Nyílt levél Malina Hedvighez

2010. augusztus 31. 15:08

Ez az állam, mely állítólag Cirill és Metód hagyományainak örököse, nem úgy viszonyult Hozzád, mint emberhez, hanem úgy, mint eltakarítandó, mert zavaró szeméthez.

2010. augusztus 31. 15:08

„Kedves Hedvig, négy évvel ezelőtt nem ismertelek. S azon a 2006. augusztusi napon, amikor szlovák gazfickók megvertek, végképp nem sejtettem, hogy eseteddel egy teljes választási időszakon át többet fogok foglalkozni, mint a költségvetéssel vagy Fico koalíciós bűntársaival, akiket ő, fogalmam sincs, miért, a HZDS és az SNS rövidítésekkel jelölt. (...)

Mindenekelőtt engedjétek meg, hogy bocsánatot kérjek a szlovák kormány, a szlovák rendőrség és a szlovák ügyészség miatt. Mindazt, amit négy éven át műveltek veletek, az életetek ellen elkövetett állambűnténynek tartom. Főként a Te életed elleni bűnténynek, Hedvig. Ez az állam, mely állítólag Cirill és Metód hagyományainak örököse, nem úgy viszonyult Hozzád, mint emberhez, hanem úgy, mint eltakarítandó, mert zavaró szeméthez. A régi rendszerben az ateista állam a disszidensekhez és a hívőkhöz viszonyult így. Fico alatt így viselkedett az állam Veled, fiatal magyar lánnyal szemben, akit két szlovák ostoba bántalmazott. Így ez az állam megmutatta, hogy ami szlovák, többet jelent számára, mint az emberi. Szlovák vagyok, és szégyellem magam az ilyen szlovák állam miatt. (...)

Hedvig, most valami olyasmit mondok Neked, amit eddig még nem említettem: mindvégig, míg figyeltelek, hogyan dacolsz nemcsak ezzel az állammal, a kormánnyal és a rendőrséggel, hanem az ostoba sajtóval és a vérszomjas közvéleménnyel, lelkesítettél. Élő példája vagy annak, hogy az ember, legyen bár fiatal és tapasztalatlan, ha igaza van, van bátorsága és néhány barátja, erősebb, mint ez az egész romlott államhatalom.(...)

Nem tudom, Hedvig, formálisan miként zárul az eseted. Nem hiszek sem Trnka ügyészségében, sem a bíróságainkban. Szemernyit se. De számomra a Te eseted már lezárult: nyertél. S szlovákok millióinak mutattad meg, hogy a nemzet mit sem ér, ha hiányzik a lelkiismerete.

Ennél fájinabb történetet 1989 óta nem ismerek.”


 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ricochet
2010. szeptember 01. 06:37
És a szarrá vert dunaszerdahelyi szurkolók miatt ki kér bocsánatot?! Meg azért, amit a tetves szlovák állam az utóbbi 70+/-10 évben művelt?
tereza
2010. augusztus 31. 23:35
Engem nagyon érdekelne, hogy ez a levél megvan-e szlovákul. Tud valaki valamit erről? Szükségem lenne szlovák szövegére, ha fellelhető.
Arma Gedeon
2010. augusztus 31. 22:26
1. marhaság, hogy ilyen normális emberi hozzáállásra bármilyen népben csak az "értelmiségben" lenne esély. Éppenhogy abban hamarabb esélyesek pusztító ideológiák. Minden népben van mindenféle ember, hitvány is, derék is, illetve ugyanaz az egyén is viselkedhet néha jobban, néha rosszabbul, a körülmények is számítanak. Lelkiismerete nemcsak értelmiséginek lehet. 2. Nekem nem egy szlovák mondta már kérdésemre (angolul beszélve), hogy honnan jött, magyarul is a települését. Pl. Iglót, ahol ma magyarul legfeljebb ha cigányok szólalnak meg csoportban. Persze sok a szlovák nacionalizmussal kapcsolatos élmény is. De nem eleve és örökre reménytelen. Értelmes és tisztességes emberek ott is tudják, hogy a múltjuk része a magyar hagyomány, a magyar nevek is. 3. Cirill és Metód hagyománya a szlávoknál valóban irigylésre méltó egy szempontból magyar szemmel. Hogy magától értetődően szláv nyelvű liturgiát alkottak, hogy a szlávoknak kedve legyen ÖNKÉNT megtérni. A mi Vajkunk (a szentelen) ezt nem tartotta szükségesnek, nem is értem, kb. büntetésnek szánta a kerszténységet?
advocaat
2010. augusztus 31. 21:54
AZT muszáj leszögeznem, hogy CIRILL ÉS METÓD bizánci GÖRÖG hittérítők voltak és SEMMI KÖZÜK A MAI SZLOVÁKOKHOZ! Amúgy az összes balkáni szláv nép is szentként és a keresztségre térítőként, sőt - ugye - a szláv írásbeliség megteremtőjeként tekint rájuk. PEDIG.... Először a keleti türk KAZÁROK között térítettek, ezen az alapon Azerbajdzsán JOGOSABBAN tarthatná őket szentjeinek... S hát mi addigra már kiváltunk a kazár kagánok hűbéréből, onogurokként, de tán valami köze Etelközben élő őseinknek is lehetett hozzájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!