Gépi tanulással a forgalomcsökkentésért

2016. szeptember 15. 14:20

Újfajta gépitanulás-algoritmusokkal optimalizálható a forgalom, ritkábban kerülünk dugóba, kevesebbet időzünk zsúfolt utakon.

2016. szeptember 15. 14:20

Ülünk az autóban, és várjuk a zöldet. Várakozás közben vajon hányszor gondolkoztunk el a közlekedés hatékonyságának növelésén? Mindenkinek eszébe juthatott…

Úgy tűnik, a kínai Tsinghua Egyetem megoldja helyettünk. Kutatói ugyanis rájöttek, hogy a közlekedési jelzések megerősítéses mélytanulással optimalizálhatók, és így kevesebb lesz a dugó.

A közlekedés hatékonyabbá tétele azért problémás, mert komoly kihívásokkal jár: előbb a folyamatról kell hatékony modell, amit aztán optimalizálhatunk. Az első feladatot nyolcsávos kereszteződés egyszerűsített modelljével kivitelezték: a jelzőlámpák csak piros és zöld fénnyel világítanak, a járművek csak egyenesen előre haladhatnak. Ezt követően megerősítéses tanulóalgoritmusokkal próbálták meghatározni a legtöbb rendszerszintű előnnyel járó jelzést, majd a mindkét irányban formálódó sorok hosszát számszerűsítették. Az algoritmusok megkísérelték minimalizálni a forgalmi sorok hosszát és csökkenteni a sofőrök várakozási ideit.

A megerősítéses tanulóalgoritmusokat mélytanulás-algoritmusokkal kombinálva jelentősen csökkent az optimalizált megoldások megtalálására fordított számítási idő.

A kutatók elmondták, hogy a megerősítéses mélytanulás-megoldások jelentősen túlszárnyalják a hagyományos megerősítéses tanulóalgoritmusokat, sokkal jobb eredményeket érnek el.

Egy teljes nap szimulációjában ezerrel kevesebb autó állt meg teljes egészében, és csúcsidőben átlagosan 13 másodperccel csökkent a közlekedésre fordított idő.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
williams12
2016. szeptember 15. 17:59
Helló Vagyok férfi francia állampolgárságú politikus foglalkozó pénzügyi kölcsönök vagy rövid és hosszú távú magánbefektetések kezdve € 5000 € 80.000.000 senkinek komoly, megbízható és őszinte kívánó kölcsön. My kamatláb változik 2% -ról 3% attól függően, hogy a hitel összegét és időtartamát vissza a források, hogy különösen nem akarom, hogy megsértik a törvény uzsora. Kérjük, lépjen kapcsolatba velem ([email protected]) a jövőre nézve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!