Foci-EB: Végső esélyesek – a csoportunkból

2021. június 15. 20:19

A legutóbbi két világbajnok, és az Európa-bajnoki címvédő azonos csoportba kerültek. Halálcsoport ez, de leginkább a negyediknek: nekünk, magyaroknak, mivel az új lebonyolítás szerint hárman továbbjuthatnak. Ők bizonyára tovább is fognak, és onnantól valószínűbb, hogy valamelyikük nyer végül, mint hogy egyikük sem.

2021. június 15. 20:19
null
Balázs Boldizsár

Korábbi cikkünket, ami a másik öt csoportba sorsolt esélyeseket veszi sorra, itt találja. A magyarok előzetes esélyeiről pedig itt olvashat.

Majdnem egy generációnyi ínség alatt a focit szerető magyarok megszokták, egy nagy torna a fő esélyesek szájtátva nézéséről szól, az elsőtől az utolsó meccsig. Válogatottunk zsinórban második Európa-bajnoki részvételével ma már tudjuk, ez inkább ráfanyalodás volt. Ami korábban alig volt érthető – azaz, hogy a csúcs-focinemzetek miért csak onnantól nézik egymás meccseit tömegesen, ha ők már kiestek – egyre világosabb.

Olyan csoportba kerültünk, ahol a régi beidegződést egyetlen meccs erejéig sem kell a 2016-os csoda és a Szoboszlai-gól óta tartó várakozás fényében mérlegre tenni. Akiknek ellenfelei kell legyünk:

Portugália

2016-ban, amikor nagyjából a semmiből, nagyrészt semmilyen focival megnyerték az EB-t, még élt a tévhit, hogy azt a csapatot, amiben ott van Cristiano Ronaldo, rá kell építeni. A Real Madrid évek óta volt a csúcson, látszólag ezt követve. A tévhitet nem ingatta meg, hogy az azt mantrázó Portugália rendre leszerepelt. (Vagy épp megnyerték a tornát egy gyenge ágról, döglődő játékkal, ami sok szempontból ugyanaz.) Nem elég jók mögötte a többiek - mondták egy évtizedig hol a világ egyik legpengébb középpályájára, hol a legáthatolhatatlanabb középső védőire.

Azóta a Juventusnál sem működik az elv, és széles tömegek ismerik fel, hogy azért, mert a Madridnál sem az történt, amit vélni volt szokás. Sok hatékony összjátéknak ő volt a kijelölt befejezője, hiszen nála több játékhelyzetben senki nem találja meg a legegyenesebb megoldást a gólhoz. De soha nem a csapat volt érte, sokkal inkább ő így, a gólokkal volt a csapatért.

Portugália manapság történetének talán legjobb fociját játsza. Tudnak építeni a játékosok egyéni minőségére, és tudják alávetni magukat egy szigoró rendnek. Talán ide jutottak volna akkor is, ha nem tudnak tanulni a Juventus-féle úttévesztésből, hiszen több olyan fiatal kényszeríti ki a Ronaldo-központúság felszámolását, akik pár éven belül a világ legjobb támadói lehetnek. Amivé alakultak, hogy szép esélyük legyen megvédeni az EB-címet, sokkal nagyobb érdem, mint hogy öt éve összehozták azt.

Franciaország

A világbajnokok. Messze a legerősebb keret. Bármelyik lehetséges kezdőcsapat a legerősebb tizenegy.

Ugyanezt 2000-ben is el lehetett mondani. Azt az EB-t, minden idők egyik legnagyobb labdarúgó tornáját megnyerték. Didier Deschamps 21 évvel később immáron nem csapat-, hanem szövetségi kapitányként jól láthatóan nem hagyja belekényelmesedni a csapatot a világbajnoki címbe. Három éve keresi az előrelépés lehetőségét. 

Aminek minden fociszerető csak örülhet. A Liberté, Égalité, Fraternité a világbajnokság alatt leginkább taktikai Kötöttség, bírói Részrehajlás volt, a Törzsi gólörömök mellett. Deschampsnak viszont most mintha szándékában állna jó focit játszatni a világ legjobbjaival. Hosszú, meglehetősen méltatlan mosolyszünet után beválogatta Karim Benzemát, aki Kylian Mbappéval a világ legjobb csatárpárosát* alkothatják. Névre biztosan, de kifejezetten össze is illhetnek, akár már pár meccs alatt is. Az edzésfotók alapján Benzema minden embertől telhetőt megtesz, hogy jövőre Madridban legyen plusz ötven meccsük együtt. 

*Egyikük sem csatár, mint ahogy a világon már alig valaki az, csatárpárosok pedig egyáltalán nincsenek. 

Németország

Ha már Real Madrid: három év távlatából sem tűnik valószerűnek, hogy a Real Madrid öt év alatt négyszer megnyerte a Bajnokok Ligáját. Azóta viszont, hogy Zinedine Zidane utoljára megdelejezte Európa minden sztáredzőjét, csak német edzők vezette klub ért fel a csúcsra. Mivel a klubfoci ma már a válogatottak előtt jár (egyértelmű világromlás-tünet), nem túlzás azt mondani, Németország szellemi műhelyeiben dől pillanatnyilag el, merre tart ez a gyönyörű játék.

Éppen ezért furcsa, hogy Joachim Löw 15 hosszú év után fog elköszönni a kispadtól. Világbajnokok lettek vele, a német szövetségi kapitányság az egyik legstabilabb állás a szakmában: tiszta sor. Mégis, furcsán hat a német foci-forradalom közepén. Kicsit be is pállot már a kapcsolat, de a keret újra tele elsőrangú játékosokkal, akik nem feltétlen gyengébbek, mint akik világbajnokok lettek. Ha Löw átvesz eleget a körötte pezsgő közegtől, méltón búcsúzhat. Ha nem, de ragadt elég a játékosokra a klubjaikban, jól indíthatják az évtizedet, ami nekik áll. 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2021. szeptember 05. 22:51
Mi az apád faszát oldanál meg abból a kb 350 milliárdból ami 10 év alatt stadionokra ment el? Agyhalott barom.
teklapavle
2021. augusztus 25. 01:10
Tisztességes béreket a nővéreknek, ápolóknak, tanároknak.
Finale*
2021. június 17. 12:32
Jajj menj mar ezzel az ocska dumaval! Stadiont mindenki épít. A nálunk szegényebbek, a nálunk gazdagabbak, az erős futballkultúrájú országok és a hozzánk hasonló gyengék egyaránt. A különbség csak az, hogy a fent említett országokban az ellenzéki politikusok és a sajtó még nem kattant rá a sport rendszeres becsmérlésére. kiderült, hogy a büszke dákok, lassan de biztosan lekörözik a Fideszt. Gondolták volna? Kolozsvár, Craiova, Voluntari, Turnu-Severin, Bukarest, Ploiest, Tirgu Jiu, Alexandria, Arcul de Triumf (Bukarest) Arad (most bontják a régit) Jászvásár (alaposan felújított), Ovidiu (csak részben állami támogatott), Sepsiszentgyörgy, de hamarosan indul a bukaresti hármas projekt, a Steaua, a Dinamo, és a Rapid is új otthonba költözik. A 2020-as Európa-bajnokság kezdetéig ezeknek kötelezően el kell készülni. Emellett sorra épülnek a sportcsarnokok, talán az uszodák tekintetében érzek némi lemaradást, de ez érthető, hiszen a Dacia hazájában az úszás messze nem olyan népszerű, mint nálunk. Lengyelország és Ukrajna már jóval korábban hozzálátott az adófizetők pénzének „szétszórásához”, mint ismeretes, ezek az országok pár éve már EB-t is rendezhettek.Spanyolországban négyévente átadnak egy-egy új, vagy felújított stadiont, legutóbbi két szerencsés gárda, az Athletic Bilbao és az Atletico Madrid. Egyébként a szóban forgó építmények összköltségéből még három MTK és két felcsúti stadionra futotta volna. Idén indul a Nou Camp újratervezése, de a Santiago Bernabeu sem marad sokáig jelenlegi formájában. Hasonló a helyzet Portugáliában is, Hollandiában pedig a kisebb városok sportfinanszírozási rendszerét vizsgálták fölül, mert állítólag ködbe veszett néhány csapat állami tartozása, a Nijmegen, a Maastricht, a Den Bosch több tízmillió euró befizetendő összeg terhétől szabadult meg, hála a sportszerető városvezetésnek. Vagyis nem csak arról van szó, hogy épült néhány stadion és akadémia közpénzből, ennél súlyosabb a helyzet, nagy szerencséje Van Basten népének, hogy ott nincs Népszava meg 444.
kunfia
2021. június 16. 20:22
A 0-3 szép eredmény? Tényleg teljesen hülyék az orbánisták. Orbánéknál a szovjet 0-6 is diadalmenet lett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!