi meg, A sorompók lezárulnak című filmet. Azt az 1952-es produkciót, amely a Biciklitolvajok mellett a neorealizmus tán legtöbbet idézett alkotása lett. A régi film és az új is a megöregedés, a feleslegessé válás balladája. Az öregek iránt közömbös társadalmak kritikája messzire hallatszott az eredeti filmből is, de messzire hallik a 2008-as remake-ből is. A Belmondo által játszott figura, mert egész életén át csak adott, és sosem kuporgatott, egy csúf napon az utcára kerül.

Úgyszólván egyetlen barátja marad, a kutyája, így aztán hősünk számára az lesz a hajléktalanlét legfőbb talánya, hogy miként tud négylábú sorstársáról gondoskodni. Több dologgal is próbálkozik, igyekszik új és jó gazdát találni neki, öngyilkossági kísérlet árán eltűnni a hűséges pajtás elől… Az eb azonban – talán mert »tisztában van« a hűség fogalmával – kitart a gazdája mellett, így aztán kettesben várják az elkerülhetetlen véget. A fizikai szenvedések csapdáiból a filmkamerák elé visszatérő Belmondo úgy jeleníti meg ezt a kutyás öregembert, mint ahogyan pályája elején a nagy élet felé bátortalanul lépegető naiv fiatalembereket szokta: eszköztelenül. A XXI. században is a puszta jelenlétével játszotta el a feleslegessé vált öregek prototípusát, ahogyan fél évszázaddal azelőtt a tétova fiatalemberek sorát.

Azok a hajléktalanok persze, akikkel Budapest utcáin és terein nap mint nap találkozik az ember, és akikkel a jelek szerint maga Tarlós István is nehezen boldogul, külsejüket tekintve nem nagyon hasonlítanak ahhoz a fedél nélkül maradt öregemberhez, akit Belmondo, a nagy visszatérő hoz elénk. És mégis, mióta az Egy ember és kutyája című filmet láttam, másként tekintek rájuk, mint azelőtt. A Belmondo által megjelenített kisnyugdíjasnak a történetét képzelem mögéjük, szociális kétségbeesésem pedig az égig ér. Huster filmjének és Belmondo alakításának az élménye nélkül valószínűleg még most is a hétköznapi közöny és megszokás lélekvesztőjében egyensúlyoznék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2011. április 05. 06:42
Lattam..kar, hogy Belmondo es - es vele egyutt Alain Delon - tulsagosan is penzre valtotta a tehetseget. Nagy szineszek lehettek volna, szorakoztato szineszek lettek.
Honfi-fi
2011. április 04. 20:58
Megnézném a filmet. Sajnos én most magam élem meg ezt a történetet, de korábban mentősként is sok hasonlóval találkoztam, ami megfogja az ember lelkét. Belmondó a szívem csücske és fiatalkorom nagy bálványa. Neki valóban nincs szüksége manírokra, -eszköztelenség-, hogy önmagát adva hiteles, és természetes legyen. Nem jó megöregedni, és azzal együtt olyan helyzetbe kerülni, mondjuk betegség okán, hogy az ember másokra utalva, kiszolgáltatott legyen. Ugyanakkor a fizikai leromlás és egyedüllét helyzetében, valahogy más hangsúlyokat kapnak a dolgok és más lassabb , de megfontoltabb lesz a világod. Mások a prioritásaid, nem jobbak, vagy rosszabbak, csak mások. Azt gondolom, hogy az egyedüllét az öregséggel is, egy szellemi állapot, egy próba, ami valamiféle lelki egyensúlyt tud létrehozni, ha az ember nem merül bele az önsajnálatba és megtalálja azokat a szellemi kitörési pontokat, amik elsegítik ennek az utolsó útnak a végéhez.
Marianer
2011. április 04. 15:39
Egy ismerős lány pár éve turistaként a barátnőjével Párizsban sétált a Szajna parton. Le akarták fényképeztetni magukat, a háttérben talán a Notre Dame-mal, ezért odafordultak egy hajlott kis öregemberhez, aki épp ott szerencsétlenkedett a kutyájával - a lábára tekeredett a póráz. Amikor megszólították, akkor látták, hogy nem más az, mint Belmondo. Azt mondták, könnyes szemmel jöttek el végül, annyira szomorú volt az egész.
hunmohikan
2011. április 04. 15:35
szép írás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!