Csúnya válság előtt állhat Amerika, de nem jön újabb nagy depresszió

2020. április 08. 20:47

Jim Paulsen, a Leuthold Group amerikai pénzügyi tanácsadócég befektetési igazgatója szerint a koronavírus világjárvány hatásai komolyak lesznek az amerikai gazdaságra nézve. A szakember szerint azonban nem kell tartanunk egy akkora méretű válságtól, mint az 1929-es nagy gazdasági világválság.

2020. április 08. 20:47
null
Bakajannisz Péter

Paulsen a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy a dübörgő húszas éveket korrigálta az akkori nagy depresszió. Szerinte az amerikai gazdaság a vírus terjedése előtt ugyancsak csúcson volt.

Úgy véli, a jelenlegi visszaesést egy teljesen egyedi jelenség okozta, hiszen szándékosan vállaltuk, hogy megnyomjuk a gazdaság kikapcsoló gombját a vírus miatt, így talán az első szándékos és önkéntes recesszióról van szó.

Paulsen szerint a kormány és a FED gazdaságösztönző politikájára és ezekre az eszközökre 90 évvel ezelőtt nem lett volna lehetőség támaszkodni.

„Természetesen igazán mély, csúnya válság előtt állunk, de nem hiszem, hogy nagy gazdasági világválságról beszélhetünk” – hangsúlyozta a befektetési igazgató.

A tapasztalt befektető úgy véli, ha a gazdaság leáll és mindenki otthon marad, összeomlás várható. Paulsen már február elején is figyelmeztetett, hogy a vírus kitörése nagyon súlyos károkat okozhat és becslései szerint egy vagy két negyedév is szükséges lesz ahhoz, hogy az Egyesült Államok gazdasága talpra álljon, figyelembe véve a kínai lassú feltámadást.

Paulsen elmondta, hogy a tőzsde elérheti a mélypontot, azonban szerinte 

a piacnak a következő 12-18 hónapban jobban kell teljesítenie a jelenlegi szintnél.

A legtöbb kár szerinte valószínűleg már bekövetkezett a befektető szerint, aki úgy véli, a legrosszabb, amit tehetünk, az a pánik.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szavaztam
2020. április 14. 19:58
szerintem meg igen.... vége a lufigazdaságoknak mint az usa ahol nem termelünk hanem csak fogyasztunk...
egyvilág
2020. április 10. 15:26
Amennyire ezt előre meg lehet mondani... Amit viszont tudni lehet a gazdasági válságokról: https://egyvilag.hu/temakep/099.shtml
sors
2020. április 09. 19:13
Meglátjuk.
MayorAnna
2020. április 09. 16:10
Csak csínján a 'szakértőkkel'! A járvány kezdetén azt is megszakértették, hogy az nem kerül ki Kínából... Egyébként épp ma reggel gondoltam arra-hiába garantálják az államok a bankbetétek kifizetését, ha egyszer bebaszik egy giga-infláció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!