Kettős állampolgárok, oszolj!

2011. január 27. 09:19

Az amerikai nemzetbiztonsági csúcsszervnek kettős állampolgárok is a tagjai lehetnek, míg a szlováknak nem.

2011. január 27. 09:19
„Az évtizedes terrorfenyegetettségben élő Egyesült Államokban elfér egy-egy kettős állampolgár a hírszerzési struktúrákban, a kis Szlovákia viszont attól retteg, hogy egy magyar állampolgárságú katonatiszt vagy ügynök, ha netán egy szlovák csodafegyverről szerezne tudomást, a fogai közt tartott rohamkéssel azonnal Budapestig úszna a jeges Dunán, hogy ott jelentse azt. A kormány tegnap támogatta a kereszténydemokraták javaslatát, melynek értelmében a rendőrség, a Szlovák Információs Szolgálat, a büntetés-végrehajtás, a vasúti rendőrség, a hadsereg, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a vámőrség és az ügyészség kötelékében nem tevékenykedhetnek kettős állampolgárok. (...)

Most komolyan, egy a nagymihályi gépesített lövészeknél szolgáló kettős állampolgárságú törzsőrmester, egy ipolysági finánc, netán egy komáromi rendőrzászlós, esetleg a Nemzetbiztonsági Hivatalban elektronikus aláírásokat készítő alkalmazott ugyan mit tudna ártani e hazának? A probléma a törvényalkotók sunyi alapfeltevése – és ebben a szemforgató kereszténydemokraták kezet foghatnak az izgága Igor Matovičcsal –, hogy a kisebbségi magyarok, ha magyar identitásukat egy olyan hangsúlyozottan szimbolikus elemmel is növelik, mint az állampolgárság felvétele – lojalitásról szóló felmérések ide vagy oda –, nem lehetnek jó szlovák állampolgárok, legalábbis annyira nem, hogy az ország törvényeit, rendjét, biztonságát védjék. Mintha a koronás igazolvány munkaszerződést jelentene az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz. Holott az ilyen szervezetek, akit akarnak, azt állampolgárság nélkül is megtalálják, a kisebbségi magyar pedig nem válik automatikusan hazaárulóvá, ha – még egyszer hangsúlyozzuk – szimbolikusan visszaveszi azt, amiről nagy- vagy dédszüleinek kényszerűen kellett lemondani. De a nemzeti ködön át ez mint ha nem (így) látszana...”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alef
2011. január 27. 21:35
-Vádlott, maga levette az elhunytról az arany karkötőjét, gyűrűjét, fülbevalóját. De akkor már miért hagyta rajta a szovjet karóráját? - Tisztelt bíróság, halottról jót vagy semmit. Hogy stílusos legyek (mármint hű a Karatnáéhoz) ez eredeti héberben így hangzik: " halottról igazat vagy semmit", mert már nem tud védekezni. Mivel nincs jelen, kénytelen vagyok megvédeni. Nincs vele semmi gond, csak enyhén skizo.
kérdés
2011. január 27. 20:41
Szegény nextie...hogy összegyűltünk rá. :-))))
56október
2011. január 27. 19:26
Ja. Amerikában lehetnek, Szlovákiában nem. Ez a különbség pl. az amik meg a tótok között. Pedig az amikért se rajongok...
Honfi-fi
2011. január 27. 19:09
Na ja, kérem. Mert a szlovákok, sokkal nagyobb titkokat rejtegetnek a pinyóban, mint az amik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!