A verhetetlen Xabi Alonso hűségesküt tett, de így is bőven van választási lehetősége a Liverpoolnak

2024. április 05. 07:05

Gőzerővel keresi Jürgen Klopp utódját az angol klub, minőségi alternatíva pedig szép számmal akad. Az új spanyol sztáredző minden kérőjének kosarat adott, de már dörömböl az ajtón a fiatal szakemberek következő generációja.

2024. április 05. 07:05
Szabó Péter

Fotó: Hesham Elsherif/NurPhoto via AFP

A Bayer Leverkusen csodaszezont fut: a német bajnokság szinte zsebben, Thomas Tuchel már nyíltan le is mondott a Bayern aranyérméről, a csapat bejutott a Német Kupa-döntőjébe, az Európa-ligában pedig készülhet a West Ham elleni negyeddöntőre. Nem mellesleg a gyógyszergyári gárda még mindig veretlen a szezonban, 40 tétmérkőzést hozott le vereség nélkül – ez pedig klubrekord. Nem véletlenül fájt sokak foga a sikeredzőre, többek között két volt csapata, a Liverpool és a Bayern München is megkörnyékezte, Xabi Alonso azonban hűségesküt tett a Bayer mellett, és kijelentette: vannak még céljai az együttesével.

Ezt is ajánljuk a témában

Miután Jürgen Klopp januárban végérvényesen kimondta, hogy távozik a Liverpool kispadjáról, Szoboszlai Dominik csapatánál lázas edzőkeresésbe fogtak. A menedzseri poszt első számú várományosának, a klubnál korábban öt évet játszó Alonsónak a kosara után a Sporting portugál mestere, Ruben Amorim felé fordultak – aki egyelőre nem adott egyértelmű választ a kihívásról.

Ezt is ajánljuk a témában

Tehetséges jelöltből rajta kívül is akad néhány az európai klubfutball színpadán, miután a szemünk előtt valóságos generációváltás zajlik, így bizonyos szempontból ideális a Liverpool helyzete, hiszen bőven van mérlegelési és választási lehetőség az új szakember kinevezése előtt. Nézzük tehát, kik azok a fiatal, ambíciózus szakemberek, akik kiemelkedően teljesítenek az idei szezonban!

A futballszurkolók örömmel látják, hogy az új edzőgeneráció bizony nem csak kopogtat, de valósággal dörömböl az ajtón.

Az edzők egymásra licitálnak említésre méltó eredményeikkel, a topbajnokságok meglepetéscsapatai pedig folyamatosan borsot törnek a gigászok orra alá. A klubfutball csúcsát jelentő Anglia mellett ugyanis mindegyik topbajnokságban feltűnt a szezonban egy fiatal trénerrel masírozó meglepetéscsapat: Olaszországban a Bologna, Spanyolországban a Girona, Németországban pedig a VfB Stuttgart fut parádés szezont.

Ezt is ajánljuk a témában

A Bologna mestere, Thiago Motta, a Girona vezetőedzője, Míchel és a VfB Stuttgartot irányító szakember, Sebastian Hoeness is remek szezont fut a csapatával
Fotó: Mandiner-montázs/AFP

Thiago Motta, az olasz Bologna szakvezetője

Az olasz bajnokság idei meglepetéscsapata kétségkívül a Bologna, amely Thiago Motta irányításával jelenleg a negyedik, sikeresen beférkőzött a tradicionális nagycsapatok közé. Olyan gárdákat előz, mint az AS Roma, az Atalanta, a Lazio vagy a címvédő Napoli. A szezon első tíz bajnokiján hat döntetlent játszott, ezt követően viszont beindult a szekér, karácsonyig csak Firenzében kapott ki, miközben az Olasz Kupa nyolcaddöntőjében még a listavezető, BL-döntős Inter otthonában is tovább tudott jutni. A téli hullámvölgyet sikeresen túlélte a bolognai együttes, február eleje óta nyolc bajnoki győzelem és mindössze egyetlen –  az éllovas Inter elleni – vereség került a statisztikákba. A 41 éves olasz-brazil szakember másfél éve dolgozik Bolognában, edzői pályafutása hajnalán a Genoa és a Spezia edzéseit irányította, de korábbi állomáshelyein a közelébe sem ért a 1,72-es bolognai pont/meccs mutatójának. Az idei szereplés a klub fénykorát idézi:

érdekes magyar vonatkozás, hogy a városi aranycsapat edzőjét Weisz Árpádnak hívták az 1930-as évek derekán.

Motta Brazíliában született, de tinédzseréveinek a végét már a Barcelona utánpótlásában töltötte. Részese volt a klub újbóli felemelkedésének, a Messi-korszak elejének, a katalán klub második BL-sikerének. Egy sérüléssel terhelt atléticós kitérő után Olaszországba költözött, előbb a Genoa, majd az Inter középpályáján szervezett, a milánóiakkal újabb BL-sikerére is büszke lehet, mialatt új hazájában az olasz válogatottban is bemutatkozhatott. Pályafutása utolsó hat szezonjában a PSG kötelékébe tartozott, itt kezdte el edzői pályafutását is a klub utánpótlásában.

Míchel, a Girona sikerkovácsa

Spanyolország, illetve Katalónia újabb büszkesége, a Girona, amely sokáig vezette az élvonalbeli bajnokságot, de még most, a szezon hajrájához érve is dobogós. A kiscsapat maga mögött tartja többek között az Atlético Madridot, az Athletic Bilbaót és a Real Sociedadot is, BL-t érő helyen áll, amellyel a „nagytestvér”, a közös tulajdonosi körhöz tartozó Manchester City orra alá is borsot törhet. Az UEFA szabályzata ugyanis kimondja, hogy azonos tulajdonossal bíró csapatok közül csak egy indulhat a legrangosabb kupasorozatban, éppen az, amelyik előrébb végez a bajnokságban. Jelenleg mindkét csapat a harmadik hazája pontvadászatában.

A La Ligát egészen szédületesen kezdő katalánok február közepéig csak a Real Madridtól kaptak ki – a királyiaktól azonban kétszer is.

Azóta háromszor is alulmaradtak idegenben, otthon, az Estadi Montiliviban azonban nem találtak legyőzőre.

A sikerekből a remek felépítésű védő, a magyar utánpótlás-válogatott Yaakobishvili Antal eddig 61 pályán töltött perccel vette ki a részét a bajnokságban, a Király-kupában azonban több lehetőséget kapott Mícheltől. A 48 éves spanyol szakember egyébként 2021 óta építkezik Gironában, felnőtt szinten ez a harmadik együttese edzői karrierje során, az átütő eredmények ebben a szezonban szegődtek mellé. Korábban ugyan a Rayo Vallecanót és a Huescát is feljuttatta a spanyol élvonalba, és megtette ezt jelenlegi együttesével is (azaz minden eddigi együttesét az első osztályba kormányozta!), de a La Ligában nem volt még ilyen eredményes szezonja. Újoncként előbb a 10. helyen zárt a katalán gárdával, most pedig szinte az egész bajnokságot a dobogón tölti! Míchel 2,17-es meccsenként pontátlaga egészen rendkívüli!

Ezt is ajánljuk a témában

Sebastian Hoeness, a VfB Stuttgart stratégája

A Xabi Alonsóval egy bajnokságban szereplő VfB Stuttgart jelenleg a harmadik helyen tanyázik a Bundesligában, jó esélye van Bajnokok Ligája-indulást érő helyen végezni, mert olyan csapatokat utasít maga mögé, mint a tavalyi ezüstérmes Borussia Dortmund vagy a Gulácsi Péterrel és Willi Orbannal harcoló RB Leipzig. A sikerkovács Sebastian Hoenesst az előző szezon végén nevezték ki a sváb gárda élére, azóta pedig szárnyakat adott tanítványainak, a gárda a Szabics-Kuranyi féle BL-ben bravúrokat halmozó sikercsapatot idézi.

A 41 éves szakember 2,05-ös pont/meccs mutatója egészen kimagasló, a gárda támadójátékáról a riválisok is lenyűgözve beszélnek,

a stuttgartiak kiegyensúlyozottsága pedig nagy eséllyel dobogót ér a végelszámolásnál. Hazai pályán csak egyszer kaptak ki, a Hoffenheim tudott nyerni októberben az MHP Arenában (a magyar válogatott a németekkel és a skótokkal is ebben a stadionban meccsel majd a nyári Eb-n). Az egész szezonban veretlen leverkuseniekkel hazai pályán döntetlent játszottak, majd a Német Kupa negyeddöntőjében szintén farkasszemet néztek, de hiába vezettek kétszer is idegenben, végül egy utolsó percben kapott góllal kiestek.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem vitás, Sebastian Hoeness az anyatejjel szívta magába a labdarúgást, családilag ezer szállal kötődik a sportághoz, édesapja az egykori válogatott Dieter Hoeness, míg nagybátyja Uli Hoeness, a Bayern München volt elnöke. Játékos pályafutása nem volt sikerekkel kikövezett, élvonalbeli tapasztalata egyáltalán nincs, a futballcipőjét pedig már 28 évesen szögre akasztotta. Láttunk már azonban olyan példát, aki játékosként nyújtott teljesítményét jelentősen túlszárnyalta edzőként. Elég csak Jürgen Kloppra gondolni...

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:50
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­­ö­g­­ö­s­­ ­­l­­á­n­­y­o­­­k­ ­­­v­­­á­r­­n­­a­k­­­ ­­­r­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!