Pakisztán – ahol a legnépszerűbb jelölt el van tiltva a politikától

2023. január 22. 16:28

A 2022-es esztendő nem volt kegyes Pakisztánhoz. Amikor az ország éppen nem szembesült politikai vagy gazdasági válsággal, környezeti katasztrófa áldozatává vált. A monszun esők okozta árvizek 2022. júniusában 33 millió embert érintettek.

2023. január 22. 16:28
null

De miközben Pakisztán nagyrészt elszegényedett lakossága az újjáépítéssel küzdött, a 2018-ban megválasztott Imran Khan miniszterelnök, krikett játékosból lett populista politikus, úgy döntött, hogy egyszemélyes showműsorba kezd. Nem csoda, hogy Khant 2022 áprilisában egy bizalmatlansági szavazáson leváltották, és Shehbaz Sharifot, a jobbközép Pakisztáni Muszlim Liga (PML) képviselőjét nevezték ki miniszterelnöknek az idei, 2023-as választásokig.

Khan hivatali ideje eléggé kaotikus volt. A gazdasági válság közepette megszegte Pakisztán Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben vállalt kötelezettségeit, sokak szerint közeledett a szomszédos Afganisztán tálibjai felé, és rosszul időzítve fényképezkedett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, éppen azon a napon, amikor Oroszország megszállta Ukrajnát. Persze a többi pakisztáni vezető karrierjét szintén a káosz jellemzi. Nem kirívó Khan rövid hivatali ideje és leváltása sem,

egyetlen pakisztáni miniszterelnök sem töltötte ki eddig a parlament teljes ötéves ciklusát.

Khan abban volt egyedi, hogy hajlandó volt szembeszállni a pakisztáni hadsereggel. Persze a pakisztáni fegyveres erők mozgatják a szálakat Iszlámábádban, és Khan 2018-as felemelkedését is az ő áldásuk és a színfalak mögötti politizálásuk segítette. A 2022. áprilisi bizalmatlansági szavazás csak azután következett be, hogy a hadsereg nyilvánosan megvonta támogatását Khan kormányától.

Khan távozása nem volt csendes. A bizalmatlansági szavazás után támadni kezdte a hadsereget, és állította, hogy hivatalából való eltávolítása az Egyesült Államok által megrendezett puccs volt.

Így nem is csodálkozhatunk, hogy 2022 augusztusában a rendőrség terrorizmussal vádolta meg Khant, amiért megfenyegette a rendfenntartó erőket és egy bírót. Aztán 2022 októberében a hatóságok megvádolták a kampányfinanszírozási szabályok megsértésével, majd később öt évre eltiltották a politikától és a választott tisztségek betöltésétől. Mindenesetre a következő hónapban Khan túlélt egy merényletet egy gyűlésen, amely része volt annak a kormányellenes menetnek, amelyet ő és követői Iszlámábádba terveztek. Pakisztán robbanásveszélyes ponthoz érkezett…

De egy élsportoló nem adja fel olyan könnyen, Khan és ügyvédei fellebbeztek a bíróságon a politikától való eltiltása ellen, és Khan jelenleg úgy kampányol, mintha még mindig esélyes lenne az idei választásokon. Pártja a Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) uralta a 2022. októberi időközi választásokat, ami azt jelzi, hogy ez a vezető politikai erő Pakisztánban, és Khan próbált nyomást gyakorolni Sharifra, hogy hozza előre a  választásokat.

Sharif azonban kitartott, a választást csak azután tartják, hogy a parlament majd a szokásos ötéves ciklusát követően idén augusztusban feloszlik.

Sharif tudja, hogy kormánya ingatag lábakon áll. Khan leváltása érdekében a PML kényszerű házasságot kötött a balközép Pakisztáni Néppárttal (PPP), amelyet Bilawal Bhutto Zardari vezet. A két párt - Sharifok, illetve a Bhuttók generációinak családi közbirtokai - hagyományosan riválisok, és az Indiától való különválás óta uralják a pakisztáni politikát. Különbségeik ellenére a PML és a PPP is nyíltan ingerült viszonyt ápol a hadsereggel, mégis elfogadták annak dominanciáját, mint a pakisztáni politika pragmatikus realitását.

Megbízható közvélemény-kutatásokat jelenleg nehéz ma felmutatni Pakisztánban, ám  úgy tűnik, hogy

Khan továbbra is a társadalom kedvence, és szálka a pakisztáni biztonsági intézményrendszer szemében.

Mivel a hadsereg ellenszenvvel viseltetik a pártok iránt, nem világos, hogy a katonaság hogyan fog helyezkedni a szavazás előtt vagy azt követően.

Vissza a Választási világnaptár 2023 cikkre

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!