A jobban fizető állásokhoz mesterséges intelligencia ismereteken át is vezethet az út

2020. december 04. 09:50

Nem kell kockának lenni, hogy megértsük, hogyan segíti mindennapjainkat és a vállalati hatékonyságot a mesterséges intelligencia (MI). A december elsejével indult MI Kihívás keretében ingyenesen, online elérhető felületen tehetjük meg az első lépést, hogy a legtöbbet hozzuk ki a digitális kor előnyeiből. 

2020. december 04. 09:50
null
Kása Ferenc

Nem véletlenül hirdetett globális átképzési forradalmat a Világgazdasági Fórum idei davosi ülésén.

A nemzetközi szervezet 2030-ra széles körű edukációs és képzési programokkal szeretne mintegy egymilliárd embert felkészíteni a nagy sebességgel robogó technológiai változásokra,

hogy továbbra is megállhassák a helyüket a negyedik ipari forradalomban.

Magyarország a szintén tíz éves távlatra szóló Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiában határozta meg azokat a célokat és eszközöket, amelyekkel mindez megvalósítható. Fontos, hogy mivel a technológiai újdonságok kapcsán sokszor fenntartásokkal is találkozhatunk, előbb ezeket szükséges lebontani, hogy azok helyébe a tudatosság lépjen.

Egymillió jól fizetett munkahely jöhet létre

Ha a terveknek megfelelően sor kerül egyes foglalkozásokban az át-, illetve továbbképzésre a digitális kor követelményeinek megfelelően, illetve bevezetjük a lehetséges és hasznos okos megoldásokat, akkor

hazánkban 2030-ig akár egymillió ember találhat még magasabb hozzáadott értéket termelő munkát.

Ezért hirdetett meg MI Kihívás néven társadalmi tudatosító kampányt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Digitális Jólét Program keretében működő MI Koalícióval közösen, amelynek keretében célunk, hogy egymillió ember szerezzen általános ismereteket a mesterséges intelligenciáról, közülük pedig legalább százezren online kurzusokon kapjanak általános megértést róla.  

Az MI Kihívás kivételes lehetőség a laikus érdeklődők és az üzleti szereplők számára is, hogy olyan átfogó ismeretekre tegyenek szert, amelyek segítségével meg tudják határozni a számukra nyitva álló lehetőségeket, illetve azonosítani tudják a veszélyeket.

Személyre szabott ismeretszerzési út vonzó tartalommal.

Nem kell megijedni: a december 1-jén elindult online alapozó kihívásban nincs matematika, a program mindenkihez szól. Képletek helyett interaktív tartalmak várják a kihívást teljesítőket: videókkal, tovább kattintható cikkekkel lehet mélyebbre ásni egy remekül fogyasztható formátumban.

Az alapfogalmak és az etikai vetületek mellett most a felhasználási esetek bemutatásán van a hangsúly, hogy tudatosuljon, mi mindenben könnyítheti meg életünket és üzleti folyamatainkat az MI.

Mivel egy teljes tanulási utat kínál a program, az alapozóra épülő további, 2021 első felétől elérhető modulok közül mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabbat. A személyre szabottság jegyében a saját érdeklődési szintünknek megfelelő úton haladhatunk tovább.

Ezek a későbbi tematikus részek rengeteg új, köztük hazai példát tartalmaznak majd, kifejezetten a KKV-kra szabott tartalom is készül, és a kurzust összeállító ELTE Informatika Kar szakemberei fejlesztőkről sem feledkeznek meg. 

Ha jól csináljuk, eljöhet az aranykor

Az MI Kihívás üzenete egyszerű: ismerkedj meg az MI-vel és használd is, kezdj el vele foglalkozni, ezáltal is növelve a hatékonyságodat. 

A kihívás indítói inspirálni szeretnék az embereket, hogy merjenek előre lépni, kísérletezni, aminek előbb-utóbb mérhető gazdasági haszna is lesz.

Így kerül előtérbe a tudatosság, hiszen elsősorban azok kezelik fenntartásokkal az MI-t, akik nincsenek teljesen tisztában a lehetőségekkel. 

Ahogy a napokban a téma nagyágyúit felvonultató Future Talks virtuális panelbeszélgetésen Buzsáki György, a NYU School of Medicine professzora rámutatott: egyre jobban nyílik az olló az MI-t értő és használó metropoliszok, illetve a leszakadó peremvidéki régiók között.

Óriási a felelősség tehát: nem csak a fiatalokat, hanem mindenkit edukálni kell a trend megfordítása érdekben. Ugyanezen eszmecsere másik résztvevője, Stuart J. Russel professzor ugyanakkor rendkívül optimistán tekint a jövőbe: ha jól csináljuk, a mesterséges intelligencia lehet az emberiség történetének legpozitívabb történése, eljöhet az emberiség aranykora.

Az MI Kihívás ingyenes online alapozó mesterséges intelligencia kurzusa az www.ai-hungary.com oldalon érhető el. 

A cikk szerzője Dr. Kása Ferenc, mesterséges intelligencia szakértő

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2020. december 05. 08:59
"Nem kell megijedni: a december 1-jén elindult online alapozó kihívásban nincs matematika, a program mindenkihez szól." Vigyázat! A mesterséges intelligencia legelőször a pusztán programozáshoz értőket fogja felváltani. Ugyanis a kapcsolók kezelését az öntanuló gépek el fogják sajátítani. Szakmai tudás nélkül jövőtlen lesz egy programozó pályafutása. Tanuljatok szakmát és mesterséges intelligenciát egyszerre!
szürkeSzarvas
2020. december 04. 13:29
Minden a Z80 gépi kódu programozásával kezdődöt.
teljesenertelmetlen
2020. december 04. 12:33
Gyártsunk olyan termékeket, ami blokkolja a kínai és amerikai adatlopást? :)
harpec
2020. december 04. 12:08
https://www.youtube.com/watch?v=lzbAOE4qfDw Amit 54:55 után mond Európáról és az AI-ról, azon érdemes elgondolkodni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!