„Abszolút diadal” – a Dubaji Operában odáig voltak a magyar művészek játékáért!

2023. szeptember 11. 21:50

Az elegancia és a szépség visszhangzott a Dubaji Opera falai között – fogalmaznak a szervezők.

2023. szeptember 11. 21:50
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ahogy arról beszámoltunk a Magyar Állami Operaház a Dubaji Opera meghívására A hattyúk tava és a Pillangókisasszony című produkcióival vendégszerepel 2023. szeptember 8. és 13. között az Egyesült Arab Emírségekben.

A Mandiner a helyszínről követi az eseményeket. Hiába a rekkenő hőség, a szokatlanul magas páratartalom vagy épp a napi két fellépés, a művészek megállíthatatlanok. Az előadások sorra óriási sikert aratnak, a dubaji közönség rendkívül befogadó, remekül ráhangolódnak a darabra. Taps, ováció, ujjongás és „bravó” kiáltások egy-egy jól sikerült etűd után – 

tényleg fergeteges a fogadtatás a Dubaji Opera szezonnyitó előadásán.

A hattyúk tava főbb szerepeit Melnyik Tatyjana és Yakovleva Maria (Odette/Odile), Timofeev Dmitry és Scrivener Louis (Siegfried), valamint Radziush Mikalai és Kekalo Iurii (Rothbart) alakítják. Az előadásban közreműködnek a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei is, a Magyar Állami Operaház Zenekarát a debütáns Hontvári Gábor dirigálja. A vele készült helyszíni interjúnkat itt olvashatja el.

A dubaji vendégjáték a Magyar Állami Operaház csaknem egy évtizedes közel-keleti jelenlétének eddig legjelentősebb fellépése. 

Ezt is ajánljuk a témában

A helyi operaház közösségi oldalán is beszámolt a hatalmas sikerről, mint írják: „a szezonnyitó előadás abszolút diadal volt!

„A hattyúk tava szereplői felejthetetlen előadást nyújtottak! Köszönet a Magyar Nemzeti Balettnek és a Magyar Állami Operaház zenekarának a kivételes produkcióért,

amely magasra tette a lécet, és mindenkinek, aki jelen volt, valóban emlékezetessé tette az estéjét

fogalmazott a premier után a Dubaji Opera.

A világ egyik leggazdagabb városának operaháza így írt még  a magyar vendégszereplésről „Az elegancia és a szépség visszhangzott a Dubaji Opera falai között, amikor az új évad hajnalát egy remekművel ünnepeltük. Ez a előadás tökéletesen ötvözi a szerelem, a varázslat és a szívszorító tragédiák narratíváját.”

Paolo Petrocelli, a Dubaji Opera vezetője a darab kapcsán közösségi oldalán arról ír, hogy küldetésük része, hogy összehozzák az embereket és a különböző kultúrákat. 

Rendkívül büszke vagyok a Magyar Állami Operaházzal és a Magyar Nemzeti Balettel való kiváló együttműködésünkre. 

Köszönet a több mint kétszáz művésznek – táncosoknak, zenészeknek –, valamint a budapesti menedzserek és technikusok mellett a Dubaji Opera kivételes csapatának, akik hozzájárultak az új évad emlékezetes és sikeres indulásához” – jegyzi meg az igazgató.

A premierelőadás után Petrocelli úgy fogalmaz: „A Dubaji Opera új évadának nyitó gálaestje a művészi kiválóság ünnepe volt, amely korosztálytól, nemzetiségtől és kulturális háttértől függetlenül inspirálja és felemeli az embereket.”

Együtt a művészetek jövőjéért Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben és azon túl!” – teszi hozzá a vezető.

A hattyúk tava történetéhez is alapul szolgáló hattyú-motívum világszerte sok helyen felbukkan a mitológiai történetek, legendák és mesék világában. A hófehér tollú, hajlékony nyakú, nemes külsejű madár szimbólumként is számos jelentésváltozattal bír, amelyekkel a régi idők embere éppen olyan gyakran találkozhatott, mint az újabb korok irodalmi műveit forgató, műalkotásait szemlélő közönség.

Korábban lapunknak adott helyszíni interjújában a Magyar Nemzeti Balett igazgatója, Solymosi Tamás kifejtette: „Remek érzés, hogy minden energia, idő és munka, amit belefektettünk az elmúlt években, az megtérül.

Egy nagyon szuper csapattá forrt össze ez a társulat

– pedig nem vagyunk kicsik, Európa talán az egyik legnagyobb együttese a Magyar Nemzeti Balett.”

Hozzáteszi: „Az vendéglátóink – akik a repülőjegytől az utolsó szögig mindent fizetnek nekünk – kérése volt, hogy ezt az előadást hozzuk. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy e téren mostanra nagyon széles a repertoárunk. Óriási dolog, hogy Ókovács Szilveszter előrelátóan és profi módon végigkoordinálta azt a fajta repertoármegújítást, aminek eredményeként most, amikor egy ügynökség bekopog hozzánk, olyan gazdag listát tudunk lerakni elé az asztalra, amiből bőven tud válogatni.”

Íme, néhány csodálatos fotó!

Előadás a Dubaji Operában (Kép: Dubai Opera)
Teltház a Dubaji Operában (Kép: Dubai Opera)
A hattyúk tavára igyekvő nézők (Kép: Dubai Opera)
Paolo Petrocelli, a Dubai Opera vezetője, középen (Kép: Dubai Opera)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Dubai Opera közösségi oldala. Videó: The National közösségi oldala

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2023. szeptember 12. 07:55
:-)
Vasalo
2023. szeptember 11. 22:07
Ki adta ezt a cimet?. Járt az az ember egyáltalán magyaz iskolába.? Vagy már a belpesti sulikban a hottentott nyelv tanitàsi szüneteiben oktatnak némi magyart is? Szégyen , hogy szalagcimnek sem tudnak egy értelmes mondatot összekotyvasztani . 🥾🥾🥾🥾🥾 Valamiért csak ODA lehet lenni, de nem ODÁIG, legfeljebb el lehet menni.
Lord Vader
2023. szeptember 11. 22:00
Dubaji Opera. Fúha, milyen kurva nívós hely lehet. A milánói La Scala a nyomába sem érhet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!