Kik azok az őrültek, akik karácsonykor is a futballt választják?

2023. december 23. 06:59

Szoboszlaiék révén újabb magyarok kóstolhatnak bele, milyen hatalmas hagyományai vannak Angliában a karácsonyi labdarúgásnak.

2023. december 23. 06:59
Szabó Péter

Biztosan ismerik Bill Shankly legendássá vált idézetét. A Liverpool korszakos edzője, akinek az Anfield mellett már szobrot is állítottak, egyszer kijelentette:

Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb.

Angliában a labdarúgás tényleg egy olyan vallás, amely még karácsonykor is imára szólítja híveit a templomokba, azaz a szerencsés szurkolókat a meccsekre, a stadionok dugig telt lelátóira.

Karácsony alkalmából december végén ugyan az egész keresztény világ elcsendesedik, mint látjuk, akad azonban néhány jól ismert kivétel, ahol a sport világában ilyenkor is keresnek és találnak kihívásokat.

Száááááááznyolcvaaaaaaan!

A december közepe óta például dübörög a darts világbajnokság. Mint azt a Mandiner beharangozójában is megírtuk, kevés szórakoztatóbb, izgalmasabb játékot találtak fel, mint a nyilak dobálása, ráadásul a versenyt lebonyolító PDC kiváló időpontot választott. Amikor már mindenkinek elege van a karácsonyi vásárlásokból, az ünnepi menükből, a rokonokból, ismerősökből, akkor hatalmas felüdülés leülni a karosszékbe és nézni a – finoman fogalmazva – nem adoniszi külsejű férfiakat (idén van megint két nő is), amint egy hegyes valamit dobálnak, a fantasztikus jelmezeket magukra aggató közönség pedig szabályszerűen őrjöng Londonban, az Alexandra Palace-ban. Főleg, egy tökéletes kilencnyilas leg láttán!

Ezt is ajánljuk a témában

Apropó, Anglia! Valami lehet abban a szigetországi levegőben, mert a bevezetőben említett labdarúgás a ködös Albionban bizony nemhogy nem tart szünetet, ilyenkor éli a legintenzívebb időszakát. A csapatok végigjátsszák az ünnepeket, 2-3 naponta pályára lépnek, így külön öröm, hogy hosszú idő után ismét szurkolhatunk magyar játékosoknak: Szoboszlai Dominik a Liverpoolban léphet pályára, míg Kerkez Milos a Bournemouth-ban kaphatott volna szerepet december 26-án, a hagyományos Boxing Day-fordulóban. Utóbbit a sérülése azonban vélhetően távol tartja a gyeptől.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi is az a Boxing Day?

December 26-án ünneplik Angliában és az egykori Brit Birodalom fennhatósága alá tartozó többi országban a Boxing Dayt, amely nevet még Viktória királynő uralkodása idején, az 1800-as években kapta. Bármennyire is összefonódott az elmúlt évtizedekben, a névnek semmi köze a sporthoz. Az elnevezés abból az időből származik (a box szó dobozt is jelent angolul), amikor a gazdagok ajándékokat csomagoltak, hogy ezzel támogassák a szegényeket – ezt a napot tulajdonképpen a brit társadalom alsóbb osztályainak jutalmazására használták. A Boxing Day hagyományosan a szolgák ünnepe volt, amelyen különleges karácsonyi dobozt kaptak gazdáiktól. Ilyenkor szabadnapot vehettek igénybe, és hazatérhettek, hogy karácsonyi ajándékokat adjanak át családtagjaiknak.

Ezt a napot hivatalosan 1871 óta tartják meg. Noha ennek a hagyománynak nagy része évszázadokra nyúlik vissza, a Boxing Day jótékonysági vonatkozásait még ma is sokan követik, és köszönetük kinyilvánításaként nagyobb borravalót adnak bizonyos szolgáltatásokért.

De miért fociznak karácsonykor?

A sportban a Boxing Day annyit tesz, karácsony második napján már pályán vannak a focisták, de nem csak a Premier League-ben, a profi futball alacsonyabb osztályaiban is teljes fordulót rendeznek. Ezeknek a mérkőzéseknek megvan a maguk varázsa és hangulata, ilyenkor ráadásul a szurkolók is családosan foglalhatják el helyeiket a lelátón.

Az elmúlt évtizedekben legendás mérkőzésekkel ajándékozta meg a nagyérdeműt ez a nap, elég csak a 2007-es Chelsea–Aston Villa találkozóra gondolni, amely 4–4-es döntetlent, bombagólokat és három piros lapot hozott – ez volt talán minden idők legőrültebb és legemlékezetesebb karácsonyi mérkőzése (érdemes megtekinteni cikkünkben az összefoglalót).

Idén tehát ismét lehet magyar főszereplője Premier League-meccsnek a Boxing Day-fordulóban. Kedden, magyar idő szerint 16 órától Bournemouth–Fulham mérkőzést rendeznek (ezen a sérülése miatt sajnos csak a lelátón ülhet a magyar válogatott szélső, Kerkez Milos), 18.30-tól azonban a Burnley–Liverpool találkozón – amelyről a szombati Liverpool–Arsenal csúcsrangadóhoz hasonlóan élő szöveges közvetítéssel jelentkezünk – tombolhatnak a szurkolók! Főleg egy újabb Szoboszlai-bomba után! Na, az lenne az igazi karácsonyi ajándék!

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: Paul Ellis/AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2023. december 23. 12:39
A fodbal proli ügy, a mikulás meg elmúlt 6-án.
123321
2023. december 23. 11:46
"Kikerül a művészettörténet tantárgy az alaptantervből" „Elfogadhatatlannak, átgondolatlannak, rövid és hosszú távon egyaránt rendkívül ártalmasnak tartjuk a döntést, amely a képző-, ipar- és építőművészet több ezer éves múltjáról és kortárs alkotásairól úgy véli, hogy az nem szerves része az általános műveltségnek. Minthogy ezzel párhuzamosan a film- és médiaismeret oktatását is kivezetik a tantervből, a vizuális kultúra története, kortárs gyakorlata és elmélete teljességgel kívül kerül a gimnáziumi ismeretanyagon” – tiltakozik közleményében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Művészettörténeti Tudományos Bizottsága. nesze b+!!!! "futballkarácsony" >:(
mrmunder
2023. december 23. 11:34
élet halál kérdése. na persze van, hogy egyszerre 200 meccs megy a világban a tévében. ez max akar volt igaz, mikor semmi más szórakozási lehetőség nem volt és nem dollármilliárdokat kerestek a focista celebek
Akitlosz
2023. december 23. 09:56
"Kik azok az őrültek, akik karácsonykor is a futballt választják?" A Mandiner szerkesztői.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!