Hogyan vezessük be a magyar eurót?

2017. november 15. 11:14

A 2000-es évek eleji „csak menjünk be és minden jó lesz” típusú eurónirvána nem létezik.

2017. november 15. 11:14
Madár István

„A várható költségek, hasznok alapján azt gondolom, hogy Magyarország számára egy »nagyon óvatos európártiság« lenne az ideális. Mit jelent ez?

Egyrészt azt, hogy nem látszik olyan ok, ami miatt az időben lehetetlen távolságra (de legalábbis több évtizedre) kitoljuk az euróbevezetést.

Másrészt viszont a 2000-es évek eleji »csak menjünk be és minden jó lesz« típusú eurónirvána nem létezik. A valutaövezet előnyeiből csak úgy részesedhetünk, ha megteremtjük az euróérettség feltételeit (még egyszer: fiskális kapacitások, »bérkontroll«, makrostabilitás, makroprudenciális szabályozás, hatékony intézmények), és a belépés után is aktívan teszünk azért, hogy az érettségünk fennmaradjon. (...)

Magyarország a következő három-négy évben különösebb megerőltetés nélkül is képes teljesíteni azokat a feltételeket, amivel az érettségét bizonyítva az euró előszobájába (ERM-II.) léphet. Onnantól számítva még további két évig figyelhetjük a magyar és eurózónabeli gazdasági folyamatokat, gyűjtve az információkat bevezetés várható hatásairól. Ha ez idő alatt sem jön olyan bizonyíték, ami felülírja a valutaövezetről alkotott képünket, akkor a következő évtized első felében, közepén »magyar euróval« fizethetnénk.”

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bölcs Ész
2018. december 19. 08:54
A libsik szerint ha Magyarországon bevezetik az eurót, akkor a fizetések is akkorák lesznek, mint Ausztriában. Aki ezt az ostoba mantrát beveszi, az vigyázó szemét vesse Athénra!
drkovax
2018. január 08. 00:05
2010-ben 22.000 mrd volt az, nem 20.000 ...
Megtalálta
2017. november 28. 11:40
"Hogyan vezessük be a magyar eurót?" Nem is tudom. Mi lenne, ha leginkább sehogy?
Gyéressy Károly
2017. november 26. 14:06
Az is baj, hogy az államadósság csak a GDP százalékában csökken, abszolút értékben folyamatosan nő. A 2010-es 20 ezer milliárdról mára 26 ezer milliárdra nőtt, tehát újabb majdnem 30%-ot nőtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!