A kriptopiac kriptonitja, avagy mi köze napjaink legkreatívabb rajzfilmsorozatának a Terra ökoszisztéma bukásához?

2022. május 19. 08:39

Kriptopénzekkel sok pénzt lehet keresni, de még többet lehet bukni. Különösen, ha nem megfelelő embereknek szavazunk bizalmat. Ami egy online, álneveket használó világban nem könnyű, mert egy virtuális valuta mögötti ígéret ugyanolyan virtuális és megfoghatatlan, mint a kriptopénzek maguk.

2022. május 19. 08:39
null
Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Siker, pénz, csillogás

Ki ne szeretne sok pénzt keresni? Kis befektetéssel nagy haszonra szert tenni? És mi lenne a legegyszerűbb módja ennek, ha nem az, hogy kriptopénzeket vásárolunk. Ki ne ismerné Hanyecz László történetét, aki egy évtizeddel ezelőtt összesen kicsivel 30 dollár feletti értékben két Papa Johns pizzát vett, 10.000 bitcoinért. Ha a virtuális valutát megtartotta volna, akkor tavaly novemberre már több mint félmilliárd dollárt csinált volna a 30 dollár körüli befektetéséből – de még ma is dollárszázmilliói lennének.

Régen minden jobb volt

Mostanában azonban a kriptopiac már nem produkál olyan csillagászati hozamokat, mint korábban.

2016-ban a bitcoin (BTC) még több mint duplázott (egészen pontosan 124 százalékot hozott), 2017-ben pedig több mint tízszerezett (1369 százalékos hozam). 2018-ban azonban 74 százalékot veszítettek a befektetők. Ezt 2019-ben 92 százalékos, 2020-ban 303 százalékos, 2021-ben pedig 60 százalékos pozitív hozam követte. Idén viszont nagyrészt pirosban tartózkodott az első kriptopénz grafikonja, az év elején befektetők számára szinte lehetetlen volt nyereséggel kiszállni a pozíciójukból.

A zűrös rokonok

Még ennél is nagyobb probléma azonban, hogy

többezer olyan virtuális valuta van, mely részben vagy egészben elveszítette értékét.

Ezek egy részének programozási hibák, hackertámadások, más részüknek viszont előre kitervelt csalások következtében zuhant össze az árfolyama. Informatikai támadások okozták a Mt. Gox vesztét, de komoly tőkét veszített a Binance és a Kraken is. Amit Lakhanpal, a Money Trade Coin (MTC) alapítója hamis ICO-kkal húzta le a befektetőket közel százmillió dollárral. A Scam News Channel több mint kétezer átverést dokumentált a közelmúltban.

Szédítő hullámvasút

De nem csak az átverésekkel lehet pénzt bukni a kriptovilágban, hanem az elméletben jól működő projektekkel is. 2019-ben például az összes virtuális valuta ötöde veszítette el teljes értékét, de ami még megdöbbentőbb, csupán minden hetedik kriptopénz tudott nyereséget hozni a befektetőknek. Azonban még ezek is jellemzően nagyon magas kockázat, áringadozás, azaz volatilitás mellett tették meg ezt. Ezért is volt szenzációs hír, hogy a közelmúltban egy hagyományos pénz is hasonlóan vad árfolyammozgásokat produkált, mint a bitcoin.

Védelem a vihar ellen?

A kritpovaluták drámaian hullámzó árfolyamainak világában nyugodt menedékként jelentek meg a stabil virtuális valuták, a stable coin-ok. Ezek értéküket jellemzően egy hagyományos valutához kötik 1:1 átváltási árfolyammal. Ez azt jelenti, hogy a virtuális valuta üzemeltetői azt ígérik, hogy az adott kriptopénz értéke minden pillanatban lényegében pontosan ugyanannyi lesz, mint a rögzítésként használt hagyományos pénz értéke. A Tether és az USD Coin például az amerikai dollárhoz képest igyekszik tartani az 1:1 értékarányt. A Stasis Euro és a Tether EUR esetében pedig az euró jelenti a fixpontot. De léteznek kanadai dollárhoz (CAD Coin) vagy japán jenhez (JPYC) kötött kriptók is. Ezek közül nem egy a virtuális pénzek világában is komoly szereplőnek számít. Ilyen például a 70 milliárd dollár feletti piaci kapitalizációjával harmadik legjelentősebb kriptopénz, a Tether, az 50 milliárd dollár körüli kapitalizáiciót felmutató, egyben negyedik legjelentősebb USD Coin vagy a 20 milliárd dollár körüli teljes értékkel a nyolcadik helyen álló Binance USD.

Egy mítosz halála

A stabil kriptók legfontosabb, szinte egyedül érdekes jellemzője a nevükben is szereplő szilárdság.

Vagyis az a tény, hogy értékük nem tér el lényegesen a rögzítésként használt eszköz értékétől. Az, hogy ez a stabilitás nem kőbe vésett tény, csupán egy bizonytalan ígéret, sokak számára 2022 május 9-e után lett csak világos. Május 9-én ugyanis az egy héttel korábban 20 milliárd dollár körüli kapitalizációjával még a tizedik legjelentősebb kripto projektnek számító TerraUSD (UST) értéke nagyjából 10 százalékot zuhant. Ez teljesen hétköznapi ingadozásnak tekinthető egy átlagos virtuális valuta esetében, ám az UST egy stabil kriptó, melyeknél sokkal alacsonyabb volatilitáshoz szoktak a befektetők. A zuhanás a következő napok során is folytatódott. Jelen sorok írásakor a TerraUSD értéke viszonylag stabilan a hivatalos rögzítés ötöde alatt tartózkodik (1. ábra). Ez azt jelenti, hogy pár nap alatt a vagyonuk 80 százalékát bukták el azok, akik ebben a reményeik szerint szilárd értékű eszközben tartották a pénzüket.

1. ábra: A TerraUSD (UST) árfolyamának alakulása. Forrás: CoinMarketCap.

Rossz társaságban?

Az árzuhanást nem úszta meg a Terra ökoszisztéma másik tagja sem. A Terra (LUNA) idén május elsején még a nyolcadik legnagyobb kapitalizációval rendelkező virtuális valuta volt. 80 dollár körüli árfolyama közel 30 milliárd dolláros teljes piaci értéket jelentett. A cikk írásának pillanatában a LUNA árfolyama 0,0002881 dollár (2. ábra). Ez -99,9996 százalékos (lényegében -100 százalékos) veszteséget jelent kevesebb mint két hét alatt. Ezzel a Terra jelenleg nem csupán a top 10-ből esett ki, de már a 200 legértékesebb projektben sincsen benne.

2. ábra: A Terra (LUNA) árfolyamának alakulása. Forrás: CoinMarketCap.

Tizenhatezermilliárd forint

A két Terrás projekt együtt a befektetők több mint 40 milliárd dollárját, azaz közel tizenhatezermilliárd forintnyi vagyont égetett el néhány nap alatt. Hogy perspektívába tudjuk helyezni, ez közel annyi, mint a teljes magyar államadósság 40 százaléka. A tudás persze soha nincsen ingyen. Ám kijelenthetjük, hogy brutálisan sokat fizettünk azért, hogy megtanuljuk, a stabil kriptók mögötti ígéret, az árfolyam fixen tartására ugyanolyan virtuális, mint maguk a coinok.

A történelem ismétli önmagát

Ez a tudás azonban nem új.

Azt, hogy egy fizetőeszköz értékét nem könnyű rögzítetten tartani, már az aranystandard rendszer bukásánál megtanulhattuk.

Ám az események azoknak sem kellett volna hogy meglepetést okozzanak, akik kevésbé tájékozottak az elmúlt száz-százötven év pénztörténetében. Hiszen nem a TerraUSD volt az első stabil kriptó, melynek összeomlott az árfolyama. Sőt, sokkal gyorsabban és hatékonyabban változtatta köddé a befektetők vagyonát a Basis Cash (BAC). Ennek a projektnek a fejlesztőiről csupán annyit lehetett tudni, hogy ugyanaz a nevük, mint korunk egyik ikonikus rajzfilmsorozatának, a „The Real Animated Adventures of Doc and Mharti” munkanév alatt a Vissza a jövőbe vulgáris változatának tervezett „Rick és Morty” két címszereplőjének. A BAC ugyancsak stabil kriptóként indult. A cél a dollárhoz való paritás tartása volt. Ez már az első napokban sem sikerült. Igaz akkor ennek még örülhettek a befektetők, hiszen az árfolyam 69,6 dollárról 156 dollárig emelkedett. Ezt azonban gyors zuhanás követte, mely csak pár napra állt meg egy dollár környékén, és két hónappal a start után már 40 cent körül kereskedett. Ám itt sem állt meg az árfolyam csökkenése. Az elmúlt egy hónapban a BAC árfolyama ritkán tartózkodott 1 cent (azaz az elméleti paritás századrésze) felett.

Ctrl+C, Ctrl+V

Rick és Morty nem csak a Cartoon Network csatornán térnek vissza rendszeresen, hanem a kriptopénzek világában is. A Basis Cash bukása nem keserítette el őket. 2021 januárjában piacra dobták a BAC új, továbbfejlesztett változatát, a Basis Dollar-t (BSD). A fejlesztésbe azonban úgy tűnik, nem fektettek sokkal több energiát, mint amennyi kreatív erőforrást a névválasztásba. Az algoritmusok által szabályozott stabil kriptó értéke elméletben az USDC és a DAI (két másik stabil coin) értékéhez volt kötve. Ezek az algoritmusok azonban soha nem működtek. A 2021 januári indulás óta a BSD árfolyama egyszer sem volt egy dollár közelében annak ellenére, hogy mind az USDC, mind a DAI viszonylag stabilan hozta ezt a szintet. A Basis Dollar árfolyama 2021 december 14-én állt a legközelebb névadójának értékéhez, azonban még ekkor is csak kétharmadát érte az amerikai dollárnak. Az elmúlt időszakban pedig fixen 1 cent alatt van a BSD ára. Ha az algoritmusnak ez jelenti a stabilitást, akkor persze tökéletesen működött. Kétséges azonban, hogy a projektnek bizalmat szavazó ügyfelek is erre az állandóságra vágytak, amikor befektettek.

A szálak összefutnak

Úgy látszik, nem csak a nap alatt nincs új, de sokszor a virtuális valuták világában sem. A CoinDesk cikke szerint ugyanis a Basis Cash névtelen alkotója, „Rick” nem más, mint a „Rick Sanchez” álnév alatt alkotó Do Kwon, a Terra mögötti cég, a Terraform Labs vezérigazgatója. Ám ami ennél is megdöbbentőbb, az Hyungsuk Kang-nak, a Terraform Labs korábbi alkalmazottjának azon kijelentése, mely szerint a Basis Cash-t úgy indították útjára, hogy még csak nem is tesztelték előtte. Maga az élő működés volt a modell tesztje. Ez azt jelenti, hogy a gyanútlan befektetők úgy fektették pénzüket egy dollárhoz képest stabil értékűnek vélt eszközbe, hogy nem csupán annak stabilitása, de egyenesen megbízható működése sem volt garantált. Mindez pedig komoly kérdőjeleket vet fel a kriptovilág hívői által végletekig dicsőitett anonimitás és decentralizáltság kockázatosságával kapcsolatban.

Mit hoz a jövő?

A fent bemutatott események komoly tanulsággal bírnak.

A programsorok semmit nem érnek, ha hiányzik a projekt mögül a fedezet,

ha a piaci folyamatok nagyságrendjei meghaladják az üzemeltetők lehetőségeit, ha biztonsági rések maradtak a programban, akár a tesztelés hiánya miatt, vagy ha nincsen meg az erős szándék a projekt sikeres és ígéreteknek megfelelő működtetésére. A stabil kriptók a közelmúltban Szupermenként szárnyaltak, és sikerrel küzdötték fel magukat a virtuális valuták legnagyobb szereplőinek elit táborába. A TerraUSD bukása lehet azonban az a kriptonit, mely halálos sebet ejt ezen az eszközosztályon. A Terraform Labs bukása ugyanis megmutatta nekünk, hogy a király meztelen.

Egy virtuális valuta mögötti ígéret ugyanolyan virtuális és megfoghatatlan, mint a kriptopénzek maguk.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!