Szingapúr mostantól belenyúlhat az internetbe: felveszik a harcot a külföldi ügynökökkel

2021. október 06. 20:01

A szingapúri parlament olyan törvényt hagyott jóvá, amely széleskörű jogköröket biztosít a kormánynak a külföldi beavatkozással szemben, és amely az ellenzék részéről aggodalmat váltott ki a törvény széles hatáskörével és a bírósági felülvizsgálat korlátaival kapcsolatban.

2021. október 06. 20:01
null

A kicsi és nyitott városállam, amely önmagát sebezhetőnek tartja a külföldi beavatkozással szemben, 2019-ben törvénnyel vette célba az álhíreket, és most csatlakozik azon nemzetekhez, mint Ausztrália és Oroszország, amelyek az elmúlt években törvényeket fogadtak el a külföldi beavatkozás megakadályozására.

A törvényjavaslatot, hivatalos nevén a külföldi beavatkozás elleni intézkedésekről szóló törvényt (Foreign Interference Countermeasures Act, FICA) hétfőn késő este fogadták el 75 képviselő igen szavazatával, 11 ellenzéki képviselő ellenszavazatával és két tartózkodó szavazatával, jelentette a helyi média.

Az intézkedések között a FICA lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy az internet- és közösségi médiaszolgáltatókat, valamint a honlapok üzemeltetőit felhasználói információk átadására, tartalmak blokkolására és alkalmazások eltávolítására kötelezzék.

A törvény értelmében a politikailag jelentősnek minősülő személyeknek szigorú szabályokat kell majd betartaniuk a kapott adományokkal kapcsolatban, és be kell jelenteniük külföldi szervezetekkel való kapcsolataikat is.

A bíróság helyett egy független, bíró által elnökölt testület fogja tárgyalni a miniszter döntéseivel szembeni fellebbezéseket, ami a kormány szerint a nemzetbiztonság védelme miatt szükséges.

A testület döntései véglegesek lesznek.

A kormány szerint a FICA nem terjed ki a tengerentúli partnerségek kiépítésére, a tengerentúli vállalkozások megkeresésére, a külföldiekkel való kapcsolatépítésre, az adományok gyűjtésére, illetve azokra, akik külföldi kollégákkal vagy üzleti partnerekkel vitatják meg a vállalkozásukat érintő szakpolitikákat vagy politikai kérdéseket, esetleg jótékonysági szervezeteket támogatnak.

Mindaddig, amíg ezek nyílt és átlátható módon történnek, és nem részei a politikai diskurzus manipulálására vagy a közérdek, például a biztonság aláásására irányuló kísérleteknek, addig a kormányzat elnéző lesz, ez derült ki a belügyminiszter parlamenti felszólalásából.

Ez nem fogja érinteni a szingapúriakat sem, akik saját véleményüket fejezik ki vagy érdekérvényesítésben vesznek részt, de nem cél az sem, hogy korlátozzák a szingapúri politikával kapcsolatos nyílt, átlátható elemzéseket, kommentárokat, véleményeket. 

Kritikusok persze a törvény általános megfogalmazása miatt fejezték ki aggodalmukat.

(Címlap: MTI/EPA/Wallace Woon)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. október 07. 22:32
"A törvény értelmében a politikailag jelentősnek minősülő személyeknek szigorú szabályokat kell majd betartaniuk a kapott adományokkal kapcsolatban." Dzsezusz! Mi lenne itt! Btw. politikailag ki a jelentős személy?
MZperXXL
2021. október 07. 22:02
"Kritikusok ... a törvény általános megfogalmazása miatt fejezték ki aggodalmukat." Meg kellett volna nevezni a NAAAGY demokráciaexportőrt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!