Jobb félni, mint megijedni: szimulációs gyakorlat kibertámadás ellen

2021. április 22. 15:17

A koronavírus-járvány kirobbanása előtt már több szakértő felhívta a figyelmet egy lehetséges világméretű járvány elleni felkészülés fontosságára. A vészjósló figyelmeztetéseket kutatásokra és szimulációkra alapozták. Több aspektust vizsgálva végeztek szimulációkat egy ilyen helyzet kialakulásának mechanizmusait és következményeit megfigyelve. Egy újabb szimuláció van készülőben, ezúttal a kibertámadások ellen.

2021. április 22. 15:17
null

World Economic Forum 201 szimuláció

A Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ a Világgazdasági Fórummal, valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal együttműködve 2019. október 18-án, egy magas szintű járványgyakorlatot hajtott végre New Yorkban. A gyakorlat azokat a területeket szemléltette, ahol egy lehetséges súlyos világjárványra való reagálás során köz- és magánszféra közötti partnerségekre lesz szükség a nagyszabású gazdasági és társadalmi következmények csökkentése érdekében.

Calde X pandémiás szimuláció 

Egy korábbi tesztelés, ami 2018-ban zajlott szintén a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ által került megszervezésre, a Clade X pandémiás asztali gyakorlat. A gyakorlat célja az volt, hogy bemutassa azokat a magas szintű stratégiai és politikai döntéseket, amelyeket az Egyesült Államoknak és a világnak követnie kell egy járvány megelőzése, vagy annak következményeinek csökkentése érdekében, amennyiben a prevenció nem sikerül.

Cyber Polygon 2020

A Világgazdasági Fórum 2020-ban egy másik szimulációban egy globális katasztrófát is jósolt. A nemzetközi kapacitásépítési kezdeményezés, amelynek célja a globális számítógépes ellenálló képesség növelése és a kiberfenyegetések elleni ágazatok közötti együttműködés bővítése.

A Cyber Polygon, új kibertámadás szimulációt 2021 júliusra tervezik.

A WEF, az orosz Sberbank, és a kiberbiztonság leányvállalata a BIZONE februárban bejelentette, hogy idén nyáron egy új szimulációt mutatnak be. Az esemény egy számítógépes támadáshoz hasonló helyzetet kíván ábrázolni, mely megmutatja, hogy az ellátási láncra milyen hatást gyakorolna egy ilyen jellegű támadás, valamint, hogy rámutasson a rendszerbéli hiátusokra.

A szervezők úgy látják, hogy a világ az eszközök által jobban összekapcsolódik, a globális digitalizáció pedig felgyorsul. A digitális fejlődés mai biztonságos megközelítése az elkövetkező évtizedekre meghatározza az emberiség jövőjét.

A Cyber Polygon egy egyedülálló kiberbiztonsági esemény, amely egyesíti a világ legnagyobb technikai képzési gyakorlatát a vállalati csapatok számára, valamint egy online konferencia, amelyen nemzetközi szervezetek és vállalatok vezető tisztségviselői vesznek részt.

Az élő közvetítésű konferencia idei megbeszélései az ökoszisztémák biztonságos fejlesztésére összpontosítanak. Mivel a globális digitalizáció tovább gyorsul, és az emberek, a vállalatok és az országok egyre jobban összekapcsolódnak, az ellátási lánc minden egyes elemének biztonsága kulcsfontosságú az egész rendszer fenntarthatóságának biztosításához. A technikai gyakorlat során a résztvevők valós időben csiszolják gyakorlati készségeiket a vállalati ökoszisztéma ellen irányuló ellátási lánc-támadások enyhítésére.

Hazánkban januárban sújtotta több kormányzati portál működését kibertámadás, melyek külföldi IP címekről származtak. A problémát a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) vizsgálta és orvosolta. A kormány tájékoztatásul adta, hogy vizsgálják az ügyeket és megtesznek minden szükséges jogi lépést. 

Ha egy valódi kibertámadás következne be, amely a globális pénzügyi rendszer jelentős részét letiltja és megzavarja, ki vállalja majd a felelősséget?

Úgy tűnik, hogy a szimulációk, a próbaüzemek és a gúnyos támadások egyakran megelőzik a tényleges eseményeket. Ezért talán érdemes odafigyelni és jóslatként tekinteni a Cyber Polygon új szimulációjára. A számítástechnikai támadások egyre nagyobb kockázatot jelentenek a szakértők szerint. Egyesek úgy látják, hogy a jövő csatatere a hálózatokon és az online térben fog zajlani, eszközei pedig a számítógépek lesznek.  
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!