Túl a százezredik sikeres projekten a Kickstarter

2016. február 09. 13:12

A közösségi finanszírozás ma már nem divat, hanem kötelező is, ha valamilyen itc ötletet gyorsan szeretnénk megvalósítani. Az amerikai Kickstarter mára egyeduralkodó lett a piacon, igaz voltak nagy melléfogásai is, de a szisztéma működőképes és mindent túlélt 2009 óta.

2016. február 09. 13:12



Ma ha valakinek van egy jó ötlete a crowdfunding a legegyszerűbb dolog, vagyis a közösségi finanszírozás, hogy az indulásához, vagy a találmányának a gyártásához a megfelelő pénzmagot előállítsa. A Kickstarter ebben egyeduralkodóvá vált manapság, már maga az, ha itt indítunk el egy kampányt is a siker záloga lehet. Persze azért jó ötletek kellenek, hiszen látható már 100.000 sikeres ötletet toltak itt végig sokan.

A statisztikákból kiderül az, a legelső projekteknek 121 napra volt szükségük, hogy elindulhasson a tömeggyártás vagy a fejlesztés, ha szoftverről vagy videojátékról volt szó. Mára ez akár már 3 nap alatt is összejön, ha jól tolják az online médiában és tényleg tömeges szükségletet elégít ki az ötlet. Vannak notórius kickstarterelők, az élbolyban szerepel az, aki 94 sikeres kampányt vitt végig ezen a felületen (a neve titkos).
 
 
A 100.000 projekthez 9.088.422 ember szállította a pénzmagot, úgy hogy vakon bíztak a támogatott cucc sikerében és meghitelezték azt előre a fejlesztőinek. Itt kisebb és nagyobb összegekre kell gondolni, de ha valaki beleszállt egy projektbe kedvezményeket kapott vagy soron kívüli előfizetést és más csemegéket a kampány céljából a legtöbb esetben. 
 
 
Volt olyan projekt, amit több, mint 169 országból támogattak, vagyis világszerte elismerték az ötlet létjogosultságát. Zenében is érdemes tolni itt lemezeket, hiszen 4 Grammy-díjra jelölt muzsika is kikerült a Kickstarter istállójából, de voltak Oscar-díjas jelöltek is. Üröm az örömben, hogy nagy átverések és bukások is színezték a boldog napokat, a legendás Zano minidrón péládul csúfosan elhasalt.
 
 
Azóta minden egyes projektet kissé túl is szabályoznak a cég munkatársai, így nem igazán lehet mostantól átverni a hitelezőket. A magyar találmány, a matematika oktatást forradalmasító MathterMinds is itt szerezte meg kevesebb, mint 1 hónap alatt a kereskedelmi forgalomba való kerüléséhez az induló tőkéjét.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!