Azért nőnek az élelmiszerárak, mert Kína szép csendben betárazta a világ gabonakészletének felét

2022. január 07. 14:32

A világ lakosságának kevesebb mint 20 százaléka halmozta fel a kukorica és más gabonafélék több mint felét és ez világszerte jelentős áremelkedéshez vezetett, ami egyre több országot sodort éhínségbe.

2022. január 07. 14:32
null
Takács Zsolt

A felhalmozás Kínában zajlik

Kína történelmileg magas szinten tartja élelmiszerkészleteit – mondta novemberben az újságíróknak Qin Yuyun, a Nemzeti Élelmiszer- és Stratégiai Tartalékok Igazgatóságának gabonatartalékokért felelős vezetője. „Búzakészleteink másfél évig képesek kielégíteni a keresletet. Egyáltalán nincs probléma az élelmiszer-ellátással” – tette hozzá Qin Yuyun.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint Kína a 2022-es termésév első felében várhatóan a világ kukoricakészleteinek 69 százalékával, a rizs 60 százalékával és a búza 51 százalékával fog rendelkezni.

Az előrejelzések mintegy 20 százalékpontos növekedést mutatnak az elmúlt 10 év során és az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy

Kína továbbra is felhalmozza a gabonát.

A Kínai Vámügyi Főigazgatóság adatai szerint Kína 2020-ban 98,1 milliárd dollárt költött élelmiszerimportra – az italok nem tartoznak bele –, ami 4,6-szorosa az egy évtizeddel korábbinak. A 2021. január-szeptemberi időszakban Kína több élelmiszert importált, mint 2016 óta összesen, ameddig az összehasonlítható adatok visszanyúlnak.

Az elmúlt öt évben Kína szójabab-, kukorica- és búzaimportja az Egyesült Államokból, Brazíliából és más országokból történő agresszív felvásárlásoknak köszönhetően két-tizenkétszeresére ugrott. A marha- és sertéshús, valamint a tejtermékek és a gyümölcsök behozatala két-ötszörösére ugrott – olvasható a Nikkei hasábjain.

A kínai import egy részét a tengerentúli felvásárlásokon részt vevő kínai vállalatok intézik. A vezető húsfeldolgozó WH Group júniusban felvásárolt egy európai versenytársat, míg a Belső-Mongólia Yili Ipari Csoport 2019-ben megvásárolt egy vezető új-zélandi tejipari vállalatot.

Az élelmiszerárak világszerte emelkednek

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete által számított élelmiszerár-index novemberben mintegy 30 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. „A kínai gyűjtögetés az egyik oka az árak emelkedésének” – mondta Akio Shibata, a Tokiótól északra fekvő Tocsigi prefektúrában található Természeti Erőforrás Kutatóintézet elnöke.

Kína rengeteg gabonát és egyéb élelmiszert importál, mivel a hazai termelés nem tud lépést tartani a fogyasztással. A sertések és más haszonállatok takarmánya iránti kereslet a gazdasági növekedésnek köszönhetően folyamatosan nő, valamint a minőségi tengerentúli termékeket is egyre több fogyasztó keresi – írja a Nikkei.

Kína búzatermelése és egyéb élelmiszer-ellátása, valamint a mezőgazdaságban használt földterület nagysága 2015-ben elérte a csúcsát. „A mezőgazdasági termelékenység Kínában alacsony a mezőgazdasági területek szétszórtsága és a talajszennyezés miatt” – mondta Goro Takahashi, az Aicsi Egyetem professzora, a kínai mezőgazdaság szakértője. „A mezőgazdasági termelés továbbra is stagnálni fog, mivel a gazdák a városi területek felé vándorolnak” – tette hozzá a szakértő.

Éhínség

Hszi Csin-ping kínai elnök folyamatosan az élelmezésbiztonság fontosságát hangsúlyozza. Az Országos Népi Kongresszus, Kína nemzeti törvényhozása áprilisban elfogadott egy élelmiszer-pazarlásról szóló törvényt, amely

tiltja a túlzottan nagy mennyiségű maradék kidobását.

Október végén a Kínai Kommunista Párt és az Államtanács tájékoztatta a tisztviselőket, hogy miként csökkenthető az élelmiszerpazarlás.

Az 50-es éveikben járó és annál idősebb kínaiak a kulturális forradalom (1966 és 1976 között) alatt élelmiszerhiányt tapasztaltak. „A mi generációnk tagjai kisebb-nagyobb mértékben emlékeznek az éhségre” - mondta a kínai elnök.

A történelem során

az élelmiszerhiányok mindig népi zavargásokat váltottak ki és hozzájárultak a kínai dinasztiákat megdöntő felkelésekhez

– írja a Nikkei. A világ második legnagyobb gazdasága most az Egyesült Államokkal és Ausztráliával való romló kapcsolatok miatt néz szembe az élelmiszerrel kapcsolatos bizonytalansággal, mivel a partnerországok folyamatosan megváltoztathatják az importkörnyezetet. Valójában ez lehet az, ami arra ösztönzi Kínát, hogy növelje élelmiszertartalékait – teszi hozzá a Nikkei szerzője.

Az ENSZ szerint az éhínség sújtotta régiókban élő emberek száma 2020-ban meghaladta a 700 milliót, ami több mint 100 millióval több, mint öt évvel korábban.

„Bár a fejlett országok összességében felelősek az éhínségért, de Kína felelőssége súlyosabb. Kínának hozzá kell járulnia az élelmiszer-elosztási zavarok megoldásához – mondta el Takahashi.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h040183
2022. április 27. 14:48
Szép csendben...? Ilyesmit egyrészt nem lehet szép csendben csinálni, másrészt Kína nem tegnap és nem tavaly kezdte az erőforrások betárazását! Inkább azzal van baj, hogy akinek ezzel kellene foglalkozni, urambocsá' reagálni erre, azt leköti az LMBT eszme terjesztése és a harmadik világ huszadrendű országaiba a csúcsvadászgépekkel és drónokkal való demokrácia exportálása.
critical man
2022. április 27. 14:48
Ugyanezt meglépte gázban, energiahordozókban. Minőségi életet kívánnak adni a polgáraiknak. Előtte betankolnak, mielőtt elvágják magukat a dollárban történő kereskedelemtől.
Ronee
2022. február 05. 12:33
Majd szép lassan átáll a fogyasztói társadalom a sajtburgerről a grillezett szöcskékre...
Búvár Kund
2022. február 05. 12:31
Márkiszar: Drága az élelmiszer? Kisebbet kell harapni, kevesebbet enni! Az az igazi spórolás! Nem az élelmiszer drága, a bendőtök feneketlen! :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!