Indulnak az Örökhétfők

2024. február 07. 23:08

Állandó Petri György-tér nyílik a PIM-ben.

2024. február 07. 23:08
null
Győrffy Ákos
Győrffy Ákos

Decemberben lett volna nyolcvanéves Petri György. Lett volna, hiszen már nagyon régen, 2000-ben távozott közülünk. Fiatalon, ahogy mondani szokás, bár ötvenhét év azért nem olyan kevés. Ebbe az ötvenhét évbe sok minden belefért, Petri esetében pedig különösen sok volt ez a sok minden. Két végén égette a gyertyát, nem vitás, és a létezésnek arra a perspektívájára, amit ő birtokolt, a legpontosabban maga világít rá életében megjelent utolsó, Amíg lehet című kötetének Nélkül versében: „Nehéz nélkülem / elképzelni a világot. / De ki mondta, / hogy muszáj elképzelnem? // (Mellesleg, el tudom képzelni: / egy tányér tejszín / macska nélkül.)” A halála óta eltelt bő két évtizedben mintha a helyét keresné az életműve, s egyelőre úgy látszik, nem igazán találja. Vannak, akik szerint a verseinek zömét átjáró közéleti és aktuálpolitikai reflexiók miatt ez a költészet túlságosan erősen kötődött ahhoz a korhoz, amelyben megszületett. E sorok írója is részben így látja, de csak részben. Mert van Petri költészetének egy másik vonulata is. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scorpy-2
2024. február 29. 08:28
Petri György Apokrif Zakatol a szentcsalád Isten tömi Máriát, József nem tud elaludni, keres valami piát. Nem lel, felkel. Pizsamára húz fel inget és gatyát, lemegy a Háromkirályba, hogy egy fröccsöt legalább--- ---"Megint Isten?" ---"Az hát, megint." Sóhajt, nagyot húz és legyint: ---"Különben, múltkor kivertem a huppot. Ha az orrom elött dugtok! ---de így megmondtam a Marinak, legalább tartsad a pofád, úgyis szól, mint a földrengés mindig az a rohadt ágy, közben - de komolyan! - ne halljak több ha-ha-ha-halleluját!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!