Szingapúr élen jár a járvány kapcsán felmerülő fejlesztésekben

2021. március 14. 23:58

Szingapúrban egy olyan új eljárást fejlesztettek ki, mely globálisan alkalmazható, és megkönnyíti az egészségügyi dokumentumok – mint például az utazás előtti Covid-19 teszteredmények- határokon átívelő ellenőrzését.

2021. március 14. 23:58
null

Dr. Vivian Balakrishnan, az Intelligens Nemzet kezdeményezésért felelős miniszter egy vitában elmondta, hogy a közjegyző által hitelesített utazás előtti tesztek eredményei elérhetőek lesznek a SingPass mobilalkalmazásban, illetve a kormány már vizsgálja a rendszer kiterjesztését az oltási igazolásokra is.

Köztudott, hogy a HealthCerts néven ismert rendszert, amelyet a digitális koronavírus tesztek eredményeinek kiadására használnak, a szingapúri kormány technológiai ügynöksége (GovTech) és az Egészségügyi Minisztérium (MOH) fejlesztette ki.

A rendszer a nemzetközi és helyi hatóságok követelményeinek megfelelően, könnyebbé és gyorsabbá teheti az utazók számára az országokba való belépés folyamatát a helyi és külföldi ellenőrző pontokon. Ez megkönnyíti a határokon átnyúló utazások biztonságos folytatását - áll az Intelligens Nemzet és Digitális Kormánycsoport (SNDGG) sajtóközleményében.

Az utazások megkönnyítése a cél 

Március 10-től azok az utazók, akik indulás előtti COVID-19 teszten vesznek részt a kijelölt szingapúri klinikákon, digitális tanúsítvány formájában kapják meg az eredményeiket, amelyek összhangban állnak a HealthCerts rendszerrel.

Ezután az utazóknak fel kell tölteniük a klinikák digitális tanúsítványait a Notarise weboldalra. Ez a rendszer lehetővé teszi a helyben kiállított tanúsítványok jóváhagyását az Egészségügyi Minisztériumban, hogy azokat elismertessék a repülőtéren és a tengerentúlon. A Notarise weboldalán a gyakori kérdéseknél az az információ olvasható, hogy az egyének a benyújtástól számított 12 órán belül választ kaphatnak.

Ha az eljárás sikeres, akkor az utazók megkapják a közjegyző által hitelesített, indulás előtti digitális tanúsítványt e-mailben és / vagy a SingPass mobilalkalmazásban, amely egy QR-kódot tartalmaz. 

A repülőtereken és bevándorlási ellenőrző pontokon az emberek ezzel a dokumentummal tudják biztosítani a hatóságokat, negatív teszt eredményükről. A QR-kód beolvasásával a légitársaság munkatársai és a hatóságok a GovTech által kifejlesztett külön platformon keresztül ellenőrizhetik az igazolás hitelességét. A platform a Verify nevet kapta, és azt vizsgálja, hogy a tanúsítványt nem hamisították-e meg, illetve, hogy valóban jóváhagyásra került-e az Egészségügyi Minisztérium által. 

A HealthCerts digitális oltási tanúsítványokra történő kiterjesztése kapcsán az SNDGG úgy fogalmazott, a kormány „szoros figyelemmel kíséri” a digitális oltási tanúsítványok utazás során történő felhasználásával kapcsolatos nemzetközi fejleményeket.

A járványt igazi ,,stressz tesztként” élték meg a szingapúriak 

Dr. Balakrishnan úgy véli, a koronavírus rávilágított a hiányosságokra, azonban azt is lehetővé tette, hogy fejlődjenek, kitűnjenek és a járvány utáni világban erősebbé válhassanak. Hozzátette, hogy a mérnökeik megfeszített tempóban dolgoztak, a szükség érdekében akár egyik napról a másikra álltak elő újabb és újabb megoldásokkal. 

Talán a leghatékonyabb fejlesztések közé tartozik a TraceTogether és a SafeEntry, melyek a kontaktkutatásban nyújtottak nagy segítséget, lényegesen csökkentve a szoros kapcsolatok azonosításának és karanténba helyezésének idejét.

Az biztosan kijelenthető, hogy a technológia kulcsfontosságú lesz az emberek mindennapi életének biztonságos folytatása szempontjából. 

A cikk szerzője: Fülöp Réka 
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szeredai
2022. október 25. 23:40
Egy ilyen alkalmazást 3 perc alatt ki tudnék fejleszteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!