Kína csúcsvezetői most alkotják meg a következő 15 éves tervet

2020. október 28. 16:03

Kína vezető politikusai zárt ajtók mögött tárgyalnak hétfőtől Pekingben, ahol felvázolják az ország következő öt évének politikai és gazdasági pályáját.

2020. október 28. 16:03
null
Takács Zsolt

A tárgyalásokon részt vesz Hszi Csin-ping elnök is. Egyedülálló módon a bizottság vázolja a 2035-ig tartó víziót is, eddig tart a szocialista mondernizáció időszaka.

A találkozó várhatóan négy napig tart. A Központi Bizottság 200 tagból áll, őket a párt delegálja.

A vezető politikusok találkozóját annak apropóján hívták össze, hogy az Egyesült Államokban hamarosan elnökválasztást tartanak.

Richard McGregor, a Lowy Intézet közgazdásza úgy véli, hogy

bárki is nyeri az amerikai választásokat, komoly gazdaságmentő munkát kell végigvinnie 2021-ben,

miközben a kínai fellendülés sínen van.

Kína jó helyzetben vágott neki a nagyívű tervezésnek, mivel az országban sikeresen ellenőrzés alá vonták a vírust.

Alaphelyzetben most a következő ötéves tervet tárgyalnák meg a döntéshozók, de most ezt óriási globális bizonytalanság övezi: az IMF szerint a globális gazdaság 5,2 százalékkal fog csak bővülni 2021-ben és a fellendülés hosszú és egyenetlen lesz, idén pedig csökken a globális gazdaság.

Európában és az Egyesült Államokban drasztikusan nőtt a koronavírus fertőzöttek száma, amelynek következtében a vezetők kénytelenek voltak újra szigorú korlátozásokat bevezetni. És miközben a világ nagy részének csökkent a kibocsátása, Kína GDP-je 4,9 százalékkal bővült a harmadik negyedévben.

McGregor szerint

Kína következő öt évének meghatározó eleme lesz az önellátás és a gazdasági függetlenedés erősítése,

hogy csökkentsék az USA-tól való függést, ami kényelmetlenné vált Trump kereskedelmi politikája miatt.

A szakértő szerint még időre van szüksége Kínának, mivel egyes technológiákban elmarad az Egyesült Államoktól, de vannak szektorok, mint például az 5G és a mesterséges intelligencia, amelyekben a csúcsot célozzák és a félvezetők piacán is folyamatosan fejlődnek.

(Borítókép: MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!