Putyin barátnője többet akar?

2023. július 25. 11:31

Az olimpiai bajnok egykori ritmikus gimnasztikázó, Alina Kabajeva nem elégedett azzal, hogy az orosz és a fehérorosz tornászok semleges zászló alatt visszatérhetnek a nemzetközi porondra. Szerinte saját zászló alatt kéne versenyezniük, és a politikának távol kéne maradnia a sporttól, mert tönkreteszi azt.

2023. július 25. 11:31
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) követni látszik a NOB ajánlását és néhány napja meghozta határozatát, amely szerint semleges zászló alatt visszaengedi az orosz és a fehérorosz tornászokat a nemzetközi versenyekre, így részt vehetnek a kvalifikációs folyamatokban – számolt be róla az insidethegames. 

Úgy tűnik van azonban olyan ismert és befolyásos szereplője a nemzetközi sport- és politikai elitnek, aki még ezzel a lépéssel sem elégszik meg. 

Az orosz olimpiai aranyérmes korábbi ritmikus gimnasztikázó, Alina Kabajeva, aki jó ideje sokkal híresebbé vált azzal a – szereplők által hivatalosan meg nem erősített – státuszával, hogy Vlagyimir Putyin barátnője és három közös gyermekük édesanyja, azt állította, hogy FIG  lépése nem elegendő gesztus és ragaszkodna ahhoz, hogy honfitársai Oroszország zászlaja alatt versenyezhessenek.

Kabajeva azt is állította, hogy szerinte a politikai beavatkozás tönkreteszi a sportot, és ragaszkodik ahhoz a kijelentéséhez, hogy a nemzetközi versenyeknek politikamentesnek kellene lenniük.

Amíg az orosz hivatalos állami hírügynökség, a TASZSZ azt közölte, hogy üdvözlik a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) döntését, amely lehetővé teszi az orosz tornászok számára, hogy versenyezzenek,  a 40 éves Alina Kabajeva sokkal markánsabban fogalmaz:

Egyes országok monopóliuma a nemzetközi sportszervezetek felett elfogadhatatlan. A politikai beavatkozás a sportba tönkreteszi azt. Ezzel párhuzamosan olyan nemzetközi sportstruktúrát kell létrehozni, amely mentes a politikától”

 – nyilatkozta Kabajeva. 

Morinari Watanabe, a FIG japán elnöke azt állította, hogy az orosz és fehérorosz tornászok semlegesként való részvételének elfogadása biztosítja, hogy minden egyes sportoló jogai érvényesüljenek  és egyben azt az üzenetet küldi a világnak, hogy a torna békére törekszik. A két érintett ország azon sportolói, akiket a FIG az úgynevezett ad-hoc szabályoknak megfelelően semlegesnek ítél, várhatóan jövő év január 1-jétől indulhatnak majd a FIG versenyein. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. július 31. 02:50
Alina,tiszteletem,és tudja minden józan gondolkodású ember: az igazság az oldalatokon van.. Nyugi,mire kezdődik az olimpia,. NET Ukrajina
DorsetNaga
2023. július 26. 06:06
Teljesen igaza van. Nem kell a politikát belekeverni a sportba is. A szankciózás amúgy is értelmetlen dolog, semmit nem változtat a dolgok menetén. Ha nem avatkozna bele az USA és az EU, már rég béke lenne.
drogqueen
2023. július 25. 21:16
Megértem, a bunkerpapa már nem igazán akcióképes...
B_kanya
2023. július 25. 20:35
"mreinstand 2023. július 25. 18:51 Te geci biden kurvája, hogy rohadnál meg a gyilkos féreg férjeddel együtt, te mocskos ringyó. Te okádék rongy. " ÍGY. És most jöttél a fingunkat szívni? Pár napja itt hőbörögtél, hogy "a magyarokkal" nem kell egy levegőt szívnod.... Akkor mit keresel itt? A boldogságodat TE MAGAD qurtad el. Ne is hagyd abba :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!