Tega, a segítőkész robot

2016. március 20. 12:00

Gyerekeket segít a tanulásban egy szórakoztató küllemű robot.

2016. március 20. 12:00

Tega, az MIT Személyi Robotika Csoportjának okostelefon-alapú új csodamasinája közösségi és segítő robot is egyben. Oktatási céllal fejlesztették, sok tanárral ellentétben szórakoztat, hatékony és egyénisége is van, mint a csoportot vezető Cynthia Breazeal majdnem minden gépének.

Gyerekekkel folytatott interakciókra találták ki, tanítani fogja őket, hosszú távon próbál eredményt elérni velük. Arcjegyek alapján érzékeli kommunikációs partnere érzelmi állapotát, annak megfelelően dolgoz ki, szab személyre motivációs stratégiákat.
A rendszer tesztelésekor kiderült, hogy tanítványa személyiségétől függően képes magától tanulni, javítani magán. Nem meglepő módon, hatékonyabb a pozitívan viszonyuló gyerekekkel szemben, és a gyerekek hozzáállása is egyre jobb. Ebben nagyon különbözik a kommunikációs partner személyéhez nem igazítható, lényegében mindenkit egyformának tételező sok-sok segítő és társrobottól.

38 három és öt év közötti kisgyerekkel tesztelték Bostonban. Nyolc héten keresztül mindegyik 15 perces egyéni foglalkozások formájában dolgozott vele: például egyedi tanulási játékkal összekötve igyekeztek spanyol szavakat elsajátítani. Tega nem tanárként, hanem tanulótársként közreműködött, és persze segített is közben, vagy együtt bosszankodott, esetleg unatkozott a gyerekekkel, azaz ugyanazok az az érzelmi állapotokat mutatta, mint ők. És egy kicsit tovább is ment, idővel már nemcsak „tükörként” működött, hanem egyre személyesebb reakciókat mutatott.

A szinte teljesen vezeték nélküli rendszert könnyű beállítani, és a teszt bizonyította, hogy egyáltalán nem zavarja a tanulókat. A kutatók további teszteket terveznek.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!