Tudta? Az óvodások ötöde ma még nem is létező munkát végez majd!

2022. december 03. 15:17

Olyan gyorsak a munkaerőpiaci változások, hogy a mai kisgyerekek 20 százaléka várhatóan olyan állásba helyezkedik majd el, amely ma még nem is létezik. Jelenleg ugyanakkor a munkavállalók mintegy 40 százaléka szívesen váltana munkahelyet, viszont közel kétharmaduk nem rendelkezik megfelelő szintű önismerettel.

2022. december 03. 15:17
null

A FIVOSZ által rendezett Fiatal Vállalkozók Hete múlt heti zárónapjának tematikája kiemelten a fiatal generáció karrierépítési lehetőségeire fókuszált. 

Az üzleti show keretében a Makronóm Intézet szakmai közreműködésével megrendezett kerekasztal-beszélgetés során többek között elhangzott az is, hogy jelenleg a munkavállalók mintegy 40 százaléka szívesen váltana munkahelyet, viszont közel kétharmaduk nem rendelkezik megfelelő szintű önismerettel, amely szükséges lenne ahhoz, hogy be tudják járni a saját maguk számára ideális karrierutat. 

Idén egyébiránt éppen 15 éves lett a Fiatal Vállalkozók Hete rendezvénysorozat, mely évről-évre az üzleti szféra elismert és sikeres személyiségeit hívja színpadra, hogy a karrier- és vállalkozásépítés terén hasznos tanácsokkal, tippekkel és tapasztalataik megosztásával segítsék a fiatal generáció tagjait.

Mi leszel, ha nagy leszel? És hová fejlődhet a hazád?
Érdekes, hogy már fiatal korban mennyire mást gondol egy kínai, amerikai és brit kisgyermek arról, mi szeretne lenni. Az pedig még érdekesebb, hogy ez hogyan befolyásolja a világgazdasági trendeket. Lásd e témáról a minapi, érdekes, tanulságos cikkünket.

Érdekes, hogy már fiatal korban mennyire mást gondol egy kínai, amerikai és brit kisgyermek arról, mi szeretne lenni. Az pedig még érdekesebb, hogy ez hogyan befolyásolja a világgazdasági trendeket. Lásd e témáról

A rendezvénysorozat zárónapján számos előadást és panelbeszélgetést tartottak neves szakemberek részvételével. Olyan sikeres magyar vállalkozások vezetői szólaltak fel az eseményen többek között, mint a BioTECH USA, a Dorko, a Masterplast, az Otthon Centrum vagy a Wellis. 

Az Makronóm Intézet szakmai együttműködésével megrendezett Álommunka, magas fizetéssel – álmok és realitások a karrierépítésben című panelbeszélgetésen Dr. Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője, Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója, Virág Viktor, a MADS iskolaszövetkezet alapítója, illetve moderátorként Marosi László, a SkillX Technologies Zrt. alapító-vezérigazgatója vett részt.

Hogy megtaláljuk az álommunkát, ismernünk kell önmagunkat!

A beszélgetés résztvevői kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy 

az álommunka mindenki számára mást jelent, és ahhoz, hogy valaki a munka világában megvalósítsa önmagát, sikeres és elégedett legyen, elsősorban megfelelő önismerettel kell rendelkeznie, 

tudnia kell, hogy melyek azok a készségek, képességek, amelyekkel rendelkezik, és azt, hogy miben igazán jó.

Marosi László a téma kapcsán elmondta, hogy a jelenlegi óvodáskorúak ötöde ma még ismeretlen munkakört fog betölteni, illetve egy általuk végzett felmérésből az derül ki, hogy 

az aktív munkavállalók 60 százaléka nem igazán tudja miben jó, milyen típusú munkára alkalmas. Ezzel szemben a dolgozók akár 40 százaléka váltana szívesen munkahelyet. 

Szerinte ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, sok kudarcot kell átélnie, önismeretre és önfejlesztésre van szükség. 

Dr. Regős Gábor szerint fontos, hogy a munka világában 

felismerjük miben vagyunk jók, és az erősségeinkre építve próbáljuk meg megtalálni a saját karrierutunkat. 

A szakember hozzátette, hogy hazánkban sajnos jóval kevesebben mernek vállalkozóvá válni, mint más EU országokban, így érdemes ezen a téren edukálni a fiatalokat. 

Martis István arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg a technológiai ismeretek ugyanannyira előfeltételei a szakmai előmenetelnek már szinte bármilyen területen, mint amennyire az angol nyelv ismerete. Az ügyvezető igazgató szerint akkor lehet valaki igazán sikeres a munkaerőpiacon, 

ha olyan dolgot csinál, amit kevesen tudnak, vagy pedig – ha valaki olyasmit tanul, amiben sokan dolgoznak –, akkor legyen a legjobb abban, amivel foglalkozik.

Virág Viktor rengeteg munkavállalót felvételi interjúztatott már, ezek alapján úgy látja, hogy a jelöltek az esetek túlnyomó többségében nem tudják megfogalmazni, hogy mi számukra az álommunka, arról viszont van elképzelésük, hogy mi számukra az álomfizetés.

Szerinte a sikerhez kitartás és önismeret szükséges, illetve a munka eredményes elvégzéséhez ma már mintegy 85 százalékban úgynevezett soft skillekre van szükség. (A soft skill jelentése „puha készségek”, azaz a nem szakmai jellegű, személyes és szociális készségek, amik a szakmai tudáson túl meghatározzák egy ember beilleszkedését, motiválhatóságát, kezelhetőségét és kreativitását egy munkahelyen – a szerk.)

(Fotó:123rf.hu)
 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2023. január 31. 20:49
"Tudta? Az óvodások ötöde ma még nem is létező munkát végez majd!" Igen, ez igaz. Ha Európa így rohan továbbra is a vesztébe, akkor gyermekeink felnőtt korukban valóban ehető bogyók és gumók gyűjtögetésére lesznek rászorulva...
pemete jakab
2023. január 31. 20:01
"Tudta? Az óvodások ötöde ma még nem is létező munkát végez majd!" Tudta? Vannak olyan társadalmi csoportok, melyek abból élnek, hogy úgy tesznek, mintha munkát végeznének, pl. a politikusok.
Jason Bourne
2023. január 25. 22:37
Bölcsészmérnök.
masikhozzaszolo
2023. január 23. 11:16
Mire az unokám dolgozni kezd, egynapos lesz a munka, mint a boszorkánynál. Egy nap, egy esztendő. Viszont 2xmatuzsálem lesz a nyugdíjbavonulás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!