Árja istennőségtől a szivárványszínekig – Taylor Swift a csúcsra ért

2022. november 10. 18:01

A világ és sikerei csúcsán van most a sztárénekesnő, akiért hiába rajonganak az alt-right fiatalok: Taylor Swift a progresszív ideológia képviselője lett – a woke eltörlésharcosok azonban most őt is utolérték egy rossz szava miatt.

2022. november 10. 18:01
null
Kovács Gergő

Nyitókép: Andres KUDACKI / AFP

 

Még mindig csak 32 éves, de már tizenegyszeres Grammy-díjas Taylor Swift, a 21. század talán legnagyobb fehér popcsillaga – és ami még megdöbbentőbb azoknak, akik csak ímmel-ámmal követik a popszakmát: az amerikai énekesnő Midnight című,

legújabb nagylemezének tíz dala a Billboard toplistájának első tíz helyén áll – egyszerre

– november első napjaiban, amire még nem volt példa a könnyűzene történetében.

Vagyis hősnőnk épp leuralja a zenei világot, de nem csak ezért, sőt, elsősorban nem ezért érdekes Swift.

Az előbb említett sikerek mellett ugyanis az altrightos körök pár éve igazi kultuszt építettek köré, tombol körülötte a cancel culture, magát kereszténynek tartja, de közben minden progresszív ügyet támogat. Kiből lett és ki most ez a körülbálványozott énekesnő?

 

Múlnak a gyermekévek

Taylor Swift Pennsylvania államban, 1989-ben született tőzsdeügynök apa és háztartásbeli anya lányaként, egy öccse is van. Már gyerekkorában dalokat kezdett írni és karaoke versenyeken tűnt fel, de nyert egy költészeti versenyt is, a vers címe pedig nem más volt, mint Szörny a gardróbszekrényemben. Tizenegy évesen állítólag írt egy regényt is, de azóta sem erőlteti a kiadását.

Az ambiciózus kamaszlány tizennégy évesen a zeneipar egyik fellegvárába, Nashville-be költözött, és szerződést írt alá egy menő lemezkiadóval, mi több, a legfiatalabb dalszövegíróvá vált, akit egy másik, ugyancsak menő cég leszerződtetett.

Swift nem volt sem türelmes, sem hűséges típus. Amikor úgy érezte, hogy tizennyolc éves koráig várnia kell, hogy kiadhasson egy albumot, dobbantott. Erről így nyilatkozott:

Ezt követően Taylor ide-oda mozgolódott, meggyőzött pár embert, és még mindig csak tizenhat évesen stúdióalbumot vehetett fel, amit stílszerűen saját magáról nevezett el. 2008-ban aztán, a következő albumával már a toplisták élére kerül és hipp-hopp, jöhetett a világhír, alig 19 évesen.

Zenei stílusa amúgy a könnyed poptól és a countrytól az indie folkon, elektropopon és hiphopon át egészen az alternatív rock világáig ível –

és hamar olyan szintre jutott , hogy nem csak követte, hanem diktálta is a trendeket.

Swift country-s kezdetei 2008-ból

 

Zajlott az élet, különösen a magánélet

Taylor Swift azóta is tarol, siker éri a sikert. Akadtak azért érdekes jelenetek: 2009-ben elnyerte az MTV Video Music Awardson a legjobb női videó díját. A beszéde közben a manapság a közéleti hírekben is sokat szereplő Kanye West kiragadta a kezéből a mikrofont, és bejelentette, hogy ezt az egészet Beyoncénak kellett volna nyernie.

2017-ben Swift beperelte David Muellert, a híres-neves tévés személyiséget. Mueller állítólag tapogatta őt, más szóval szexuálisan bántalmazta. A műsorvezetőt elbocsátották, erre Mueller hazugsággal vádolta Swiftet, és beperelte, hogy megtérítse az elbocsátásából adódó károkat. Swift természetesen ellenpert indított, amit megnyert, aztán meglovagolta a hullámot: törölte a közösségi médiában futó fiókjait, majd kiadta a Look What You Made Me Do című dalt. (A cím fordítása nagyjából: Nézd, mit kell tennem miattad.)

Az elmúlt években gyakorlatilag arannyá változott minden, amihez ért. 2018-ban turnézni indult az Egyesült Államokban: ez lett a legtöbb bevételt hozó női turné, egyben a történelem legnagyobb bevételt hozó észak-amerikai koncertturnéja.

Taylor Swift magáról ír, magáról zenél. Egy interjúban így fogalmazott aktuális lemezéről: „Aki meghallgatja, megtudja, mi történt velem az elmúlt két esztendőben”. Taylor Swift nőből van. Annyira sok mindenkivel járt, hogy

azt is megkapta, csak kihasználja a férfiakat, így gyűjtve élményanyagot a számaihoz.

Végül behúzta a kéziféket randizgatás terén, s a következőt mondta: „Nem adom meg a médiának ezt a fajta szórakozást. Nem szeretnék randizni senkivel, nehogy képek készüljenek rólunk. Nem akarok flörtölni öt percre sem, mert a következő napon már azt olvashatom az interneten, hogy együtt vagyunk. Manapság, ha nyitott vagyok a szerelemre, az csak árt a karrieremnek.” Jelenleg évek óta egyetlen színésszel jár, őt Joe Alwynnak hívják.

 

Taylor Swift három gramofonszobrocskáját fogja, miután a negyediket leejtette, és az eltört a Grammy-díjak 52. átadási ünnepsége utáni fotózáson 2010.-ben. Swift többek között az év albuma díjat kapta meg a Fearless című lemezéért. MTI/EPA/Andrew Gombert

 

Swift és a politika

Az énekesnő kapcsán politikai vonatkozás, hogy a  új jobboldali, alt-rightos körök pár éve kultuszféleséget építettek köré, feltalálva a nagy fehér popistennő szerepkörét. A pár éve nagyot futó, manapság kissé elcsendesedő alt-right mozgalom egy viszonylag újszerű, nem egyöntetű politikai irányzat, amely elutasítja a hagyományos konzervativizmus legnépszerűbb tanait, nagymértékben használja az internetet, ezen belül a közösségi médiát. Elutasítják a bevándorlást, a multikulturalizmust, a politikai korrektséget, ugyanakkor szélsőséges eszméket is hintenek, például a fehér felsőbbrendűségről.

Történt, hogy ezek az egymástól is független internetes csoportok megtalálták maguknak Taylor Swiftet, és alt-right üzenőfalakon, például a 4chan-on terjedtek el olyan tartalmak, hogy például: „Taylor Swift egy árja istennő, a fehér európai nép náci avatárja”. A helyzet odáig fajult, hogy az egyik, mára megszűnt Facebook-csoport a „Taylor Swift a fasiszta Európáért” nevet kapta. A alt-right populárisabb és vállalhatóbb szárnya, a Breitbart kommentátora,

Taylor Swift ugyanakkor soha nem állt kapcsolatban ezekkel a csoportokkal, egy későbbi interjúban „undorítónak” és „visszataszítónak” minősítette a fehér felsőbbrendűség tanát. Az, hogy az alt-right csoportjai rávetítették az ideológiájukat Taylorra, saját tévedésük lehetett: az énekesnő fehérsége, szőkesége „ihlette meg” a szélsőségeseket, és az, hogy nem tudták őt hova tenni – erről a The Cut magazin írt.

A Miss Americana előzetese

 

A 2016-os választási kampány idején sok rajongó és kritikus Donald Trump támogatásaként értelmezte Swift egyszerű hallgatását – ekkor, demokrata, progresszív felfogás szerint együtt kellett volna harsognia a többiekkel fasizmusról, apokalipszisről – bármiről, amit a Grammy-díjas énekes elmulasztott. Komoly hiba.

Még komolyabb hiba, hogy magyarázata három évet késett.

2018-ban már a demokraták támogatására buzdított, liberális plakátlánnyá vedlett,

végül a Rolling Stone-nak bevallotta: sajnálja, hogy akkoriban nem árulta el pontosabban politikai beállítottságát. Úgy tűnik, még idejében kapcsolt, és egyelőre nem törölték ki a világegyetemből, de azóta is gyanakodva méregetik, időnként a szemére vetve, hogy nem volt elég éber.

 

Kereszténység vagy progresszió? Kereszténység és progresszió!

A világsztár magát kereszténynek tartja, de nagyon korszerűen: úgy, hogy közben minden progresszív ügyet támogat.

2020-ban Miss Americana címen a Netflix forgatott dokumentumfilmet Taylorról: a film arra (is) hivatott, hogy bemutassa, hogyan „tolódott balra” az amerikai lány, hogyan szakadt el korábbi, apolitikus lényétől, hogy végül fullba tolja az LMBTQ-kampányt, a kardcsörtető napi politikát, és szivárványszínekben énekelgessen. Bármi is volt Swift szándéka a gondosan megszerkesztett dokufilmmel,

az valójában arról szól, hogyan hódolt be egy önerőből is magasra jutott, tehetséges énekesnő a korszellemnek.

„Emberi szempontok”, „erkölcsi iránytű”, „valódi kereszténység”, meg a többi – és elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor végül kiderült, mit ért Taylor Swift valódi kereszténységen: az amerikai demokrata, progresszív baloldal értékeit, hiteit, látomásait.

Ennyi.

Taylor Swift amerikai énekes-dalszerző fellép a perthi Optus Stadionban 2018. október 19-én. MTI/EPA/Richard Wainwright

 

Taylor Swift saját munkássága ugyanakkor

annyi pénzt fialt, hogy az már ismert nevű pénzemberek érdeklődését is felkeltette;

az öntudatra ébredt énekesnő viszont keményen fellép saját érdekei mellett. Egy 2020-as Instagram-sztorijában számolt be arról, hogy korábbi kiadója, a Big Machine Swift élő koncertjeiből akar albumot kiadni – az énekesnő ehhez viszont nem akart hozzájárulni.

„Mindig őszinte vagyok veletek ezzel kapcsolatban, szóval tudnotok kell, hogy ehhez a kiadáshoz nem járultam hozzá. Nekem úgy tűnik, hogy Scooter Braun és pénzügyi támogatói, a 23 Capital, Alex Soros és a Soros-család, és a The Carlyle Group látva a legújabb mérlegeket rájöttek, hogy 330 millió dollárt fizetni a zenémért nem volt egészen bölcs döntés és pénzre van szükségük” – írja rajongóinak.

„Véleményem szerint... ez csak egy újabb esete a szégyentelen kapzsiságnak a koronavírus idején. Ízléstelen, de átlátszó” – teszi még hozzá két évvel ezelőtti kirohanásában.

 

Swift a cancel culture-t is kicselezi

A napokban történt, hogy Taylor Swift új albumának minden elképzelhető listát vezető dalából, az Anti-Hero című szám videóklipjéből kivágatták a „kövér” szót. Ez a szó ugyanis mindenre elszánt aktivisták szerint „tovább mélyíti” a „kövérségfóbiát” a szerencsétlen emberekben – vita nincs, közfelháborodás van.

Swift ezúttal is gyorsan alkalmazkodott: új klipet készítettek, amiből kihagyták a „kövér” szót.

Elmondása szerint maga is evészavarokkal küzdött, és – hol, ha nem a művészetben – őszintén szeretett volna beszélni a saját életéről. Nem jött be. A korrekció viszont bejött, és az énekes egyelőre betömte a cancel culture száját.

Nem biztos, hogy Taylor Swift annyira bonyolult személyiség. Nem biztos, hogy a filozófia és a vallások alapkérdésein töpreng a luxusban. Talán csak jó a szimata, jók a kapcsolatai, adott a tehetsége, félti az elért státuszt és arra hajlik, amerre a szél fúj. Ez valójában nagyon is emberi, és eddig bejött neki. Ahogy gyakorlatilag minden az életben.

Íme, az ominózus űj sláger:

 

Felhasznált források:

https://www.thecut.com/2019/09/taylor-swift-says-rolling-stone-she-didnt-know-she-was-an-alt-right-icon.html

https://www.theguardian.com/music/2019/sep/19/taylor-swift-white-supremacy-repulsive-politics-democrat

https://www1.cbn.com/cbnnews/entertainment/2020/february/pro-lgbt-pro-choice-taylor-swift-says-her-brand-of-christianity-is-the-real-christianity

https://www.billboard.com/charts/hot-100/

https://index.hu/kultur/2022/11/04/cancel-culture-taylor-swift-lizzo-elvis-costello-the-rolling-stones-winnetou-dee-snider-sharon-osbourne-corey-taylor/

Wikipédia

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HoldChore
2024. február 05. 01:38
Csak egy száma tetszik. Azt is csak akkor találtam meg, mikor egy koreai lánycsapat eltáncolta és megtaláltam 7 évvel később. Addig azt sem tudtam ki ő. De utána megkutattam és tényleg csodás amit tett, de akkor is csak az az egy száma tetszik :)
Wolfram004
2022. november 12. 17:03
Ezek az előadók a szabadkőművesek segédmunkásai, az ő fegyvertáruk elég nagy hatótávolságú eszközei. Gyártják őket futószalagon, használják, majd leselejtezik. Felesleges róluk önálló cikket írni.
Spiltyu
2022. november 11. 09:33
"Szörny a gardróbszekrényemben" Tuti látta a Szörny Rt-t...
I_Isti
2022. november 11. 09:27
Ezeket szerintem sorozatban gyártják gépsorokon. Lehet, hogy szabadalmaztatva is van a gyártósor...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!