Hetvenéves a Magyar Állami Népi Együttes

2021. június 29. 16:55

A Magyar Állami Népi Együttes táncosai és muzsikusai a magyar népi kultúra legsikeresebb nagykövetei. Tánc-Ünnep az idén 70 éves együttessel.

2021. június 29. 16:55
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli az ország első számú hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Állami Népi Együttes. A színes programkínálattal kecsegtető jubileumi évad hivatalosan is megkezdődött és 2022 tavaszáig tart. A nyár kiemelkedő eseménye a hetven évet felölelő Tánc-Ünnep című nagyszabású gálaműsor lesz, amit Szegedi Szabadtéri Játékok keretében adnak elő július 23-án. Filmbemutatóval készülnek, megjelenik az együttes életét bemutató fotóalbum, lesz szabadtéri fotókiállítás, ősszel pedig premierrel és európai turnéval készülnek.

 

Részlet a MÁNE előadásából, Hagyományok Háza / Fotó: Dusa Gábor

 

A MÁNE története

Rábai Miklós, az együttes alapítója 1950-ben kapott megbízást a Magyar Állami Népi Együttes megszervezésre, az első fellépésre 1951. április 3-án került sor az Operaházban, a Mojszejev együttessel közösen. A Magyar Állami Népi Együttes Ének-, Zene- és Tánckarának első önálló bemutatója 1951. május 14-én, a Városi Színházban (későbbi Erkel Színház) volt. Az együttes vezetőinek sorában Rábai Miklóst többek között Tímár Sándor, majd Mihályi Gábor követte, történetének három nagy korszaka alatt a Magyar Állami Népi Együttes az ország legrangosabb néptáncegyüttesévé vált, színpompás, gazdag repertoárja a világ legtöbbet utazó társulatainak rangjára emelte.

Hét évtizedes fennállása alatt négy világrész ötven országának színpadain léptek fel

és több mint 5 millió néző ünnepelte világszerte nagy sikerű műsoraikat.

 

Mihályi Gábor, a MÁNE vezetője / Fotó: Dusa Gábor

 

Lajkó Félix, Ferenczi György és a Szent Efrém Férfikar is szerepel a gálaműsorban

A hetven évet felölelő Tánc-Ünnep című nagyszabású gálaműsort július 23-án láthatja a közönség a Szegedi Szabadtéri Játékok programsorozat keretében. A korokon átívelő összművészeti előadás az ötvenes évektől napjainkig mutatja be a legendás együttes művészetét a szegedi Dóm téren.

Az erre az alkalomra készült gálaműsorban többek között olyan művészekkel és formációkkal lépnek színpadra, mint Lajkó Félix, a Szent Efrém Férfikar, Ferenczi György és az 1ső pesti rackák, Brassói-Jőrös Andrea és Staszny Zsófia operaénekesek, valamint a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A bemutató egy hagyományos műfajokon átlépő utazás, a táncoló, zenélő, éneklő ember örömünnepe, csillagok parádéja a csillagok alatt!

A Szent Efrém Férfikar a Hagyományok Házában / Fotó: Dusa Gábor

 

Kötet és kiállítás

 A Végtelen motívum címmel egyedülálló fotóalbum jelent meg Váradi Levente fotóművész képeiből, amely a Magyar Állami Népi Együttes előadásait és a kulisszák mögötti életét örökíti meg, gazdag képanyaggal a 2019-20-as évekből. Hetven év alatt a világ körül címmel szabadtéri kiállítás nyílt az együttes székháza, a Hagyományok Háza előtt a Corvin téren. A tárlat tablókon, hirdetőoszlopokon, monitorokon és viseletbe, jelmezbe öltöztetett bábuk segítségével mutatja be a hetven esztendő történetét és művészeti eredményeit. A kiállítás látogatói meggyőződhetnek arról,

hogy a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és muzsikusai a magyar népi kultúra legsikeresebb nagykövetei a nagyvilágban.

Nyáron több helyszínen is lehet majd találkozni a Magyar Állami Népi Együttes nagyszabású produkcióival, kiemelkedő jelentőségű és szintén jubileumi fellépés lesz a tavaly húsz éves, elsöprő erejű műsoruk, a Naplegenda tokaji előadása. A dinamika, a hagyomány és a misztikum varázslatos egyvelege által övezett 21. századi táncszínházi előadás 2000-es bemutatója óta eltelt húsz év alatt több, mint kétszázszor aratott viharos sikert hazánkban és külföldön, Kínától Oroszországon és Makedónián át Franciaországig.

 

Jubileumi koccintás a Hagyományok Házában / Fotó: Dusa Gábor

 

MÁNE a határainkon túl

Őszi programok között szerepel az együttes új bemutatója, az Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című előadásuk. Tamási Áron eredeti műve nyomán készült (nép)zenés-(nép)táncos színházi feldolgozásában az autentikus folklór újszerűen és szokatlanul kortársszínházi játékstílussal kerül szerves egységbe.

A korábbi évekhez hasonlóan a hazai fellépések mellett a határon túl és Európa-szerte is turnézik az együttes,

augusztus végén a vajdasági Zentán vendégeskednek, szeptember közepén Erdélyben lépnek fel több helyszínen, októberben Liszt-mozaikok című előadásukkal vendégszerepelnek Londonban, ahol a Magyar Állami Népi Együttes zenekara a Royal Philharmonic Orchesra-val lép színpadra.

 

70 éves a MÁNE – sajtótájékoztató, Hagyományok Háza / Kép: Dusa Gábor

 

Öt évvel ezelőtt, a 65. évfordulóra készült el az együttes történetét bemutató filmtrilógia, amit nagy sikerrel vetítettek a jubileum alkalmával az Uránia Nemzeti Filmszínházban, és amit a Duna TV is műsorára tűzött. Idén, a 70. évfordulóra további két résszel bővül a Történetek a Magyar Állami Népi Együttesről című filmsorozat. A negyedik és az ötödik rész bemutatója október 10-én lesz az Urániában.

A Mihályi Gáborral készült interjúnkat itt olvashatják.

Nyitókép: Dusa Gábor

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2021. június 29. 21:56
Egyetlen transz személyt se látok, se egynemű párt, se négert. Mindjárt jön Szar-genny néni, és betiltja a picsába az egész n444ci vircsaftot.
Senki Alfonz
2021. június 29. 21:25
Azért miért nem szerepel a műsoraik között a méltán híres Ecseri lakodalmas? Rábai Miklós megérdemelné!!!!! Vagy az is cucilista?
pollip
2021. június 29. 21:18
Ne reklámozzák magukat, mert az ellenzék simán elvész tőlük mindent.( Zeneiskolasok, 100 tagú cigányzenekar....)
balbako_
2021. június 29. 19:56
Nagyon ritka alkalom, hogy őket itthon láthassuk. Minden vezetője mellett világszínvonalon dolgoztak, járták a világot és megmutatták az embereknek a csodálatot magyar népi kultúrát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!