Tudja a gép, hogy mit érzünk

2016. január 07. 12:00

Az érzelmi számítások az informatika egyik legizgalmasabb, az ember-gép interakció és a mesterséges intelligencia jövője miatt is kulcsfontosságú területe. Az oktatásban, depresszió kezelésében és orvosi diagnózisok felállításában egyaránt fontos szerepet játszhat.

2016. január 07. 12:00

Andrew Moore, a Carnegie Mellon Egyetem (CMU) Számítástudományi Iskolájának igazgatója szerint az MI egyre jobb érzelmek olvasásában.

A számítógépes rendszerek sokkal hasznosabbak, ha képesek megérteni, hogy milyen érzelmi állapotban van kommunikációs partnerük. Justine Casselle, a CMU kutatója a tanulás szempontjából vizsgálja gyerekek számítógéppel folytatott történő interakcióit. Másik gyerek szimulációját használva kiderült: sokkal jobb tanulmányi eredményeket érnek el, ha a szimulált gyerek élethűen reagál érzelmi állapotukra.

Jeff Cohn, a Pittsburgh Egyetem kutatója arckifejezések alapján próbálja megállapítani depresszióban szenvedő betegek reakcióit a kezelésre. A nagyfelbontású kamerák elegendő bőrmozgást fedeznek fel ahhoz, hogy megállapítsák, mikor melyik arcizmot használjuk. A rendszer arctevékenység kódoló programmal térképezi fel az érzelmi állapotokhoz kapcsolódó szándékos és tudatalatti tevékenységeket.

Louis-Philippe Morency, CMU-kutató bemutatta, hogy hagyományos robotokkal összehasonlítva, az érzelmeket „értők” hogyan érnek el jobb eredményeket pontos diagnózishoz nélkülözhetetlen információk megszerzésében.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2016. január 07. 23:17
Érdekes területe az informatikának. Olyan "Végtelen határok"-szerű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!