Csodás gyógyulás, így jutott el a kórházi ágyból a Forma-1-es dobogó tetejére

2024. március 25. 08:29

A spanyol pilóta győzelme önmagában nagy fegyvertény, de ő operációja után két héttel produkált filmbe illően.

2024. március 25. 08:29
SAINZ, Carlos

Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Joel Carrett
***

A vakbélműtétje éppen csak visszatért Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott. 

„Furcsa érzés”

A 29 éves Sainznak ez pályafutása harmadik futamgyőzelme, és az első Ausztráliában, ahol eddig még dobogóra sem sikerült állnia. Mindössze 14 nappal azután ült versenyautóba, és száguldozott 300 km/h feletti sebességgel, hogy a Szaúd-arábiai Nagydíjon belázasodott, majd meg kellett operálni. Az időmérőn a második lett Melbourne-ben, de az 58 körös verseny nagy próbatétel elé állította.

„Fizikálisan a verseny vége felé eléggé fáradtnak éreztem magam. Tíz napig feküdtem ágyban, és ez a fizikális állapotod, az izmaid szempontjából nem túl egészséges sportolóként. De csak az utolsó etapon voltam merevebb, addig teljesen rendben voltam, persze még mindig ezzel a furcsa érzéssel, kicsit óvatosan. De semmi sem lassított le. Bízni tudtam az autóban, és nyomtam. Még védő üzemmódban vagyok, szóval bármit teszek, lassabban csinálom, óvatosabban, hiszen amikor kiveszik egy hasi szerved, az furcsa érzés” – idézi a versenyzőt az m4sport.hu.

Modern módszerek

Carlos Sainz bő egy héttel az Ausztráliába való elindulás előtt még mozogni is alig tudott, de a szakemberek azzal biztatták, hogy a második héten jelentősen javulni fog az állapota. A pilóta hit nekik, és maga is mindent megtett a rendkívül gyors felépülésért.

„A sportolók azért gyógyulnak gyorsabban, mert ők a nap huszonnégy óráját a hét minden napján a felépülésnek szentelik. 

És én pontosan ezt tettem. Magasnyomású oxigénterápiára mentem napi kétszer egy órára. Indiba-gépet használtam, ami egy elektromágneses dolog a sebek gyógyulására. Beosztottam, hogy mikor megyek lefeküdni, mikor sétálok, mikor eszek, milyen fajta ételt eszek, ami segíti a felépülésem. Egyszerűen mindent a gyógyulásom köré építettem fel, hogy készen álljak Ausztráliára.”

Számok, érdekességek

A Ferrari kettős sikernek örülhetett, másodikként ugyanis Sainz csapattársa, a monacói Charles Leclerc zárt, míg a harmadik helyen Lando Norris, a McLaren brit pilótája végzett. 

Max Verstappen sorozatban kilenc futamgyőzelem és zsinórban 43 pontszerző helyezés után esett ki Forma-1-es viadalról, legutóbb, 2022-ben éppen Melbourne-ben kényszerült kiállni.

 Ráadásul a másik Red Bullal, Sergio Perez lemaradt a dobogóról, az ötödik helyen intették le.

A melbourne-i F1-es hétvége során több mint 452 ezer néző volt kint az Albert Parkban, ez rekordot jelent az Ausztrál Nagydíj történetében. A világbajnokság két hét múlva Szuzukában, a Japán Nagydíjjal folytatódik.

LECLERC, Charles; NORRIS, Lando; SAINZ, Carlos
Melbourne, 2024. március 24. A második helyezett Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője (b) és futamgyőztes spanyol csapattársa, Carlos Sainz (j2), valamint a harmadik helyezett Lando Norris, a McLaren brit versenyzője (j) Mateo Togninallival, a Ferrari vezető mérnökével a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Ausztrál Nagydíjának eredményhirdetésén a melbourne-i Albert Park versenypályán 2024. március 24-én.
MTI/EPA/AAP/Joel Carrett

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:55
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­ö­­­g­­ö­s­­­ ­­­l­­á­­­n­­­y­­­o­­­k­­­ ­v­á­r­­n­­a­­k­ ­r­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!