Jurassic-biznisz: 6 millió dollárért kelt el egy T-Rex koponya, a tudósok fogják a fejüket

2022. december 25. 08:30

A Sotheby’s nem aprózta el: árverésre vitt egy Tyrannosaurus koponyát. A gyűjtők megvadultak, a tudósok kétségbeestek, az üzlet pörög.

2022. december 25. 08:30
null

Dél-Dakotában bukkantak rá a Maximus névre keresztelt T-Rex meglepően jó állapotú koponyájára. A 91 kilós kövületért előzetesen akár 15 millió dollárt is várt az áruba bocsátó aukciós ház, végül a még mindig bődületes összegnek mondható 6 milliós árnál koppant a kalapács. 

Az utóbbi években egyre gyakrabban bukkannak fel fosszíliák az aukciókon, ezzel egy időben megjelent egy olyan új műgyűjtői réteg, amely kifejezetten ezekre a ritka kincsekre vadászik. Az első, óriási pénzért eladott kövületet 1997-ben vitték árverésre: a Sue becenévre hallgató T-Rex nőstény csontjait 8,4 millió dollárért adták el az Egyesült Államokban. A dátum és az érdeklődés nem véletlen: akkoriban került mozikba a Jurassic Park folytatása, így az egész világ ismét dinoszauruszlázban égett.

2020-ban a Christie’s már 31,8 millió dollárért értékesített egy T-Rex fosszíliát,

a globális csontkutatás pedig eszelős méreteket öltött: Kínától Nagy-Britanniáig ezrek és ezrek kezdtek földet ásni a könnyű pénz reményében. 

A fosszília-árveréseknek egyedül a múzeumok és a kutatók nem örülnek. Mint mondták, a legtöbb intézménynek anyagilag esélye sincs arra, hogy beszálljon egy több millió dolláros aukcióba, azt azonban nagyon problémásnak találják, hogy ezek a tudományos szempontból felbecsülhetetlen értékű leletek magángyűjtőkhöz kerülnek, és további sorsukról semmit nem lehet tudni. 

A tiltakozások azonban nem nagyon hatják meg az aukciós házakat. 2018-ban a párizsi Aguttes bocsátotta árverésre egy ismeretlen faj egyedének fosszíliáit, mire több tudományos intézet nyílt levélben kérte az árverés leállítását. Az aukciós ház megvonta a vállát, majd 1,7 millió fontért értékesítette a tételt. 

Fotó: 123rf

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tailor
2022. december 27. 02:28
csak le ne verje valaki a polcról .....
Zsolt75
2022. december 27. 02:27
Előbb rendesen be kell fejezni a mumifikálását. Külsőre kész, de még beszél.
iimre
2022. december 27. 02:27
"Adjuk el Lendvai Ildikót!!" Hirdesd csak meg rá az aukciót, megérné megnézni, hová és milyen formában állítják ki… :DDD
USsange
2022. december 27. 02:24
A "tudósok" ugye.... Az mennyivel jobb, amikor évtizedekig porosodnak műkincsek vagy fosszíliák múzeumi raktárakban? Ezek a "tudósok" ugyanúgy a tárgyak rabjai, mint akik millió dollárokat fizetnek ki értük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!