Oligarchák és külföldiek kezében az ukrán termőföld harmada

2023. július 05. 23:02

Az utóbbi hónapokban hangos volt a sajtó attól, hogy az ukrán gabona elöntötte az unió keleti felének országait. Ez a gabonaexport azonban nem az éhező afrikaiak igényeit elégíti ki, és az ukrán gazdákon sem segít, hanem az oligarchákat és a nyugati befektetőket gazdagítja.

2023. július 05. 23:02
Wheat Fields In France
Lóránt Károly

 

Az Oakland Institute nemrég publikált jelentése hatalmas háttéranyag, 179 forrás feldolgozásával igyekszik képet adni arról, hogy kinek a kezébe került a világ élelmezésében igen fontos szerepet játszó ukrán termőföld nagy része, s hogy ez milyen körülmények között és kiknek a közre­működésével történhetett meg. Ukrajna 33 millió hektárnyi szántóföldje a világ legtermékenyebb termőterülete. Ez a terület az 1990-es évek eleje óta folytatott privatizáció és a korrupt kormányzás következtében egy oligarchia kezében összpontosul. Mintegy 4,3 millió hektárt nagyüzemi mezőgazdaságban művelnek, amelynek nagy része, 3 millió hektár mindössze egy tucat nagy agrárvállalkozás kezében van. A kormány szerint emellett mintegy 5 millió hektárt, kétkrímnyi területet „loptak el” magánérdekeltségek az államtól. Az oligarchák és a nagy agrárvállalkozások által ellenőrzött földterületek összesen meghaladják a 9 millió hektárt, ami az ország szántóterületének 28 százaléka. A maradékon több mint nyolcmillió gazdálkodó osztozkodik. A legnagyobb földtulajdonosok között oligarchák és külföldi, főként európai és észak-amerikai érdekeltségek egyaránt vannak. Ezek a cégek gyakran holdingtársaságok, s általában leányvállalataikon keresztül végzik a tevékenységüket.

Hitelért cserébe privatizációs kényszer

Andrij Verevszkij Ukrajna legnagyobb földbirtokosa, az 582 ezer hektárnyi területet ellenőrző Kernel cég elnöke, 46,2 százalékos részesedésével a cég fő tulajdonosa. Ez a vállalkozás a legjelentősebb napraforgóolaj-termelő és -exportőr. A második legnagyobb földtulajdonos, Oleh Bahmatjuk a 403 ezer hektárral gazdálkodó UkrLandFarming alapító tulajdonosa, de ez inkább múlt idő, mert a Krím oroszországi annektálásával földjeinek és vagyonának nagy részét elveszítette. A cég egyébként gabona-, tojás-, tej- és hústermelésre specializálódott. Őt követi Jurij Koszjuk, az MHP vállalat tulajdonosa, majd Viktor Ivancsik az Astarta alapítója és vezérigazgatója. Rajtuk kívül kiemelhető még Olekszij Vadaturszkij, a Nibulon alapítója, aki 2022 júliusában egy orosz rakétacsapás következtében elhunyt, és Rinat Ahmetov, aki a System Capital Management (SCM) pénzügyi és ipari holding tulajdonosa.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nnjohn
2023. július 10. 20:24
És ez még csak a jéghegy csúcsa... A CÉL pedig a maradék 8 millió kisgazdálkodó alól is kihúzni a földet...
bagira002
2023. július 07. 01:21
Új földesurak .
Nasi12
2023. július 06. 15:15
Jó írás. Azt jó lenne térképen látni hol helyezkednek el az ukrajnai termöföldek az ukrán, amerikai, kínai, orosz érdekeltség szerint. Lehet jobban értenénk a háborút.
alenka
2023. július 06. 13:14
Hol van még ott....termőföld? Alaaknazva,vagy mi módon? ....nem értem...terennitt olyan gabona,mit állatoknaj sem adhatunk....mérgező az egész nyomorult országuk. ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!