Mérhetővé tennék a stressz okozta betegségek előjeleit

2021. február 08. 20:59

Az emberi verejték rengeteg értékes biomarkert tartalmaz, amelyek felhasználhatók az emberi egészség különböző aspektusainak nyomon követésére. Többek között ellenőrizhető általa a cukorbetegek glükóz szintje és a mozgás során végbemenő anyagcsere-állapotok is.

2021. február 08. 20:59
null

A svájci École politechnique fédérale de Lausanne (EPFL) tudósai kifejlesztettek egy, hordható stressz-szint-mérőt. Az eszköz egyszerűen viselhető akár az egész nap folyamán, miközben figyelemmel kísérhető a szervezetben végbemenő stressz hormonok növekedése és csökkenése. A kutatók reményei szerint, a hormonális ciklus figyeléssel, könnyebb lesz észrevenni a stressz által okozott betegségek jeleit.

A kutatás a kortizol hormonra összpontosít, amely a stresszes eseményekre reagálva fellángolhat, de a napközbeni ritmusnak megfelelően természetesen úton is kiválasztódik. A hormon fontos szerepet játszik a vércukorszint, a vérnyomás és az anyagcsere szabályozásában egyaránt. A kortizol szint 6 és 8 óra között csúcsosodik, és a nap során fokozatosan csökken. 

"Azoknál az embereknél, akik stressz által okozott betegségekben szenvednek, ez a cirkadián ritmus teljesen eldől" - mondja Adrian Ionescu, a kutatócsoport vezetője. És ha a szervezet túl sok vagy kevés kortizolt termel, az súlyosan károsíthatja az egyén egészségét, ami elhízáshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, depresszióhoz vagy kiégéshez vezethet."

Az EPFL csapata egy 2018-as kutatást vett alapul, melyet a Stanford Egyetemen végeztek. Annak eredményeképpen elkészült az első hordható bőrérzékelő, amely az emberi verejtékből mérni tudta az alany kortizol szintjét. Azonban annak hátránya az volt, hogy csak a pillanatnyi állapotot volt képes mérni. Ezzel ellentétben a svájci kutatók olyan megoldást kerestek, amely éjjel-nappal képes az adatgyűjtésre.

Az áttörés középpontjában a tapasz magas érzékenysége és nagyon alacsony detektálási határai állnak, egy grafénből készült elektródának köszönhetően. Képes megkötni és befogni a kortizolt - ezt egy tranzisztorral dolgozva teszi – hogy azt a stresszhormon koncentrációjának mérésére alkalmazza. Ez az első olyan mérőeszköz, amelyet a kortizol-koncentrációk folyamatos nyomon követésére fejlesztettek ki, a cirkadián ciklus során. Az eszköz nagyon hasznos és számos jövőbeni lehetőség rejlik benne.

"A viselhetőség miatt, a tudósok nagy mennyiségű, objektív adatot gyűjthetnek bizonyos stresszel kapcsolatos betegségekről. Mostantól, az emberi verejtékben ezek pontosan meghatározhatóak a kortizol-koncentrációs teljes tartományban. Ez a készülék legfontosabb előnye és innovatív tulajdonsága.” – mondta Inescu.

A tapasz a laboratóriumi kísérleteken jól teljesített, a kutató csoport most egy helyi kórházban szeretné teszteli, olyan betegeken, akik stressz okozta állapotokban szenvednek, mint például Cushing-szindróma, Addison-kór és elhízás. Továbbá úgy vélik, hogy a technológia szerepet játszhat a stressz általi pszichés betegségek diagnosztizálásában és kezelésében.

"Jelenleg csak a betegek észlelése és lelkiállapota alapján értékelik a tüneteket, amelyek gyakran szubjektívek" - mondta Ionescu. "A hordható rendszer sokkal megbízhatóbb, támogathatja az orvosok számára az objektív diagnosztizálást és a hatékony kezelés felállítását. Segít felismerni, hogy például egy beteg depresszióban vagy kiégésben szenved. Továbbá az orvosok valós időben rendelkeznének ezekkel az információkkal. Mindez jelentős előre lépés volna a betegségek megértésében. "

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!