Aki magyar borral kezeli a torkát – az Operába érkezik Plácido Domingo, ráadásul gazdagabb programmal, mint tervezte

2023. december 02. 06:52

Énekelt már Győrben az egészségügyi dolgozóknak, magyar borral kezeli a torkát, s a Virtuózok zsűrijébe is beült. A világhírű operaénekest több évtizedes kapcsolat fűzi hazánkhoz. Összeszedtük, mikor és hol fordult meg Magyarországon!

2023. december 02. 06:52
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Pár nap múlva ismét hazánkba – egészen pontosan a gyönyörűen felújított Ybl-palotába – érkezik Plácido Domingo operaénekes, ráadásul még gazdagabb programmal, mint azt korábban tervezte. 

A Domingo címszereplésével 2023. december 4-ére és 8-ára meghirdetett, koncertszerű Nabucco-előadás műsora helyett a világhírű spanyol művész a Magyar Állami Operaházzal egyeztetve színesebb, gazdagabb programmal lép majd budapesti közönség elé. A két időpontban a közönség egy Nabucco-keresztmetszetet, illetve egy Verdi-operagálát láthat Plácido Domingóval és a korábban meghirdetett operaházi szólisták fellépésével.

A koncert első felében a Nabucco egy órás keresztmetszetének főbb szerepeit Plácido Domingo (Nabucco), László Boldizsár (Izmael), Sümegi Eszter (Abigél), Gál Erika (Fenéna) és Palerdi András (Zakariás) alakítják. Az est második felében részletek hangoznak el A végzet hatalma, a Don Carlos, a Macbeth, a Traviata, az Aida és A trubadúr című operákból. Közreműködik Plácido Domingo, Sümegi Eszter, Gál Erika, Sáfár Orsolya, László Boldizsár és Palerdi András. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Kocsár Balázs vezényli.

Domingo és Magyarország

Mint ismert, a híres operaénekes nem először látható színpadi szerepben hazánk operaházának színpadán. Tavaly tavasszal telt ház előtt Simon Boccanegraként debütált az Andrássy úti dalszínházban. 

A közönség akkor több mint tíz perces, szűnni nem akaró álló tapsviharral hálálta meg a régóta várt produkciót. 

Noha több évtizedes kapcsolat fűzi a Magyar Állami Operaházhoz, Plácido Domingo a 2022-es tavaszi előadás előtt korábban még színpadi szerepben sosem lépett fel az Andrássy úti Ybl-palotában. 

A világhírű tenor korábban operai szerepben két ízben lépett fel Budapesten: 1973-ban Puccini Toscájában Cavaradossit alakította Déry Gabriella és Jámbor László partnereként, míg 1987-ben Verdi Aidájában Radamès szerepét formálta meg Polgár László, Tokody Ilona, Jelena Obrazcova és Sólyom-Nagy Sándor társaságában, 

azonban mindkét produkciónak az Erkel Színház adott otthont.

Színpadi szerepekből ugyan egészen 2022-ig nem, egyéb eseményekből viszont akadt bőven, melyek Domingót az Operaházhoz kötötték. A világhírű művész az általa alapított Operalia énekverseny 2009-es döntőjén a zenekari árokból vezényelte a Magyar Állami Operaház Zenekarát, és díjátadóként is színpadra lépett, majd a 2016-ban a Shakespeare Estélyen énekesként is debütált.

Plácido Domingo az Operaház színpadán (Forrás: OPERA)

Az elmúlt években Domingo az Operaház új játszóhelyének és háttérkomplexumának számító Eiffel Műhelyházban is kipróbálta magát, ahol 2020-ban és 2021-ben is rögzített hangfelvételt karmesterként és operaénekesként egyaránt. Tavaly márciusban pedig, az Operaház Újranyitógáláján három szám erejéig ismét karmesterként állt az Operaház zenekarának élére.

Idén tavasszal szintén Budapestre látogatott, akkor az MVM Dome-ban adott koncertet – a világhírű operaénekes mellett vendégként fellépnek a 2022-es Virtuózok tehetségkutató győztesei és különdíjasai is. Domingo és Virtuózok kapcsolatára később még visszatérünk.

Nem csupán a fővárosban fordult meg

A művész azonban nem csak Budapesten járt. Ahogy arról a Mandineren is beszámoltunk, 2021 nyarán – a koronavírus árnyékában – 

Győrben adott ingyenes koncertet az egészségügyi dolgozók tiszteletére a Győri Filharmonikusokkal.

A világhírű operaénekes felidézte, hogy a járvány őt magát és családját is megviselte, ezért még nagyobb személyes hálát érez az egészségügyi dolgozók iránt. Kásler Miklós akkori emberi erőforrások minisztere a fővárosi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Plácido Domingo régóta komoly vonzódást mutat a magyar zenéhez és a magyar kultúrához, ehhez párosul adni akarása azoknak az embereknek, akik rendkívüli körülmények között is helytálltak”.

Az esemény után a fellépésből koncertfilm is készült.

Győr mellett Pécset is érdemes megemlíteni, ha a híres tenor magyarországi kötődéseit vesszük sorra. Történt ugyanis, hogy 2011-ben Domingo kapta Pécs városának kulturális nagydíját. A díjjal a település azok munkáját ismeri el, akik munkásságukkal kiemelkedően hozzájárultak a város szellemi és kulturális gyarapodásához.

A díj nem kerülhetne méltóbb személyhez, mint Plácido Domingo, hiszen ő volt az, 

aki világnagyságként felvállalta Pécs kultúráját, és tavaly elvitte a világba Európa Kulturális Fővárosának üzenetét” 

– fogalmazott akkor Hoppál Péter, fideszes képviselő.

2017-ben Plácido Domingot egyébként éppen Pécsett hallhatta először a magyar közönség baritonként, korábban ugyanis nem ebben a hangfajban énekelt, hanem tenorként. Ekkor a Traviatában énekelte az idősebbik Germont, Georges szerepét.

Ezt is ajánljuk a témában

Domingo kapta Pécs kulturális nagydíját

Pécs január 22-én megalapított elismerését Plácido Domingo spanyol tenor kapja meg elsőként. A díjjal ezentúl azok munkáját ismerik el, akik munkásságukkal kiemelkedően hozzájárultak a város szellemi és kulturális gyarapodásához.

Győr és Pécs mellett Szegeden is megfordult már a világhírű operaénekes, 2019-ben fiával, ifjabb Plácido Domingóval lépett színpadra – Magyarországon először – a Plácido Domingo Classics fesztivál kiemelt eseményén, a szegedi Szent Gellért Fórum ifjúsági és sportcentrum nyitókoncertjén. 

Domingo és fia (Forrás: MTI / Krizsán Csaba)

Domingo a Virtuózokban

Talán nem mindenki van tisztában vele, de Domingo a magyar klasszikus zenei tehetségkutató, a Virtuózok nemzetközi mentora és támogatója is. Domingo amellett, hogy gyakran találkozik a Virtuóz-tehetségekkel, segíti is őket pályájuk elindításában, a szerencsés fiatalok már több nemzetközi koncerten is felléphettek vezényletével. 

2020-ban pedig a Visegrádi-országokban és Szerbiában sugárzott tehetségkutató műsor zsűrijében is helyet foglalt.

A művész hangszert és pénzdíjat is adományozott egy-egy magyar tehetségnek. Domingo büszke rá, hogy a tehetségkutatóban felfedezett fiatalokat, a világon egyedülálló műsornak köszönhetően milliók ismerhetik meg. A világhírű operaénekes-karmester 2014 óta ismeri a műsort, amikor Peller Mariann a művész magyar származású menedzserének, Nicholas Markonak megmutatta, milyen tehetségkutató indult Magyarországon. 

Maestro Plácido ezután a program támogatójává és nemzetközi mentorává vált, 2018-ban pedig részvényes lett a műsor nemzetközi terjesztését végző Virtuosos Holding Ltd-ben.

Miklósa Erika egy, a lapunknak adott korábbi interjújában így méltatta művészkollégáját: „Plácido Domingo, akivel New Yorkban sokat találkoztam és énekeltem a hét-nyolc éves amerikai pályafutásom alatt. Nekem ő példaértékű abban, ahogy a közönséggel kapcsolatot tart. Remek kolléga, emberségből is, művészetből is jelesre vizsgázott, emellett nagyon klassz üzletember. A Virtuózokban pedig igazi nagy mentorunk és támogatónk”.

Domingo véleménye a magyarokról

2022. június elején mutatták be a Plácido Domingo és a magyarok című könyvet, ami a világhírű operaénekes hazánkhoz fűződő kapcsolatát tárja az olvasók elé. A limitált példányszámú, magyar-angol nyelvű kötet közel 600 fotóval, több mint 400 oldalon keresztül meséli el, hogy Domingo pályafutása során hol és mikor találkozott magyarokkal, ők hogyan befolyásolták pályafutását, de a kötetből kiderül az is, hogy a spanyol világsztár mit gondol Magyarországról és az ország kultúrájáról

A Három Tenor tagjaként világhírűvé vált operaénekes pályafutása során rendszeresen dolgozott együtt olyan magyar művészekkel, mint Solti György vagy Marton Éva. Magyar kapcsolatai mellett a Plácido Domingo nagy tisztelője a magyar komolyzene képviselőinek, 

így örömmel népszerűsíti Erkel Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán vagy Lehár Ferenc zenéjét.

A magyarok egy különleges nép, világhírű zenével, kultúrával és rengeteg fiatal tehetséggel, akik a Virtuózok formátum segítségével egy még szélesebb, immár nemzetközi közönséggel ismertethetik meg a komolyzene szépségeit. Megtiszteltetés, hogy ennek a programnak a része lehetek” – nyilatkozta Domingo 2019-ben, majd azt is elárulta, hogy néhány fontos magyar szóval már bővült a szókincse.

Azt is elárulta akkor, hogy miután Berlinben Macbethet énekelt, picit fájt a torka, de – mint mondta – 

finom magyar borokkal segítettem a hangszálai­mon, és a legszebb magyar szót már meg is tanultam: Egészségedre!

Domingo a Magyar Zene Házának felépülését is figyelemmel kísérte. A munkálatok során videón üzent a magyaroknak, hogy örömmel értesült róla, hogy egy új zenei csodák palotája van készülőben Budapesten. A Liget Budapest Projektben épült Magyar Zene Háza a reményei szerint segít majd megszerettetni a klasszikus zenét a fiatalokkal.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: AFP/Jorge Guerrero

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drágabolgárúr
2023. december 02. 10:25
Ez mind érdektelen! Ami érdekes: vajon hallgat-e Azahriát?
P_F_Juli
2023. december 02. 09:47
Csodálatos énekes, az egyik legnagyobb, és valóban felejthetetlen, amikor a Hazám, hazám... Bánk bán nagyáriájával is megpróbálkozott - magyarul. Nálam ugyan Simándy felülmúlhatatlan, de Domingo is felejthetetlen volt.
auditorium
2023. december 02. 08:11
Domingo elénekelte MAGYARUL a nagyáriát a Bánk bánból (Mint számüzött ki vándorol a sűrű éjen át) akkoriban, amikor legalább 1O évig tilos volt az Operaházban ezt az Erkel operát elénekelni, mert féltek megsérteni az osztrák érzékenységet . Erkelt, a magyar Verdit, ezért alig ismerik külföldön.
Da Vinci
2023. december 02. 07:16
Jajj Istenem! És MIKLÓSA ERIKA MŰVÉSZNŐ közbenjárása nélkül???? Pedig a nélkülözhetetlen művésznő nélkül nem megy semmi!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!