„Nem kell attól leírni egy élsportolót, ha kihagy egy olimpiát” – szakembert kérdeztünk Milák Kristóf helyzetéről

2023. október 25. 20:18

Az elmúlt napokban a hazai úszóvilág arról tanakodott, miképp alakul a jövőben Milák Kristóf olimpiai bajnok magyar úszó pályafutása. A sportoló nemrég azt nyilatkozta: egyetlen célja, hogy a párizsi olimpián szerepeljen. A sportolóra nehezedő nyomás lehetséges hátteréről és a helyzet feloldásáról kérdeztük Hal Melinda klinikai szakpszichológust.

2023. október 25. 20:18
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Az utóbbi napokban fokozott figyelem irányult Milák Kristóf olimpiai, háromszoros világ-, hatszoros Európa- és háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok magyar úszóra, aki a 2021-es tokiói olimpián 200 méter pillangón aranyérmet szerzett.

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: Milák Kristóf 2023. júniusának közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, fizikálisan és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. 

Rendkívüli nyomás nehezedett a magyar klasszisra

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke nemrég azt nyilatkozta a sportolóról, hogy szerinte „tartozik Magyarországnak annyival, hogy komolyan edzésbe áll” kevesebb mint egy évvel a 2024-es párizsi olimpia előtt, ahol megvédheti olimpiai bajnok címét. Wladár arra is kitért: „a magyar rajongók éhezik a sikert, amit Tokióban láthattunk.” Majd hozzátette, hogy 

Milákban olyan talentum van benne, ami nagyon kevés sportolónak adatott csak meg életében”. 

Az Úszószövetség elnöke gondolatait azzal zárta, hogy „ez egy lehetőség neki, hogy Egerszegi és Darnyi nyomdokaiba lépjen, hiszen 301 egyszeres olimpiai bajnok van, de olyan, aki kétszer állt a dobogó tetején, akik ikonok és példaképek a mai napig, na ez lehet ő”. Erről itt olvashat bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Hosszú Katinka védelmébe vette a fiatal tehetséget

Az elnök kijelentésre Hosszú Katinka világklasszis magyar úszó is reagált Instagram-oldalán. „Úgy gondolom, Kristóf nem tartozik Magyarországnak, a sportvezetés pedig hálás lehet az eddig elért eredményeiért!” – fogalmazott az egykori sportoló, akinek a legfontosabb szerep jelenleg az életében az anyaság. Hosszú bejegyzésében leszögezte azt is: „felháborító és primitív a kijelentés, hogy egy olimpiai bajnok tartozik az országának ... ”.  Erről itt olvashat részletesebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Milák: Egyetlen célom van, hogy a párizsi olimpián tudjak szerepelni

Milák Kristóf a jövőjét illetően a MOL autós sajtóeseményén a Hír TV-nek nyilatkozva annyit mondott: „Nekem most jelenleg 

egyetlen célom van, hogy a párizsi olimpián tudjak szerepelni, ott a legjobb formát előhúzni”.

„Igazából engem addig más nagyon nem is érdekel, nem is foglalkoztat. Megpróbálok mindent ez alá berendelni” – tette hozzá az olimpikon. Az erről készült felvételt itt nézheti vissza.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi a helyzet az edzéssel?

Milák Kristóf az edzéseket szeptember elején kezdte újra. Kicsit több, mint két héttel ezelőtt még úgy volt, hogy a Duna Arénában megrendezett vk-viadalon visszatér a rajtkőre, aztán később úgy döntött, nem ugrik medencébe. Pár nappal ezelőtt edzője, Virth Balázs azt is elárulta, tanítványa nagyjából fél éve nem végzett az élsporthoz szükséges munkát és a „24. órában van”, ha komolyan gondolja az olimpiai felkészülést.

Eközben a magyar úszósport számára Milák jelenléte rendkívüli jelentőséggel bír, hiszen a legutóbbi olimpián (Tokióban) csak ő tudott éremig jutni az egész csapatból. 

Szakpszichológus: fontos lenne a felek közötti kommunikáció

Hal Melinda klinikai szakpszichológus, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója Milák Kristóf esete kapcsán a Mandinernek nyilatkozva elmondta: úgy tűnik, hogy a Magyar Úszószövetség úgy gondolja, hogy a magyar sportolók legfeljebb annyival tartoznak szövetségük felé, hogy kommunikálják az állapotukat. „De bevallom, hogy ezen a nyilatkozaton jómagam is felhördültem, mert

ha mentális nehézségek vannak a háttérben, akkor ekkora nyomást felesleges rakni egy úszóra, egy sportolóra. Ez kontraproduktív. Teljesen mindegy, hogy kinek van igaza, ebből nem lesz világhírű teljesítmény.”

Teljesen normális, hogy egy ember életében vannak krízisek”

Mint a szakember rámutatott: az úszók nagyon fiatalon kezdik a pályafutásukat, és még mindig fiatalok, mikor a csúcsra érnek. Ebből is következik, hogy nagyon nehéz a motivációjukat folyamatosan fenntartani.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindemellett felmerülhetnek egyéni nehézségek, családi tragédiák, élethelyzeti krízisek, problémák. De ott az úgynevezett normatív krízis is, hogy van egy fiatal felnőtt, akinek az identitásának egyetlen része van: az, hogy sportoló és úszó.

Teljesen normális, hogy egy ember életében vannak krízisek, és az ideg-, valamint az érzelmi rendszere ezek függvényében is fejlődik”

– húzta alá a szakember.

Hal Melinda szerint ráadásul „nem szokatlan, inkább előre felkészülendő nehézség, hogy fiatal felnőtt sportolóknál jelentkezik kiégés, motivációs probléma, vagy klinikai szintű mentális zavar”. A szakpszichológus szerint a sportoló ilyenkor „azt látja a környezetében, hogy a kortársai teljesen másképp élnek. Változik a támogatási rendszer a nagykorúak esetén és jelentős magánéleti krízisek alakuhatnak ki. Ezért sem véletlen, hogy sok élsportoló fiatal felnőttként hagy fel, nem ritkán két évtized után a versenysporttal” – fűzte hozzá.

Kristóf próbálta kommunikálni, hogy nincs olyan jól, hogy bizonyos versenyeken elinduljon?

A klinikai szakpszichológus ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy Milák Kristóf próbálta kommunikálni, hogy nincs olyan jól sem fizikálisan, sem mentálisan, hogy bizonyos versenyeken elinduljon. „Egyáltalán nem gondolom, hogy tudom, mi jár egy olimpiai bajnok kiváló sportember fejében. Ugyanakkor a sportolókat követő szakemberként korábbi nyilatkozatai akár cry for helpként is értelmezhetőek. De

azzal, ha az Úszószövetség vagy bármilyen felsőbb szerv ekkora nyomást helyez egy éppen krízisben lévő személyre, azzal nem viszik előrébb a teljesítményét” 

hangsúlyozta. „Tegyük fel, hogy Milák épp motivációs krízisben van, és esetleg felüti nála a fejét egy hangulatzavar vagy depresszió, és ez huzamosabb ideig fennáll – melyhez legtöbbször fizikai probléma társul –, akkor az egy beszűkült állapotot jelent, amiből nehéz kifelé kommunikálni. Általában a kliensek ekkor nem is tudnak jól, érthetően beszélni a helyzetről, érzésekről és hogy mire lenne szükségük. Jelen esetben pedig az a speciális helyzet is fennáll, hogy mint élsportolótól akkor is elvárják a teljesítményt, amikor mentális krízisben van” – részletezte.

„Láttuk más úszóinknál is, hogy nem jött be egy olimpia”

„Mindegy, hogy mekkora is a probléma, ilyen helyzetben nem lehet teljesíteni” – mutatott rá kérdésünkre válaszolva a szakember. Mint kifejtette: „azt nem tudom felmérni, hogy Milák Kristóf milyen fizikai és mentális állapotban van pillanatnyilag, de fontos lenne, hogy ne csak a következő, 2024-es olimpia lebegjen sokak szeme előtt. Milák még kellően fiatal ahhoz, hogy a 2028-as olimpia is számításba jöhessen nála. S

nem kell attól egy élsportolót leírni, ha egy olimpiát kihagy. 

Láttuk más úszóinknál is, hogy nem jött be egy olimpia, és rá négy évre szinte új emberként tudtak a rajtkőhöz állni” – emlékeztetett.

Hal Melinda kérdésünkre válaszolva kitért arra is: „ha most elindul egy kommunikációs harc a médiában, az nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy a felek békében tudják ezt a konfliktust rendezni egymás között. Viszont, ha tűzoltásról van szó, akkor megvannak a megfelelő személyek és szervezetek, akiket be kell állítani. De ez csak akkor működhet, ha most mindenki kicsit hátrarakja a saját sérelmeit” – emelte ki.

„Lelki segítség nélkül lehetetlen élsportolóként létezni!”

Kérdésre válaszolva Hal Melinda megjegyezte azt is: furcsának találja, hogy nincs mediátor egy ilyen nagy múltú, csodás eredményeket elért szövetség és a sportoló között, aki segítene az ilyen jellegű problémákat feloldani.

Miért nincs a Szövetségnek egy mentális krízisekre vonatkozó protokollja, amit ilyen helyzetekben alkalmazni lehetne? – vetette fel. „Akkor tudna a krízisintervenció hatékony lenni. Vagy ha van, miért nem alkalmazzák?” – tette hozzá. A szakember szerint ugyanis „ennek hiányában a sportolók mellett álló szakemberek sem tudnak mit tenni, és így fennáll annak a veszélye, hogy a sportolók versenyeket szalajthatnak el.

Milák Kristóf teljesítménye fantasztikus, sok lemondás van eddig elért eredményei mögött és a mellette dolgozó csapat is biztos vagyok benne, hogy a maximálisat nyújtja, osztozik a nehézségekben”

– húzta alá Hal Melinda.

„Néha úgy érzem, a különböző szövetségek nem haladnak eléggé a korral, a kommentelőkről nem is beszélve. Szomorúsággal tölt el mennyi zaklatást kell elviselnie egy sportolónak. Nem először látunk ilyet! Meg kell jegyeznem, szerintem alapvető emberi jog, hogy mindenki a legmegfelelőbb mentális segítséget kapja. S ha ezt megkapja, nem kell a tartozásokon töprengeni. Ma lelki segítség nélkül ugyanis lehetetlen élsportolóként létezni! A konfliktusok gyors rendezését és eredményes közös munkát kívánok a feleknek a célok mentén!” – zárta gondolatait a klinikai szakpszichológus.

Nyitókép: MTI/Derencsényi István

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2023. október 26. 04:06
Nem lennék meglepve, ha Milák rejtályes viselkedés mögött országváltási szándék állna. Ennek jelenleg az egyik feltétele, hogy egy úszó három évig NE versenyezzen a saját országa színeiben, ha Párizsban nem indul, akkor ebből 2 év már kb. leketyeg. A Liu-fivérek történetére hajazó "tartozik-e az országnak" (ál)vita szintén beleillik ebbe a szcenárióba.
falus-i
2023. október 26. 03:53
A rendkívül visszataszító egyéniségű (életében és sportpályafutása során magyarságát soha szóba nem hozó! csak a pénzért hajtó úszógép-nő) amerikai kannal felfuttatott és ma is, így visszavonult sportolóként agresszív Hösszú, persze egyből Milák mellett áll ki. Támadja a MUSZ-t. Kezd visszataszító lenni az egész történet...
falus-i
2023. október 26. 03:46
Hal Melinda szakpszichológus... Aha, megint egy nagyokos, ha Milák leáll és leállt, többet az életben nem lesz topon, mert nem az a csávó, és az úszás nem az a sport, ami elbír fél vagy még több év kihagyást. Hal Melindának jobban állna, ha a női kézisekkel foglalkozna, meggyőzné őket, hogy ezzel a szar erőnlétükkel max újra a 8-15. hely egyikén végeznek majd. A női lélek feláldozóbb, mint a férfi, de csak akkor, ha vezeti is valaki, pl. egy férfi...
states-2
2023. október 26. 03:29
Milák-szappanopera, így fog bekerülni a magyar úszósport történetébe. Amúgy ha így folytatja, rövidesen maga írja meg az utolsó epizódot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!