Európai Bizottság: Indokolt a túlzottdeficit-eljárás megindítása Olaszországgal szemben

2018. november 21. 13:27

A túlzottdeficit-eljárás keretében ajánlásokat küldhetnek Olaszországnak, amennyiben pedig ezeknek nem tesz eleget a kormány, akkor adott esetben pénzügyi szankciókat is elfogadhatnak.

2018. november 21. 13:27
null

Túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett Olaszországgal szemben szerdán az Európai Bizottság az aggályosnak minősített jövő évi költségvetési tervezet miatt, amely a testület szerint „különösen súlyos megsértését" jelenti az uniós szabályoknak és a római kötelezettségvállalásoknak.

A bizottság első lépésként jelentést fogadott el az olasz helyzettel kapcsolatban, amelyet szakemberek szerint nagy valószínűséggel jóváhagynak majd a tagállamok pénzügyminiszterei is, és így formálisan is megindulhat a túlzottdeficit-eljárás, akár már januárban. Ennek keretében ajánlásokat küldhetnek Olaszországnak, amennyiben pedig ezeknek nem tesz eleget a kormány, akkor adott esetben pénzügyi szankciókat is elfogadhatnak.

„Súlyos aggodalomra ad okot az olasz helyzet. Az eurócsoport tagjainak azonos szabályok alapján kell játszaniuk, ezek azért vannak, hogy védjenek bennünket, hogy biztonságot, stabilitást és kölcsönös bizalmat teremtsenek" – emelte ki Valdis Dombrovskis,  az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök.

(MTI)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2019. január 16. 16:56
Bezzeg, ha az olasz kormány tagjai goldman sachs-os múlttal rendelkeznének, még dicséretet is kapnának és példaként állítanák a többiek elé.
zakar zoltán béla
2019. január 15. 20:51
mocskok
balbako_
2018. december 20. 19:18
Ezt hívják politikai zsarolásnak. És mindig lehúzzák!
kisgul
2018. november 21. 22:24
Itt már mindent elmondtatok, amit én is elszerettem volna mondani, Csak annyit , hogy ezen csak mi magunk fogunk tudni változtatni májusban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!