Sárkányos kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban

2016. március 09. 09:25

Sárkányok mindig lesznek – kiállítás nyílt a sárkányok irodalmi reprezentációjáról a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A kiállításon felvázolják a különböző kultúrák sárkányértelmezéseit, bemutatják a „tudományos” leírásukra tett kísérleteket, érzékeltetik rendkívül termékeny jelenlétüket a képzőművészetekben, de a fő hangsúlyt a magyar irodalom sárkányaira helyezik.

2016. március 09. 09:25

Március hetedikén sárkányokról szóló kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A kiállítás november 6-ig látogatható, a kiállítás leírását pedig a megnyitó Facebook-oldaláról csentük el:

A sárkányok évezredek óta foglalkoztatják az emberek fantáziáját. Szerepelnek a különböző mitológiákban, legendákban, a legkorábbi képi és szöveges emlékekben is. A pontosan nem leírható, de sokféle alakban felbukkanó sárkányok bemutatása sokoldalú megközelítést tesz lehetővé. Arra vállalkoztunk, hogy felvázoljuk a különböző kultúrák sárkányértelmezéseit, bemutatjuk a »tudományos« leírásukra tett kísérleteket, érzékeltetjük rendkívül termékeny jelenlétüket a képzőművészetekben, de mindenekelőtt a magyar irodalom sárkányait ajánljuk a látogatóink figyelmébe.

A PIM minden korosztály számára élményszerű találkozást nyújt a sárkányok izgalmas világával. Eredeti műtárgyak mellett kipróbálható másolatok, kreatív játékok is gazdagítják a kiállítási teret. A kultúrtörténetből vett példák kiindulási pontként szolgálnak az irodalmi sárkány-alakváltozatok gazdagságát bemutató válogatáshoz. A sárkány elleni küzdelem, a harc motívuma azzal szembesít, hogy az élet nehézségeit nem lehet kikerülni, a hősnek küzdenie kell azért, hogy létének magasabb szintjére jusson.

Az irodalom legkülönbözőbb műfajaiban, sokféle alakban jelenik meg a sárkány; válogattunk a klasszikus és a kortárs irodalom legjavából, de bemutatjuk a gyermekirodalom, a népmese és a fantasy-irodalom fontosabb sárkányos műveit is. A tárlaton az alábbi szerzők szövegei szerepelnek: Áprily Lajos, Babits Mihály, Csukás István, Ferencz Győző, Jékely Zoltán, Jókai Mór, Kassák Lajos, Kodolányi János, Kormos István, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Lázár Ervin, Móra Ferenc, Pilinszky János, Szabó Lőrinc, Szép Ernő, Takács Zsuzsa, Tompa Mihály, Vörösmarty Mihály, Weöres Sándor, Zalán Tibor és még sokan mások.

A kiállítás interaktív módon bevonja a látogatókat a sárkányok megismeréséhez. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánljuk.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!