Guatemala – Ahonnan az emberek menekülnek

2023. január 22. 15:59

2021 júniusában az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris akaratlanul is internetes mémmé vált, amikor a közép-amerikai országba, Guatemalába utazott, és beszédet mondott a leendő migránsoknak: határozottan azt mondta nekik, hogy ne jöjjenek az Egyesült Államokba.

2023. január 22. 15:59
null

A Biden-kormányzat azt állította, hogy a migrációval kapcsolatos megközelítése az úgynevezett kiváltó okok leküzdésére fog épülni, nem pedig a Trump-korszak büntető megközelítéseire hagyatkozni. A Fehér Ház úgy ítéli meg, hogy a korrupció visszaszorítása Közép-Amerikában kulcsfontosságú az északi migránsáradat megfékezése szempontjából.

A guatemalaiak az USA-ba tartó legjelentősebb migráns-csoportok közé tartoznak. Az amerikai és mexikói hatóságok 2022-ben több tízezer guatemalait toloncoltak ki.

Sok szakértő szerint

Washington korrupcióellenes erőfeszítései Közép-Amerikában rövidlátónak és félrevezetőnek, Guatemalában pedig teljes kudarcnak bizonyultak.

Alejandro Giammattei guatemalai elnök lebontotta a demokratikus intézményeket, és korlátozta az újságírók és a civil társadalom munkáját. Tavaly nyáron egyszerűen kirúgott nyolc ügyészt, akik korrupció és emberi jogi visszaélések ügyében nyomoztak. És ez csak egy töredéke azoknak, akiket Giammattei hivatali ideje alatt bebörtönöztek vagy száműztek..

Giammattei hivatali ideje korlátozott, hivatali deje már majdnem lejárt. Júniusban Guatemalában így új elnököt és a törvényhozás mind a 160 képviselőjét megválasztják.

Persze a megfigyelők aggódnak amiatt, hogy a szavazás szabad és tisztességes lesz-e. Bár az elnök nem indulhat újabb négyéves ciklusra, de beavatkozhat, hogy konzervatív Vamos pártját hatalmon tartsa.

A Vamos és Giammattei eddig Manuel Conde konzervatív kongresszusi képviselőt támogatta, míg a konzervatív Zury Ríos – a guatemalai polgárháború idején egy hírhedt tábornok lánya – szintén bejelentkezett az elnöki címért. Ríost e családi kötelék miatt eltiltották a korábbi választásokon való indulástól, de ma – széles körben – az ország legnépszerűbb politikusaként tartják számon.

J. Napolitan y Asociados 2022. szeptemberi közvélemény-kutatása szerint Ríos 16,4 százalékkal vezeti az elnökjelöltek népes mezőjét. A baloldali Torres és a populista Arzú következik 14,9, illetve 11,2 százalékkal, Conde nem jelent meg a felmérésben.

Érdekesség, hogy Giammattei a szélsőséges társadalmi konzervativizmusra épített. Kijelentette, hogy országa Latin-Amerika „életpárti fővárosa”, bár 2022 márciusában sokakat meglepett, amikor megvétózott egy törvényjavaslatot, amely 10 éves börtönbüntetést szabott volna ki az abortuszra és a melegházasság betiltására.

Lassan öt éve, 2018-ban, Guatemala az Egyesült Államok után másodikként költöztette izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Azóta Giammattei büszkén fitogtatja Izrael-párti álláspontját, és nem hajlandó találkozni palesztin vezetőkkel.

Guatemala azon kevés országok egyike, amely nem Kínával, hanem Tajvannal ápol diplomáciai kapcsolatot. 

Sőt, Giammattei bejelentette, hogy márciusban „Tajvan-barát” országok csúcstalálkozójának ad otthont. Legyen ez egy fricska a szomszédos Hondurasnak, ahol Xiomara Castro elnök 2021-ben azzal kampányolt, hogy a diplomáciai elismerést Tajpejről Pekingre cseréli, bár ezt még nem tette meg. Egyesek úgy vélik, hogy Tajvan talán fizet valamilyen módon azért, hogy fenntartsa kapcsolatát Guatemala-várossal.

Vissza a Választási világnaptár 2023 cikkre

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!