Itt vannak az adatok: több mint 14 százalékkal nőtt az átlagkereset Magyarországon

2024. január 23. 11:12

A friss KSH-adatokat elemezve látható, hogy tavaly novemberben a bruttó átlagkeresetek a megelőző hónapokkal azonos ütemben, 14,1 százalékkal emelkedtek. Az átlagot felfelé húzta az oktatási bérek növekedése.

2024. január 23. 11:12

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője 

Novemberben a bruttó átlagkeresetek a megelőző hónapokkal azonos ütemben, 14,1 százalékkal emelkedtek. Az év 11. hónapjában ezúttal a költségvetési szférában nőttek gyorsabb ütemben a bérek, 15,9 százalékkal, de a versenyszféra bérdinamikája is érdemi, 13,3 százalékos volt.  

A költségvetési szféra fizetéseit most az oktatási ágazat hajtotta az illetményemelés révén. A rendszeres, vagyis a prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számított keresetek emelkedése is hasonló mértékű volt, tehát a tavalyi gazdasági visszaesés ellenére a vállalatok jellemzően nem a jutalmakon, többletjuttatásokon spóroltak.  

Az ágazatok között továbbra sincs jelentős eltérés a béremelkedésben, novemberben csak a bányászat, a kőfejtés területén, illetve az energiaipari ágazatokban nem következett be két számjegyű fizetésemelkedés az átlagbért tekintve. Húsz százalék feletti növekedés pedig csak az említett oktatás, illetve a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazatban következett be.  

Végre újra nőnek a reálkeresetek 

A novemberben 7,9 százalékra lassuló inflációt is figyelembe véve így a reálbérek 5,7 százalékkal nőttek. A vásárlóerő emelkedése pedig megjelenhetett az év végi kiskereskedelmi, illetve a turizmushoz kapcsolódó számokban is, amennyiben oldódott a lakosság óvatossági motívuma. 

A kereseti dinamika kapcsán kiemelkedően fontos lesz a tavaly decemberi, valamint a 2024. januári kereseti adat. 

A minimálbér és a garantált bérminimum már tavaly év végén emelkedett, 15, illetve 10 százalékkal, így ennek a közvetlen hatása már megjelenik a decemberi kereseti adatokban.  

Ezt is ajánljuk a témában

Elindult a reálbérek növekedése

A mérséklődő infláció kedvező hatást gyakorolt a reálbérekre: éves alapon a szeptemberi 1,4 százalék után újra növekedést mért a KSH, mégpedig 3,7 százalékosat.

 

Az átlagkeresetek növekedési üteme idén is két számjegyű lehet 

Kérdés azonban, hogy a vállalatok a magasabb bérkategóriákban is előre hozták-e a fizetésemeléseket, hogy megakadályozzák a jövedelmek feltorlódását, vagy a korábbi gyakorlatnak megfelelően csak év elején hajtják végre a bérfejlesztéseket. Ezzel együtt az idei évre vonatkozó fizetésemelkedés kapcsán a januári adat lesz meghatározó. 

Várakozásaink szerint az átlagkereset növekedési üteme az idén is két számjegyű lehet, 12 százalék felett alakulhat a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelkedése és a magasabb inflációs várakozások következtében.

 Ám felfelé hajtja a bérdinamikát, hogy bár a gazdasági lassulás miatt enyhült a munkaerőhiány, nem szűnt meg, több ágazatban továbbra is jelen van, emellett a belső kereslet helyreállásával és a gazdasági növekedés beindulásával ismét erősödhet. Ezáltal a vállalatok igyekeznek megtartani a munkavállalóikat, és ez kedvezőbb tárgyalási pozíciót jelent számukra. A reálbérek növekedési üteme a fentiek nyomán az idei évben a lassuló inflációval együtt a 6 százalékot is elérheti a várakozásaink szerint, kompenzálva ezzel a munkavállalókat a tavalyi év egészét jellemző kismértékű reálbércsökkenésért. 

 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyurcsany-embere
2024. január 23. 22:08
Nem megy a matek, segítsen valaki! Hogyha az előző évi átlagos infláció 17% feletti volt, akkor hogyan lehetséges hogy reálkereset növekedést jelent az átlagos 14%-os bérnövekedés?
Ez D-dúr és e-moll
2024. január 23. 15:38
"Grogu 2024. január 23. 15:30 Az a baj, hogy ebbe már a pedagógusok emelése is bele van számolva..." Amiből a pedagógusok a mai napig egy petákot sem láttak.
Grogu
2024. január 23. 15:30
Az a baj, hogy ebbe már a pedagógusok emelése is bele van számolva + volt egy icipici infláció tavaly. Ha el is hiszem, h nettó 427E az átlag, az akkor is csak 1100 € kb, arra azért nem nagyon kell büszkének lennünk..
Ez D-dúr és e-moll
2024. január 23. 14:49
"B_kanya 2024. január 23. 14:18 ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. január 23. 13:16 ...Ott az I-III negyedévi átlag, itt meg a novemberi átlag van. A matek nem a balf444szok barátja, te meg nem tudod elképzelni, milyen ha valaki nemzeti és keresztény alapállásból nézi a világot :)" Ne legyél már ennyire hülye, kérlek szépen! :-) "2023. január–szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók (...) a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset összege 384 100 forint" https://www.ksh.hu/s/kiadvanyok/magyarorszag-2023-i-iii-negyedev-a-dezinflacio-utjan/magyarorszag-2023-i-iii-negyedev-a-dezinflacio-utjan.pdf És ebből lett novemberre 427 700 forint nettó átlagbér? Ugye, most viccelsz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!