A mesterséges intelligencia 10 ezer főt tesz utcára ennél az óriáscégnél

2023. május 30. 09:14

A British Telecom (BT) brit távközlési óriás öt-hét év alatt akár 55 ezer munkahelyet is leépít. Mintegy 10 ezer főt kimondottan a mesterséges intelligencia (MI) használata miatt. Ugyanis a híváskezelés és a hálózati diagnosztika például az MI miatt jóval kevésbé lesz munkaerő-igényes.

2023. május 30. 09:14
null

Halaska Gábor írása a Makronómon.

írása a Makronómon.

Hosszú évek óta szakmai, illetve gazdaságpolitikai berkekben folyik a diskurzus arról, hogy a mesterséges intelligencia nemcsak kényelmesebbé tesz bizonyos folyamatokat, hanem rengeteg mai munkahely megszűnését válthatja ki. Ez az elméleti alapvetés az utóbbi időben egyre határozottabban megjelenik a gyakorlatban, a napi hírekben. Május második felében jelentette be a British Telecom, hogy 2030-ig a 130 ezer munkavállalójából akár 55 ezer munkahelyet is leépít. Ez utóbbi közel egyötödét, 10 ezer főt kimondottan az MI miatt.

A BT vezetése úgy fogalmazott a brit The Guardian lapnak, hogy „karcsúbbá” válnak az évtized végéig. Az óriás távközlési vállalat világszerte mintegy 130 ezer alkalmazottat foglalkoztat (beleértve a 30 ezernyi, szerződött partnereknél dolgozót is). A mamutvállalatnál csak az Egyesült Királyságban mintegy 80 ezren vannak. A globális cél pedig – 2028 és 2030 között –  mintegy 75-90 ezer főre csökkenteni a teljes alkalmazotti létszámot. (A Vodafone épp a napokban jelentett be hasonló lépést: 11 ezer munkahelyet szüntet meg világszerte a következő három évben. A cég történetének ez az eddigi legnagyobb létszámleépítése.)

A vállalat közölte, hogy az évtized hátralévő részében várhatóan befejezi a következő generációs teljes üvegszálas és 5G-hálózatok kiépítésének leginkább munkaigényes részét az Egyesült Királyságban, ami azt jelenti, hogy kevesebb szerelőre és mérnökre lesz szükség.

A társaság célja továbbá, hogy érdemben profitáljon az üzleti tevékenységek digitalizálására irányuló lépésekből, és 

kihasználja például a mesterséges intelligencia előnyeit, amelyek segítségével olyan területek, mint a híváskezelés és a hálózati diagnosztika, kevésbé munkaerő-igényessé válhatnak.

Philip Jansen, a BT vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia bevezetése az egész üzletágban mintegy 10 ezer munkakör megszüntetését eredményezheti. „Egy olyan vállalat számára, mint a BT, óriási lehetőség, hogy a mesterséges intelligencia segítségével hatékonyabbá váljon –  mondta el. – Úgy gondolom, hogy a generatív MI (a ChatGPT is ilyen – a szerk.) hatalmas előrelépés. Igen, óvatosnak kell lennünk ezzel, de e technológia megjelenése hatalmas változás.”

Jansen hozzáfűzte azt is, hogy a leépítések az egész globális üzletágra kiterjednek majd, de ezek nagy része várhatóan az Egyesült Királyságban, azaz az anyaországban történik meg. Főként, mivel az üvegszálas széles sávú és az 5G kiépítése befejeződik, a régi 3G (mobil) és rézkábeles (vezetékes) technológia pedig fokozatosan megszűnik. A vezető úgy nyilatkozott, hogy amikor leállítják a hálózatépítést, nem lesz szükségük a jelenlegi a létszámban az ezen feladatokat most végző munkaerőre. Mivel ugyanis az új hálózatok sokkal hatékonyabbak, így kevesebb alvállalkozóra lesz szükség, így természetes lesz a lemorzsolódás és az átképzés. 

A Prospect, a BT több ezer alkalmazottját képviselő szakszervezet országos titkára, John Ferrett szerint a létszámcsökkentés ilyen módon (a sajtóban) történő bejelentése nagyon nyugtalanító és sürgős egyeztetéseket szorgalmazott a vezetéssel. Ugyanakkor a vállalat dolgozóinak többségét képviselő Communications Workers Union (CWU) illetékese úgy nyilatkozott, hogy a megszorítási terv nem érte meglepetésként a tagokat. A CWU szóvivője szerint minden létszámcsökkentésnek elsősorban az alvállalkozóktól és a természetes lemorzsolódásból kell származnia. 

A BT, amely a március végéig tartó üzleti évre vonatkozóan 12 százalékkal alacsonyabb, 1,7 milliárd fontos (közel 733 milliárd forintra) adózás előtti nyereségről számolt be, 2025-ig 3 milliárd fontos éves szintű költségmegtakarítást tervez.

 
Címlapfotó:123rf.com

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citromosParizer
2023. május 30. 20:23
és fog az MI vásárolni kaját és ruhát a boltban? azt értem, hogy az adott cégnél csökken kiadási oldal, de ki fogja megvenni mások termékeit, ha az embereknek nem lesz munkahelyük?ennyi éhbérért vergődő több accountos ellenzékit nem fog elbírni a fórum. amúgy őket is cserélhetnék már MI-re, lehet, hogy emelkedne a színvonal :) ahogy majd pár ngo-ban és a 444-telex-hvg szerkesztőségben közlik a lúzerekkel, hogy öregem, ennyi volt, azok meg vergődnek, hogy márpedig ők hűségesen árulták a hazájukat, biztos lesznek, akik kimutatásokkal próbálják menteni magukat, hogy x és y mennyiségű hergelő dislike-ot szedtek össze :D
Haramia
2023. május 30. 10:32
Majd a mesterséges intelligencia megmondja mi a demokratikus és mi nem. De a megélhetés biztos nem lesz a kompetenciái közt. Mert azt ember tervezte embernek, illetve embert nélkülözni. Luddisták, eljött a ti időtök! És erről már cikkez a nyugat. A fejlődés pedig megállíthatatlan. Exponenciális. A hatások is azok lesznek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!