Így teljesítettek a válságállónak gondolt befektetések az óévben

2023. január 13. 08:17

Olyan eseményeket hozott 2022, melyeket valószínűleg senki nem várt tavaly újévkor. Az európai háború, az infláció meredek emelkedése, az energia- és élelmiszerárak elszállása mind-mind igen jelentős kockázatot jelentett a befektetések értékőrzése szempontjából. 

2023. január 13. 08:17
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. 

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. 

Égj, bébi, égj… 

A The Trammps örökzöld „Disco Inferno” című száma akár a pénzügyi befektetők 2022-es slágere is lehetett volna. A geopolitikai kockázatok karöltve az évtizedek óta nem látott inflációval szinte futótűzként égették el a megtakarításaink értékét. Örülhetett, akinek a múlt évben nem csökkent a portfoliójának értéke. 

Turbulens idők speciális pénzügyi eszközöket igényelnek. A tőkepiaci szakemberek évezredes direkt és indirekt tapasztalatai egyértelmű iránymutatást adnak számunkra a 2022-eshez hasonló időszakokra. „Cash is king”, azaz bizonytalan időkben készpénzt érdemes tartani.

Mások szerint az ingatlan véd igazán az infláció szelleme ellen. Az árak emelkedése ugyanis jellemzően felfelé tornázza a lakások és házak értékét is. (Hiszen az építőanyagok és a munkaerő drágulása okán az ingatlanok újra-előállításának költsége is jelentősen nő, és sokan “menekülő” befektésként tekintenek az ingatlanokra – a szerk.)

A modern kor egyes befektetői között pedig az áremelkedés elleni védekezés legjobb eszközének címét a virtuális valuták birtokolják. A kriptopénzek korlátozott mennyisége szerintük egyértelmű érv amellett, miért stabil ezen befektetések értéke magas infláció esetén is. (A kriptopénzek egyelőre inkább ugyancsak nagyot estek tavaly, de erről később még lesz szó.)

A pénz nem beszélt

A háború és az infláció kettős szorítása kemény dilemma elé állította a befektetőket. Katonai konfliktusok idején ugyanis a készpénznek valóban komoly előnyei vannak, különösen akkor, ha gyorsan kell tartózkodási helyet váltani. Ám a fizikai pénz az, aminek a vásárlóértékét az infláció egy az egyben csökkenti. 

Nem meglepő, hogy a készpénz nem teljesített jól 2022-ben. Az 1. ábra megmutatja, hogyan alakult egy dollár vásárlóértéke az év során (a relatív tendenciák láthatóvá tétele érdekében az ábrákon minden vizsgált eszköz szerepel, az éppen elemzett vastag kék kiemeléssel). 

1. ábra.
1. ábra.
Mint a grafikonról leolvasható, az árak emelkedése a múlt év első öt hónapjában 5 százalékkal csökkentette a zöldhasú értékét. Bár a következő hét hónap ennél jóval kevesebbet vett el az amerikai pénz vásárlóerejéből, az év végére még így is nagyjából 6 százalékkal volt kevesebb a dollármegtakarítások értéke, mint 2021 végén. 

Nem jártak jobban azok sem, akik vagyonukat euróban tartották. A 2. ábra tanúsága szerint az európai fizetőeszköz értéke 18 százalékkal csökkent az első kilenc hónapban. Bár az év hátralévő részében erősödni tudott az öreg kontinens vezető valutája, a teljes évre még így is 12 százalékot veszítettek azok, akik a közös fizetőeszközben takarítottak meg. 

2.ábra.
2.ábra.

Az arany sem fénylett

Ha egy tapasztalt befektető előre tudta volna, hogy 2022 az infláció és a háború éve lesz, akkor nagy valószínűséggel aranyat vásárolt volna megtakarításai jelentős részéből. 

A sárga fém ugyanis általában kiválóan védi vagyonunk értékét ilyen turbulenciák idején.

2022-ben azonban csak relatív értelemben tekinthettünk sikeres befektetésként a nemesfémre. 

Bár tény, hogy a háború kirobbanásának hónapjában 6 százalékot emelkedett az arany értéke, a következő bő fél évben azonban már veszteséges volt ezt a befeketést tartani. Bár az utolsó két hónap a 3. ábra alapján erős rallyt hozott, egy hipotetikus teljes évre még így is veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni a sárga fém birtokosai.

Azért hipotetikus, illetve némiképp önkényes legtöbbször a nyereségek és veszteségek ilyen levezetése bármely eszköz esetén, mert nyilván kevesen vesznek éppen szabad eszközeik nagy részéből  január elején aranyat, ingatlant, devizát vagy kriptopénzt, majd adják el az egészet éppen a csúcson, a mélyponton. Vagy mondjuk pontosan 3-6, esetleg 12 hónappal később. Ettől még természetesen sokat mondanak, igen lényegesek ezek az adatok a trendek elemzésekor – a szerk.

3.ábra.
3.ábra.

Mindent összevetve azonban az aranyban jó helye volt a vagyonunknak 2022-ben. Bár a teljes év tekintetében nagyjából 6 százalékkal lett szegényebb az, aki ebben az eszközben tartotta vagyonának egy részét, ez a veszteség minimális a legtöbb alternatívának fényében. 

Összeomló ingatlanbefektetések

Inflációs időszakok másik kedvelt befektetése a tégla. Legalábbis ház vagy lakás formájában. 2022-ben azonban ez a formula sem igazán működött.

Az ingatlanba fektetők jelentős veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni, legalábbis amerikai vásárlásaik tekintetében. 

Ahogyan a 4. ábra is mutatja, a tengerentúli ingatlanok értéke szinte folyamatos és mindenképpen jelentős értékvesztést volt kénytelen elszenvedni a múlt évben, legalábbis a Wilshire US REIT, egy fontos, ingatlanárakat leképező index alakulását alapul véve. 

4.ábra.
4.ábra.

Az ingatlanpiac teljes egészét lefedő tőzsdei index legnagyobb arányban ipari ingatlanokat, apartmanokat, raktárakat és egészségügyi létesítményeket tartalmaz. Ezen komplex mutató 31 százalékot veszített az értékéből egyetlen év alatt. A tégla tehát nem védte meg a befektetőket sem a háborús kockázattól, sem az áremelkedéstől. 

Egy soha nem bizonyított mítosz, a kriptovilág nagy bukása

A kriptohívők természetesen a fenti eseményeket pontosan előre jelezték volna. Meglátásuk szerint minden más befektetés csak légvár és átverés. Az egyetlen valóban értékálló helye a pénzünknek a bitcoint és társait tömörítő virtuális valuták köre. Ezek jellemzően korlátozott mennyiségben léteznek, így – érvelésük szerint – kiváló védekezést jelentenek áremelkedések idején, hiszen nem lehet őket elinflálni. 

Ezen álláspontot én mindig is vitattam, sőt rendszeresen támadtam. Meglátásom szerint számos gond van a logikával. A legfontosabb talán az, hogy míg egyes kriptopénzek mennyisége valóban korlátos, addig a teljes piac volumene, az összes virtuális valuta száma és mennyisége rakétasebességgel emelkedik. 

14 év alatt egyről bőven tízezer fölé emelkedett a világban létező (sokszor teljesen értéktelen) kriptovaluták száma. 

További gond ezekkel, hogy a legtöbb esetben a hiten és vágyálmokon kívül semmilyen érték nincsen mögöttük. Nem többek egy délibábnál vagy légvárnál.

A befektetők legtöbb esetben csak azért veszik ezen eszközöket, mert abban reménykednek, hogy más majd még többet fizet értük. 

Harmadrészt ezek nem reáleszközök. Az infláció minden esetben a fizikai valóságban megtalálható, ahhoz köthető árucikkek és szolgáltatások árának emelkedését jelenti. A fizikai világtól való elszakadás ilyen időszakokban nem előny, hanem inkább hátrány. 

A fenti téziseimet kiválóan igazolta a 2022-es esztendő is. A virtuális valuták nemhogy nem védték meg a híveiket az infláció ellen, hanem brutális veszteségekkel büntették a hiszékeny vásárlóikat. Ahogyan az 5. ábra mutatja, a legismertebb, legnagyobb értéket képviselő kriptopénz, a bitcoin valós értéke a harmadára esett egyetlen év alatt. 

5.ábra.
5.ábra.

Az érték csökkenésének itt is két oka volt. Egyrészt a kriptopénz dollárban mért ellenértékének erodálódása, másrészt a dollár infláció miatti értékvesztése. Az okok ismerete azonban aligha teszi boldogabbá a bitcoinban bízók tömegeit. (A kevéssé ismert, másodvonalas kripto eszközök közül sok elvesztette értékének 60-80 százalékát, még a nagyobb, ismertebb kriptók közül is.)

Mire tanított minket 2022? 

2022 egyszerre hozott brutális bizonytalanságot és száguldó áremelkedést. Egy ilyen időszakban sokan a reáleszközökre, ingatlanokra esküsznek. Mások az aranyat és az ezüstöt preferálják. A modern kor gyermekeinek pedig a kriptopénzek voltak a slágerbefektetései. 

A múlt év egyértelmű tanulságokkal szolgált. Egy inflációs időszakban a készpénz bár biztonságos helye a vagyonunknak, az értéke értelemszerűen csökkenni fog az árak emelkedésének következtében. Ezt tapasztalhattuk függetlenül attól, hogy megtakarításainkat dollárban, euróban vagy bármilyen más fizetőeszközben tartottuk. 

A reálbefektetések felemásan teljesítettek. Az arany lényegében hozta, amit várunk tőle. Biztonságos befektetés volt komoly turbulenciák idején. Nyereséget azonban a sárga fémbe fektetők sem tudtak elérni. Az ingatlanok azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az az amerikai befektető, aki itt tartotta vagyonát, közel a harmadának volt kénytelen búcsút inteni. 

A virtuális valuták pedig igazolták a komoly közgazdászokat, és cserben hagyták a légvárakat építő kriptobefektetőket. A korlátozott mennyiség miatti inflációs védelem mítoszát egyértelműen ledöntötte 2022. Hiába van valamiből limitált mennyiség, ha nincsen mögötte semmi kemény érték, csupán a vásárlóinak vágyálmai. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2023. január 14. 13:15
Az arannyal annyi a gond, hogy nagyon magas az eladási és a vételár közötti különbség. Ha magánember aranyat vesz, eleve 7% mínuszról indul. Ma pl. 485 660 Ft-ért tudsz venni egy 20 grammos aranylapkát, és eleve 451 776 Ft-ért tudod eladni. Így aranyat vásárolni akkor éri meg, ha az összes többi eszköznél ennél nagyobb pénzromlásra számítasz. Vö. https://aranyatveszek.hu/hu/arany-befektetes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!