Egyre aggasztóbb a növekvő amerikai költségvetési hiány

2020. november 10. 11:58

Az USA adóssága óriási és tovább nőhet, ha a döntéshozók új mentőcsomagot vezetnek be.

2020. november 10. 11:58
null
Takács Zsolt

A szükséges pénzt feltehetőleg kincstárjegyek és kötvények formájában szerzik majd meg, azonban ebben az esetben felmerül a kérdés, hogy ki fogja ezeket megvásárolni.

Geopolitikai váltás zajlik,

amiben Kína – amely korábban a legnagyobb amerikai kötvényvásárló volt – visszavágta a befektetéseit.

Kristjan Mee, a Schroders szekértője szerint

az USA gazdasága fokozatosan javul, de a járvány kezelésének költsége óriási.

Augusztus végén az amerikai államadósság 3 billió dollárhoz közelített augusztus végén a CARES törvényt követően. A magánbefektetők továbbra is vásárolnak amerikai kötvényeket, de ez nem elégíti ki a megnövekedett forrásigényt.

Ha a Kongresszus elfogad egy második, több billió dolláros mentőcsomagot, ami alacsony adóbevételekkel társul, akkor a deficit megközelítheti a teljes GDP 20 százalékát – mondta Mee.

Kína a kereskedelmi háború miatti feszültségnek köszönhetően visszavette a kötvényvásárlási ütemet és már csak a második legnagyobb felvásárló, Japán után.

Az USA kormányának adatai szerint Kína 1,06 billió dollár értékű amerikai kötvénnyel rendelkezett idén augusztusban. Ez 2015-ben még 1,24 billió dollár volt.

Idén még tovább romlott a kínai-amerikai viszony a technológiai háború és a koronavírus miatt.

A szakértők szerint ezért Kína diverzifikálni szeretné portfólióját más devizákban. A világ második legnagyobb gazdasága megháromszorozta az általa tartott japán kötvények számát a második negyedévben.

(Borítókép: MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2020. december 16. 18:16
Kezdődik. Pedig még be se iktatták.
Akitlosz
2020. november 24. 16:08
Egyre aggasztóbb a növekvő a magyarországi költségvetési hiány
istvánkeve
2020. november 11. 14:01
Az MMT (Modern Monetary Theory) szerint a saját pénzben való államadósságnak nincs felsöhatára. Tehát sírjon azoknak az anyukája, akik hisznek a dollár-ban és ezt felhalmozzák és még hosszúlejáratú us-állampapírokat vásárolnak, hiszen a vallásszabadság biztosítja ezt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!