Ha nem állítják meg a vírus terjedését, akár össze is omolhat az amerikai gazdaság

2020. június 23. 17:24

Az amerikai járványügyi szakértő szerint vagy megállítják a járvány terjedését, vagy összeomlik a gazdaság. Márpedig az újranyitás keretében történő tömeges rendezvények után várható az esetszámok növekedése.

2020. június 23. 17:24
null
Takács Zsolt

Egy új amerikai kutatás szerint október elsejéig összesen kétszázezren halnak meg a koronavírus miatt az Egyesült Államokban. Eddig összesen 2,1 millióan fertőződtek meg és 116 ezren haltak meg az országban. 22 állam jelentette az új megfertőződések számának növekedését, miközben újranyitják gazdaságaikat.

Arizónában a fertőzöttek száma 54 százalékkal nőtt egy hét alatt,

de vannak olyan államok, ahol az új esetek száma már folyamatosan csökken.

Laurie Garrett amerikai járványügyi szakértő szerint túl korai második hullámról beszélni, mert

ami most történik, az még csak az első hullám „hullámzása”.

A szakértő úgy véli, ha nem állítják meg a döntéshozók a vírus terjedését, akkor összeomolhat az amerikai gazdaság. Garett szerint az újranyitások keretében megvalósuló tömeges eseményeket követő 10 napon belül sorozatosan növekedhet a fertőzöttek száma és csak ősszel,

a hidegebb időszakban jöhet a második hullám,

ami a globális gazdaságra nézve hihetetlen károkat jelentene. Az OECD szerint az USA gazdasága 8,5 százalékkal zsugorodna egy esetleges második hullám esetén.

Az amerikai pénzügyminiszter a közelmúltban elmondta, hogy az USA gazdaságát nem tudják még egyszer leállítani,

attól függetlenül, hogy hány ember veszíti el életét. A világon rengeteg tudós dolgozik a vakcina kifejlesztésén, bár Garett szerint a gyors és felelőtlen piacra dobás hatalmas veszélyeket hordoz magában és felerősítheti az oltásellenes mozgalmakat. A Pew Kutatóközpont tanulmányából kiderül, hogy az amerikaiak 27 százaléka nem adná be magának a koronavírus elleni védőoltást.

(Borítókép: MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anaphylaxiás sokk
2020. június 24. 22:59
Black matter lives! A fekete amyag él!
Akitlosz
2020. június 23. 21:33
Ha nem álíltják meg a Föld forgását, akár néger gyerekek is potyoghatnak az égből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!