7+1 izgalmas furmint, amiről illene még hallani a jövőben

2017. február 03. 15:26

Hagyjuk a nagy neveket: a felfedezés öröme akkor az igazi, ha olyat kóstolunk, amit előtte még kevesen. A Mandiner.bor éppen ezért most küldetésszerűen szállítja a Furmint Február nagykóstolójának legizgalmasabb felfedezéseit. Tállya, Legyesbénye, Erdőbénye, Sárospatak és Somló a fedélzeten!

2017. február 03. 15:26
Bukovics Martin

A Furmint Február nagykóstolóján még a rendelkezésre álló idő háromszorosa se lett volna elég ahhoz, hogy tisztességes-közelien végigkóstoljam a kínálatot. Ezt meg sem kíséreltem, inkább azt kutattam, hol találok rá izgalmas vagy új dolgokra.

1. Vincze Tomi Hosszú-hegy Furmint 2015

Gyönyörű furmint, tinédzserkora végén, fiatal felnőtt kora elején. Hogy a maradékcukor milyen mértékben képes szárnyakat adni a fajtának, azt Vincze Tomi ezzel a sárospataki borral gyönyörűen bebizonyítja. A fiatal, molinóján Ozora-karszalaggal palackot fogó borász elmesélte: 2015-ben még csak a Hosszú-hegyen volt szőlője, ebből a furmintjából 280 palackot tudott csak készíteni a harmad hektárjáról. Kossuth-prés, 40 százalékos lékihozatal, mustülepítés, fajélesztő, 7 gramm maradékcukor, 13-as alkohol, 6,6 sav. Szép szerkezet, öröm inni. 150 palackkal van még, a pincénél lehet csak kapni.

2. Kolonics Károly somlói furmintvariációi 2015-ből

Ahhoz azért kell némi ihlet, hogy valaki berakjon egy 2015-ös furmintot egy ötéves, illetve párhuzamosan egy ötvenéves hordóba, majd mindkét bort piacra dobja. Kolonics Károly elmondása szerint mindkét tétel esetén ugyanarról a területről származik az alapanyag, a borkészítés során használt technológia is ugyanaz: 6-12 órás héjon áztatás, fahordós erjesztés és érlelés. Eltérés csupán a két hordóban van: az egyik egy pár éve felújított 1500 literes ötvenéves darab, a másik pedig egy viszonylag új, ötéves 1500 literes tölgy. A pincétől megszokott rusztikusságra még egy lapáttal rádob az a diósság, amit lecsengésben érezni az ötvenéves hordóban érlelt bornál.

3. TR Művek Furmint 2016

Tállya radikálisai 2016-ban már szeptember elején nagyon magas cukorfokkal tudtak szüretelni és mindemellé nagyon magas sav is társult, meséli a birtokot képviselő Uliczki Dénes a rendkívül ígéretes 2016-os furmintjukról. Ilyen évjárati adottságok mellett nem volt más választásuk, mint maradékcukros, ám még a száraz kategóriában focizó bort készíteni. Németes 7 gramm cukor, 7 gramm sav. Uliczki Dénes szerint a maradékcukor jót tesz mind a borok eltarthatóságának, mind a jobban ihatóságának, és állítja: a száraz tokajik elmúlt tízéves forradalmának kicsúcsosodása lesz majd a maradékcukor visszatérése. A 16-os évjárat TR-furmintjából 16 hektoliter készült.

4. Csite Norbert Toplec Tokaji Furmint 2013

Viszonylag ritka, hogy valaki úgy kóstoljon meg egy bort, hogy rögtön melléteszik az analitikát. Csite Norbert a Furmint Februáron büszkén kirakta az asztalra a borok minden paraméterét, így már az első korty előtt tudni lehetett: félédesre kell számítani. Hogy mennyi mindenre lehet számítani a kategória hallatán! Mindenre, de nem Csite borára. Olyan, mintha összegyúrt volna egy komolyabb moselit, egy jobb burgundit meg egy száraz tokajit: bár lefotóztam az analitikát, inkább nem teszem itt közzé, semmi kedvem hozzájárulni ahhoz, hogy előítéletek alapján döntsenek. Nincs kereskedelmi forgalomban, nem is nagyon lesz, hozzájutni csak Erdőbényén lehet, érdemes.

5. Montium-borok

Nem Legyesbénye az a tokaji település, amit a borvidéket alapszinten ismerők felsorolnának a híres termőhelyek között. Holott. Pedig. A bioművelésre éppen átálló Tokaj Montium borai alapján Legyesbénye ott van a legizgalmasabb hegyaljaiak között: az az ízgazdagság és rétegzettség, ami boraikban kőkeményen benne van, a terroirt az egekbe fogja emelni. A Barna-dűlő dűlőszelektált furmintja minden értelemben a szortiment csúcsa, de a picit több maradékcukorral játszó magnumpalackos Duhaj-furmintra is nehéz nemet mondani, hát még ha negyedszer tölt belőle valaki.

6. Homoky Dorka Bártfai furmint 2015

A tállyai borász borainak egyre tudatosabbá válását hihetetlen izgalmas nyomon követni, a 2015-ös Bártfai az izgalom mellé még örömöt is ad. Spontán, acéltartályban erjedt egész éjszakás ülepítést és egészfürtös préselést követően. Ezt követően harmada ötödtöltésű tölgyfahordóba került majd' fél évig, majd szeptemberben csavarzárral palackozva töltötték le ezt a körülbelül ötszáz palackot, ami van belőle. Nem fogják kitalálni, mi áll jól neki és mi teszi külön is szerethetővé a Bártfait: a maradékcukor! Mellette a tállyaisan magas savak, koncentráltság, zöldalma és körte. A pincénél kapható csak egyelőre ez a bor is.

 

7. Szóló Frivolo 2015

Csak kitartunk végig Tállya mellett, a válogatás utolsó tagja egy viszonylag friss versenyző, az alaposan átgondolt koncepcióval piacra lépő, 2013 óta, jelenleg 4,5 hektáron gazdálkodó Szóló. A cél a hét hektár. A Frivolo névre keresztelt borukat tartályban érlelték és erjesztették, végig 14 fokon. Citrusok, frissesség, lendület, sokat nem kell rajta gondolkodni, minden kortyát öröm inni. A borokat nem dűlőkről vagy éppen szőlőfajtákról nevezték el, hanem zenei kifejezésekről: így a különböző évjáratokban simán lehet, hogy teljesen eltérő területek termése kerül az adott albrandbe. Fajélesztőt nem használnak, csak a Dukát-dűlőben található zweigeltjükből és blauburgerjükből származó rozéjukhoz, amit nem a hazai divatnak megfelelő egynyári bornak, hanem inkább a provence-iekhez hasonló komolyabb, fahordós érlelésű tételnek szánnak. A birtok éppen a bioművelést elismerő certifikáció megszerzésén dolgozik, mint azt a birtokot vezető, tállyai születésű Éless Tímeától megtudtam.

És hogy melyik a +1? Számolják ki.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!